Krkolomná sedemkoalícia sa rozhádala tak, že stojí na pokraji krachu

Rozbuškou, ktorá rozbíja koalíciu PS/Spolu, Za ľudí, OĽaNO, KDH, SaS a Sme rodina, sú registrované partnerstvá. Miroslav Beblavý (Spolu) cez týždeň povedal, že otázku registrovaných partnerstiev vyriešiť v prvom roku budúcej vlády, ktorej súčasťou chce byť po voľbách vo februári 2020. Po tom, čo sa takto Beblavý vyjadril, prišli ostré reakcie od predstaviteľov Sme rodina, OĽaNO aj KDH.

27.10.2019 06:00
debata (524)

Ešte v júli sa koalícia PS/Spolu dohodla na predvolebnej spolupráci s KDH. Súčasťou dohody neboli registrované partnerstvá, o ktorých odvtedy rokujú. KDH si vtedy dalo podmienku, že za registrované partnerstvá po voľbách v roku 2020 hlasovať nebude a od koalície Progresívne Slovensko (PS) – Spolu chcelo, aby túto tému neotvárala do ďalších regionálnych volieb v roku 2022.

Po najnovších slovách Beblavého prišla zo strany predsedu Sme rodina Borisa Kollára reakcia: „Do takejto chorej vlády ja nikdy nevleziem!“ Líder OĽaNO Igor Matovič povedal: „Nerozumiem prečo Miro Beblavý toto robí. Dobre vie, že v takom prípade vláda nevznikne.“ A Igor Janckulík (KDH) dodal: „My nepôjeme do vlády so stranou, ktorá bude takéto otázky otvárať“.

K tejto slovnej prestrelke prišlo po utorkovom vyjadrení Beblavého o registrovaných partnerstvách. Len deň predtým lídri siedmych strán prvýkrát spolu vystúpili na pôde SaS a deklarovali spoločnú jednotu. Uplynulý týždeň doznievala kauzy Gorila a vyjadril sa k nej na kameru TV Pravda aj Mikuláš Dzurinda. Prevalili sa tiež údajné správy medzi Martinom Glváčom (Smer) a Marianom Kočnerom.

TOP 10 videí TV Pravda uplynulého týždňa

Politika štyri mesiace pred voľbami dominovala v uplynulom týždni na TV Pravda. Pozrite si TOP 10 videí uplynulého týždňa, podľa ktorých si vytvoríte obraz nielen o dianí na politickej scéne, ale môžete si pozrieť aj ďalšie nové relácie z programovej štruktúry TV Pravda.

Video

1.

Kollár a Matovič nepôjdu po voľbách vo februári 2020 s Beblavým do koalície, ak trvá na registrovaných partnerstvách. Pozrite si vo videu, čo povedal Beblavý. Ostrú kritiku Beblavému následne adresovali aj ďalší predstavitelia Sme rodina a KDH.

***

Video

2.

Dzurinda prehovoril o Gorile. Pozrite si, čo po povedal pre TV Pravda.

***

Video

3.

Beblavý sa stretol s Haščákom, Matovič žiada vysvetlenie.

***

Video

4.

Spojil opozíciu len boj proti Ficovi? Predstavitelia siedmych potenciálnych strán budúcej koalície deklarovali jednotu, ktorá však vydržala len jeden deň.

***

Video

5.

Čo si mal písať Glváč s Kočnerom k daniarom a SIS?

***

Video

6.

Čo chce Andruskó prezradiť na ministrov?

***

Video

7.

Matovič si chce poistiť parlament Záborskou. KDH je nezodpovedné, povedal. Opozičné hnutie OĽaNO a mimoparlamentná strana Kresťanská únia (KÚ) tiež ponúkli predsedovi mimoparlamentného KDH Hlinovi polovicu miest na spoločnej kandidátke. Hlina reagoval, že ide o pomstu. „Stará garda, ktorá parazitovala na KDH zacítila šancu pomstiť sa za to odstavenie od koryta,“ odkázal Hlina.

***

Video

8.

Žitný: Kočner si neuvedomil, že pomery sa menia. Myslel si, že krúti zemeguľou. Pozrite si ďalší diel relácie TV Pravda Ide o pravdu s moderátorkou Zuzanou Martinákovou.

***

Video

9.

Ako si vybrať dôchodok, aby sme z II. piliera vyťažili čo najviac? Pozrite si ďalší diel relácie TV Pravda Ide o peniaze.

***

Video

10.

Neobyčajné miesta – Múzeum Ľ. Štúra. Pozrite si ďalší diel relácie TV Pravda Neobyčajné miesta.

***

© Autorské práva vyhradené

524 debata chyba
Viac na túto tému: #TOP 10 videí týždňa TV Pravda