Dvoch malých synov známej moderátorky zrejme uniesol ich otec

Nešťastie, aké nechce zažiť žiadna matka. Dvoch súrodencov od štvrtkového popoludnia hľadá polícia, naposledy boli videní v obchodnom centre na Einsteinovej ulici v Bratislave. Ide o synov moderátorky Very Wisterovej a jej manžela, producenta s izraelsko-americkými koreňmi Jeremyho Hulsha, ktorí už spolu nežijú, no ešte nie sú rozvedení. Stretávajú sa však na súdoch, kde riešia starostlivosť o svojich potomkov. Moderátorka si myslí, že chlapcov uniesol otec.

25.10.2019 12:56 , aktualizované: 19:02
vera wisterová Foto:
Vera Wisterová.
debata

Podobné prípady v manželstvách, v ktorých je jeden z partnerov cudzinec, nie sú výnimočné. Počet únosov detí, ak sa nevedia dohodnúť o starostlivosti o ne, z roka na rok stúpa. Boj o deti môže trvať aj roky.

Polícia žiada o pomoc pri pátraní po nezvestnom 8-ročnom Harlowovi Paxovi Hulshovi a 5-ročnom Theodoreovi Stevenovi Hulshovi, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislave. „Miesto ich súčasného pohybu a pobytu je neznáme. Akékoľvek informácie, ktoré by mohli pomôcť pri pátraní, je možné oznámiť na linke 158, na ktoromkoľvek policajnom oddelení, prípadne prostredníctvom súkromnej správy na facebookovej stránke polície,“ žiada polícia.

„Žiaľ, môžem vám potvrdiť informáciu o mojich nezvestných synoch. Včera ich otec zobral a odvtedy neviem, kde sú,“ povedala denníku Nový Čas zronená Wisterová.

  • Harlow Pax Hulsh je 142 centimetrov vysoký, má oči hnedej farby, vlasy hnedej farby a po bokoch má vyholenú hlavu. Oblečené mal tričko modrej farby s dlhými rukávmi s nápisom na hrudi „GAP“, zelené maskáčové tepláky a tenisky s vyobrazením Pokémona žltej farby na boku.
  • Theodore Steven Hulsh je vysoký 120 centimetrov, oči má modrej farby a vlasy svetlohnedej farby, kučeravé. Na nohách mal tenisky s vyobrazením Pokémona žltej farby na boku, oblečené pásikavé tričko modrej farby s dlhými rukávmi, tmavomodré tepláky.
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po... Foto: Polícia SR/Facebook
únos deti Harlow Pax Hulsh, Theodor Steven wisterová Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 8-ročnom Harlowovi Paxovi Hulshovi a 5-ročnom Theodoreovi Stevenovi Hulshovi.

Moderátorka viackrát pre médiá uviedla, že má obavy z únosu detí ich otcom. Manželia sa sporia o to, kto koľko času strávi s deťmi. Naposledy sa stretli na bratislavskom súde v septembri, no k dohode nedošlo a pojednávanie bolo odročené na koniec tohto roka. Otec sa môže stretávať s chlapcami každý druhý víkend na tri hodiny denne a ešte v každý utorok, tiež na rovnaký čas, pričom musí byť pri tom prítomná samotná moderátorka alebo ňou poverená osoba.

Manželia mali svadbu v Izraeli v duchu židovských tradícií, o civilný rozvod tam požiadať nemôžu. Tak ako pri sobáši, aj pri rozvode musí rozhodnúť rabinát. Touto problematikou sa u nás zaoberá Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC), ktoré bolo vlani aktívne v 42 prípadoch medzinárodných únosov detí, z nich 22 do zahraničia a 20 zo zahraničia na Slovensko.

„Ak nie je známe, v akej krajine sa deti môžu nachádzať, rodičom sa odporúča kontaktovať políciu, ktorá začne pátranie. Ak majú vedomosť o krajine, môžu požiadať o nariadenie návratu, ak je krajina signatárom Haagskeho dohovoru o únosoch. Na žiadosť rodiča centrum nadviaže spoluprácu s tamojšími orgánmi a spoločne sa usilujú o zabezpečenie návratu dieťaťa do krajiny obvyklého pobytu,“ opísalo CIPC kroky, ako postupovať v prípade možného únosu dieťaťa. Na podobné prípady myslí Dohovor o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí. Jeho cieľom je aj zabezpečiť okamžitý návrat detí, ktoré boli neoprávnene premiestnené do niektorého zmluvného štátu alebo sú v ňom zadržiavané.

„Izrael k tomuto dohovoru pristúpil. Centrum nezaznamenalo problémy v jeho aplikácii zo strany Izraela,“ konštatovalo CIPC. V minulosti bolo v prípade medializovaných únosov detí, napríklad do Egypta alebo Panamy, náročnejšie ich dostať od domoviny, nakoľko tieto štáty dokument neprijali.

Advokát Jozef Herbulák poukazuje, že v podobných prípadoch je dôležitý tzv. obvyklý pobyt dieťaťa. Je to právny pojem a vyjadruje mieru začlenenia dieťaťa do spoločnosti. „Zisťujú sa sociálne väzby, napríklad u malých detí, kde majú pediatra, kde absolvovali očkovanie, kde majú zdravotné poistenie. U školopovinných detí sa posudzuje školská dochádzka. To je prvá vec, ktorá sa rieši pred súdom, až na základe toho sa posudzuje, či išlo, alebo nešlo o únos,“ uviedol advokát.

Podľa neho vo všeobecne platí, že ak manželia majú v zahraničí dieťa, to nadobudne obvyklý pobyt v krajine, kde sa narodilo. Ak partner bez súhlasu súdu a druhého partnera premiestni dieťa na Slovensko, ide o rodičovský únos. "Naše súdy potom rozhodujú, či dieťa vrátime do krajiny obvyklého pobytu. Spravidla by sme mali vrátiť, aj na základe dohovoru, pokiaľ tam nie sú striktné výnimky, napríklad ohrozenie, psychická ujma alebo napríklad občianska vojna,“ konštatoval Herbulák.

V prípade, že ide o opačný prípad, keď rodič zoberie dieťa zo Slovenska, tak sa opäť podľa advokáta zisťuje, kde dieťa teda má obvyklý pobyt. Ten sa môže ustanoviť aj dohodou rodičov alebo rozhodnutím súdu.

S vnukmi sa stará mama zabarikádovala v hotelovej izbe

Vera Wisterová a Jeremy Hulsh sa vzali v roku 2010 v izraelskom Tel Avive. V manželstve sa narodili dvaja synovia Harlow a Theo. Prvé zmienky o nezhodách sa objavili o štyri roky neskôr, no až na Vianoce 2016 mali začať vybavovať rozvod v Izraeli.

„Prežívame s Jeremym ťažké obdobie. Napriek tomu sa snažíme byť čo najlepšími rodičmi pre naše deti, ktoré sú našou prioritou,“ vyjadrila sa Wisterová pre slovenské médiá. Dodala, že „neexistuje jeden konkrétny dôvod, ktorý nás doviedol do tejto situácie“.

Klebetilo sa, že Wisterová si v Izraeli nenašla prácu, kým jej manžel tam podnikal v hudobnom a koncertnom biznise a časť roka musel pracovne cestovať. Preto sa chcela vrátiť domov na Slovensko. Manželský život však ani presťahovanie nezachránilo.

„Myslím, že všetky ženy, ktoré sú vydaté za cudzinca, narážajú aj na hrubšie kultúrne mantinely,“ komentovala situáciu pred časom Wisterová. Priznala, že jej rodina žila netradične, stále sa presúvala medzi Bratislavou a Izraelom.

Na jar roku 2017 dvojica hlásila, že žiadosť o rozvod je podaná. No správy z okolia Wisterovej hovorili aj o tom, že sa bojí o synov. Bála sa, že manžel ich zoberie so sebou do Izraela a ona ich už neuvidí. V marci toho istého roku polícia riešila konflikt medzi manželmi. Stará mama Hulshová sa totiž s vnukmi zabarikádovala v izbe jedného z bratislavských hotelov. Samotný Hulsh sa mal na adresu nového priateľa Wisterovej vyjadriť, že mravnostne ohrozuje deti. Wisterová tieto obvinenia označila za falošné.

V tomto roku sa na bratislavskom súde manželia stretli dva razy, z jedného sudkyňa vykázala Hulshovu matku. Tretie pojednávanie by sa malo uskutočniť koncom roka. Hulsh sa vyjadril, že má s deťmi minimálny kontakt.

Známe prípady unesených detí

  • 2011: Únos detí do Panamy

Andrej Gajdár uniesol svoje deti začiatkom roku 2011. Zobral si ich od matky s prísľubom, že ich vráti o tri dni. Neurobil to, naopak, s deťmi odletel do Spojených štátov. Odtiaľ sa presunul do Hondurasu a v septembri 2011 do Panamy, kde ho v máji 2015 zadržal Interpol na základe medzinárodného zatykača.

  • 2012: Deti vzal do Egypta

Až egyptský súd rozhodol, že dve deti musí otec vrátiť matke na Slovensko. Ten ich ešte v septembri 2012 uniesol do Egypta. Domov sa vrátili v júli tohto roku.

  • 2016: Otec uniesol syna zo školy

Matke Slovenke mal otec z USA násilím zobrať syna z priestorov základnej školy v Bratislave. Matka ihneď zavolala políciu. Po maloletom Slovákovi vyhlásili medzinárodné pátranie. Našli ho pri hraničnej kontrole v sprievode otca v talianskej Ancone, kde sa mali pokúsiť nastúpiť na trajekt do Grécka. Taliansko nakoniec neopustili.

  • 2018: Otec drží dcéru na Záhorí

O pomoc žiadala verejnosť matka z Ekvádoru, ktorej otec odmietal vrátiť ich spoločnú dcéru niekoľko mesiacov. Dieťa chodilo na Slovensku do základnej školy a rodičia sa oň naťahovali niekoľko mesiacov, prípad sa dostal až na Ústavný súd.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vera Wisterová