Sudcovi Sklenkovi dočasne prerušil disciplinárny senát výkon funkcie

Na Vladimíra Sklenku podala podnet predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Trojčlenný senát rozhodol v zložení Monika Jakubová, Martin Strážnický a Peter Paluda rovnako, ako v prípade bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Sklenka sa môže ešte proti rozhodnutiu odvolať.

25.10.2019 14:01 , aktualizované: 15:51
debata (1)

Sudcovi Okresného súdu Bratislava I Vladimírovi Sklenkovi dočasne pozastavil disciplinárny senát výkon funkcie. Potvrdila to hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Müller. Zasadnutie senátu bolo neverejné, pričom podnet podala na Sklenku predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Trojčlenný senát rozhodol v zložení Monika Jakubová, Martin Strážnický a Peter Paluda rovnako, ako v prípade bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Sklenka sa môže ešte proti rozhodnutiu odvolať.

Sudca Vladimír Sklenka čelí podozreniam, že komunikoval s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema. Kočner už v súčasnosti čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Rovnako ako v prípade bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej, ktorá tiež čelí disciplinárke, žiada pre Sklenku Praženková najprísnejší trest – odchod zo sudcovského talára.

Podnet podala predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková podala vo štvrtok (24. 10.) návrh na začatie disciplinárneho stíhania voči sudcovi Okresného súdu (OS) Bratislava I. Navrhla jeho odvolanie z funkcie a súčasne aj pozastavenie výkonu funkcie sudcu.

Praženková vidí závažný dôvod v osobnej integrite daného sudcu. Ten sa podľa nej mal možnosť vyjadriť k veci, ktorá závažným spôsobom narúša dôveryhodnosť justície. „Nevykonal tak napriek tomu, že na to mal dostatok času, ako i príležitostí. Týmto porušil povinnosť sudcu spĺňať predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktorými sú morálny štandard a integrita sudcu,“ tvrdí stanovisko Súdnej rady.

Koncom augusta polícia zaistila okrem iných mobilné telefóny sudcovi OS Bratislava I Vladimírovi Sklenkovi a jeho kolegyni Miriam Repákovej. Ďalšia sudkyňa Denisa Cviková je predmetom komunikácie obžalovaného Mariana Kočnera s bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou. Táto sudkyňa mala byť nápomocná v miliónovej kauze televíznych zmeniek. Disciplinárny senát jej v stredu (23. 10.) pozastavil výkon funkcie na podnet ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #Súdna rada SR #sms komunikácia Mariana Kočnera