Na súde v kauze zmenky čítali Kočnerovu Threemu, aj správy s Glváčom

Ďalšie súdne pojednávanie v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek bolo viac ako očakávané. Čítala sa totiž komunikácia z telefónu obžalovaného Mariana Kočnera z aplikácie Threema, ktorá posledné týždne víri politické aj justičné vody. Špeciálny prokurátor Ján Šanta niekoľko hodín čítal stovky správ, ktorými sa snažil dokázať, že Kočner zmenky vyfabrikoval a s pomocou vplyvných ľudí vrátane sudcov sa snažil ovplyvňovať svoje kauzy. Medzi nimi bola aj debata s podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer) či bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou. Prezentovaná komunikácia z veľkej časti kopírovala správy, ktoré už skôr prenikli do médií.

28.10.2019 09:37 , aktualizované: 18:43
debata (450)

Špecializovaný trestný súd zasadal v bratislavskom Justičnom paláci. Pojednávania sa zúčastnil iba Kočner, jeho spoluobžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol Rusko, ktorý mal televízne zmenky podpísať, sa ospravedlnil. Rovnako urobila aj bývalá spoločníčka Pavla Ruska Sylvia Volzová, ktorá mala svedčiť. Svoju neúčasť odôvodnila obavou o život.

V roku 2017 si cez aplikáciu Threema Kočner písal s Glváčom o tom, ako docieliť, aby ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská odišla z funkcie.

„Tú mumlavú treba poslať do p…,“ naráža v správach Marian Kočner na vtedajšiu ministerku Žitňanskú v komunikácii s Glváčom. „Čím skôr treba zvoliť štátnu taj. do SR a odíde sama. Treba tam dať Gábora a bude to riadiť štátna tajomníčka, tak ako za Boreca,“ píše obžalovaný Marian Kočner Glváčovi. Žitňanská v tom čase pripúšťala v prípade zvolenia Moniky Jankovskej do Súdnej rady demisiu.

Najprv sa čítalo zo správ z januára 2018 medzi Kočnerom a jeho spoločníkom Štefanom Ághom, ktorý je z falšovania zmeniek rovnako obvinený. „Papier na ktorý sme robili slinoviny nemáš. Pozri či nejaký ostal,“ mal písať Kočner Ághovi pravdepodobne o papieri, na ktorý sa falšovali zmenky.

Ďalšia časť komunikácie je medzi Kočnerom a Ruskom tiež z januára 2018. Z komunikácie vyplýva, že Kočner žiadal Pavla Ruska, aby zohnal akékoľvek staré doklady s podpismi, ako sa podpísal na zmenkách. Malo to slúžiť ako dôkaz, že zmenky naozaj podpisoval Pavol Rusko v roku 2000. Podľa správ sa mali dohadovať na výpovediach na súde.

Marian Kočner a Pavol Rusko hovorili aj o exvyšetrovateľovi kauzy Gorila Lukášovi Kyselicovi, ktorý mal na starosti vyšetrovanie pripravovanej vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. „Pôjde Kyselica do pi…,“ uvádza sa v komunikácii. Obžalovaní spolu podľa Threemy žartovali tým, že si písali „haló, haló, vrah volá vraha“.

Video: Pozrite si vo videu, ako sa tvári Kočner v súdnej sieni v kauze zmenky.

Video

Z komunikácie vyplýva aj objednanie si tzv. pavúka (pavúk je slangové označenie pre vzťahový diagram z policajnej databázy) na Lukáša Kyselicu.

Kočner mal podľa komunikácie Ruskovi dať aj odkaz od obhajcu. „Marek ti odkazuje, že nemáš s ním riešiť cez telefón, že chceš dať nejaké výpovede cez novinára von, si sa zbláznil? Možno máš dôvod na väzbu a to, čo si povedal do telefónu, je dôvod na väzbu,“ uvádza sa v komunikácii.

Obžaloba v kauze dvojnásobnej vraždy

Médiá majú k dispozícii obžalobu na Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera vo veci úkladnej vraždy. Podľa obžaloby sa sprostredkovateľ Zoltán Andruskó, ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, priznal. Priznal sa aj strelec Peter Marček.

Marček mal zastreliť novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú v dome vo Veľkej Mači 21. februára 2018. Kočner, ktorý by mal byť hlavným objednávateľom vraždy, 16. apríla 2018 vybral z účtu 50-tisíc eur v hotovosti. Tie mala Zsuzsová odovzdať zabalené v obrúsku Andruskóovi, ktorý si 10-tisíc nechal a Szabóovi s Marčekom odovzdal zvyšok.

Informácie o novinárovi mal Kočnerovi dodávať aj exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth. Ten v pondelok na sociálnej sieti uviedol, že "v texte obžaloby sa uvádza aj časť výpovede Zoltána Andruskóa, ktorý mal údajne povedať, že po väzobnom zadržaní Mariana Kočnera sa so mnou stretol v spoločnosti Aleny Zsuzsovej v Komárne. Problém spočíva v tom, že v Komárne som bol naposledy v roku 2004, pani Zsuzsovú som osobne nepoznal, do jej zadržania som ani netušil, ako sa volá, a preto som sa nemohol v jej spoločnosti stretnúť s pánom Andruskóom. Menovaného som takisto nepoznal a o jeho existencii som sa dozvedel až vtedy, keď bolo medializované jeho zadržanie“.

Tóth dodal, že počas prípravného konania sa ho vyšetrovateľ ani raz neopýtal, či sa stretol s Andruskóom. "Ak prokurátori zlyhali v takejto maličkosti, veľmi si sťažujú pozíciu pred hlavným pojednávaním na súde, pretože sami spochybňujú silu podanej obžaloby,“ dodal. (odu)

Z októbra 2017 prokurátor prečítal správy Kočnera a pravdepodobne Ruskovej priateľky Henriety, kde ju Kočner informuje o Ruskovom stave vo väzbe, kam ho zobrali pre obvinenie z objednávky vraždy Volzovej. Kočner ju mal ubezpečiť, že Ruskovi pomáha ako môže.

Zo septembra 2017 sú zas správy s neidentifikovanou osobou, zdá sa, že Norbertom Bödörom, ktoré ukazujú ako sa Kočner snažil vybaviť Ruskovi pomoc cez svoj vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Kočner tiež spomína, že sporné zmenky budú na predaj za polovičnú cenu.

Prokurátor čítal aj správy medzi Marianom Kočnerom a vtedajšou novinárkou Ruttkayovou, ktorá preňho písala správy na objednávku.. „Vždy urobím, o čo ma požiadate,“ písala mu počas hádky okolo publikovania článku opisujúceho vlastnícke pomery na Donovaloch.

Marian Kočner si mal podľa prokuratúry písať aj s jedným zo svojich právnikov Andrejom Šabíkom. „Tento k…t Kuciak to bude omieľať, až kým sa toho nechytia policajti,“ písal Kočner Šabíkovi v oblasti kauzy Technopol Servis. Aj o tej zavraždený Ján Kuciak informoval vo svojich článkoch.

Prokurátor Šatna, ktorý komunikáciu čítal, sa dopredu ospravedlnil za množstvo vulgarizmov, čo vyvolalo u Kočnera úsmev. Takmer všetky Šantove správy z Threemy kopírujú vo svojom znení už medializované správy, o ktorých informovali médiá v ostatných mesiacoch. Komunikácia cez Threemu je okrem vulgarizmov aj plná antisemitských narážok.

Šanta obsah Threemy po pojednávaní hodnotiť nechcel, keďže ešte neodznelo všetko. „Celé to chápem ako jednu ohromnú úbohosť a prízemnosť, aj čo sa týka obsahu tejto komunikácie, aj čo sa týka Kočnerových prejavov,“ uviedol prokurátor.

Podľa splnomocnenca televízie Markíza Daniela Lipšica prečítané odhaľuje mnohé. „Hovorí o mentálnom svete obžalovaných, hovorí o organizovanej skupine v justícii, ktorá online manipulovala súdne konania, ale dokumentuje aj komunikáciu medzi obžalovanými. Dokazuje to, že zmenky boli antidatované a nevznikli v roku 2000,“ uviedol Lipšic.

Podľa Kočnerovho obhajcu sú dôkazy z telefónu nezákonné a navrhol zabezpečiť opätovný výsluch bývalého novinára a niekdajšieho šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Tótha a pribratie znalcov. „Svedok Tóth sa tu vyjadril odkiaľ mal ten takzvaný Threema phone a ako sa k nemu dostal. Je to v príkrom rozpore s jeho troma výpoveďami, kde hovorí úplne inak ako sa k tomuto telefónu dostal,“ poznamenal Kočner.

„Dlhá neoverená a nezákonne získaná fantasmagorická komunikácia, kde sme sa dozvedeli kto, kde a komu poprial dobré ráno. Z toho, čo nám prokurátor dnes prečítal, mi ani jedným slovom ani jednou vetou nevyplýva žiadna skutočnosť, pre ktorú tu dnes sme. Ani jednou vetou som sa nedozvedel o antidatovaní alebo falšovaní zmeniek,“ zhodnotil čítanie komunikácie Kočner.

Kočner žiadal vypočutie Volzovej cez telemost

Sylvia Klaus-Volzová, ktorá mala v kauze zmeniek dnes vypovedať, sa nakoniec ospravedlnila, ako dôvod uviedla obavu o život. V liste napísala ospravedlnenie, v ktorom píše, že sa bojí cestovať na územie Slovenska z obavy o svoju bezpečnosť, vzhľadom na to, že sa mala v roku 2017 dozvedieť o príprave jej vraždy z 90. rokov, z ktorej je Pavol Rusko obžalovaný v samostatnom konaní.

„Neexistuje žiaden legitímny dôvod, prečo by sa nemala zúčastniť pojednávania na Slovensku,“ reagoval obhajca obžalovaných Marek Para, ktorý tvrdí, že jej výpoveď v Nemecku nebola vykonaná zákonným spôsobom. Upozornil, že v septembri sa osobne zúčastnila pojednávania na Okresnom súde Bratislava II vo veci jej pripravovanej vraždy. Kočner podobne nesúhlasil s ospravedlnením Volzovej neúčasti a požiadal ju vypočuť aspoň cez telemost.

Klaus-Volzová vo svojej výpovedi, ktorú čítal prokurátor Ján Šanta, uviedla, že o zmenkách v čase ich údajného podpisu nevedela. Tak ako väčšina vypočutých svedkov, sa o ich existencii dozvedela až z médií.

Klaus-Volzová bola v 90. rokoch obchodnou partnerkou Pavla Ruska v Markíze. Uznala pohľadávku Siloša Pohanku voči televízii, ktorú neskôr prevzali Marian Kočner a Štefan Ágh. To vyústilo do kauzy Gamatex, keď Markízu Marian Kočner a Štefan Ágh násilne obsadili v sprievode mafiána Petra Čongrádyho.

Táto kauza bola neskôr urovnaná zaplatením 80 miliónov korún spoločnosti Gamatex, ktoré si Marian Kočner a Štefan Ágh rozdelili na polovicu. V ostatných rokoch však túto verziu rozporujú a tvrdia, že im mal Pavol Rusko vystaviť dodatočne štyri zmenky, dnes už v hodnote 69 miliónov eur.

Kočner dnes na pojednávaní spochybnil konzistentnosť svedectva bývalého akcionára televízie Markíza Jána Kováčika, či bývalého šéfa televízie Václava Miku.

„Myslím si, že vo svetle zverejnenej nahrávky Gorila je dnes každému na Slovensku dostatočne jasné, prečo Pavol Rusko odišiel z pozície ministra hospodárstva. Viem, že sa vtedy predseda vlády Dzurinda vyjadril, že ak Rusko neodíde z Markízy, nepredĺžia jej licenciu. Pravdepodobne preto Rusko odišiel z Markízy pred predĺžením licencie,“ povedal Kočner s tým, že Rusko mal s Kováčikom dohodu, že mu budú ďalšie financie doplatené, keď sa predajú američanom zvyšné podiely. „Kováčik mal byť ten, kto mal Ruskovi dorovnať tú hodnotu.,“ tvrdí Kočner.

Zaujatosť senátu?

Para predložil aj námietku zaujatosti senátu. Namietal nezákonné zloženie senátu vzhľadom na vyjadrenia prokurátora Jána Šantu, ktorý pre médiá povedal, že sa sila dôkazov obžaloby po výpovedi exsiskára a bývalého novinára Petra Tótha posilnila zo 100 na 150 percent.

To podľa obhajoby narúša prezumpciu neviny obžalovaných. V námietke argumentujú judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva a smernicou Európskej únie o posilnení prezumpcie neviny.

Podľa Šantu ide o nezmysel aj preto, lebo namietajú zloženie senátu vzhľadom na výroky prokurátora. „Opakujete dookola nezmysly, prekrúcate a je to úplne mimo reality a mimo znenia Trestného poriadku. Žiadne porušenie prezumpcie neviny v živote nebolo. V živote som sa o vine alebo nevine nevyjadril až do záverečnej reči,“ uzavrel Šanta.

Klemanič uviedol, že ak má niekto pocit, že mimo pojednávacej miestnosti prokurátor porušuje Trestný poriadok, nech sa obráti na prokuratúru.

Kočner chce, aby vypovedala jeho dcéra

Kočner navrhol na hlavnom pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) vypočuť jeho dcéru Karolínu Kočnerovú k jej komunikácii s Petrom Tóthom. Obhajca Markízy Daniel Lipšic navrhol čítať komunikáciu z Threemy.

„Na záver by som chcel súdu predložiť časť SMS komunikácie medzi mojou dcérou Karolínou Kočnerovou a Petrom Tóthom, ktorá absolútne a jednoznačne dokazuje, že je pán Tóth nebotyčný klamár,“ uviedol Kočner s tým, že má byť táto komunikácia cez šifrovanú aplikáciu Signal. Senát ŠTS rozhodol, že Kočnerovu dcéru na vypočutie predvolá.

Bývalý novinár a niekdajší šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth svedčí proti Marianovi Kočnerovi v niekoľkých prípadoch, medzi nimi falšovanie zmeniek, ale aj vražda Jána Kuciaka. Jeho svedecká výpoveď pred ŠTS bola neverejná. Podľa jeho vlastných tvrdení však obvinený v kauze Technopol Servis Jozef D. poskytol na falšovanie zmeniek starú tlačiareň, toner, papier a atrament.

Tóth tiež tvrdí, že si mal vraždu novinára Kuciaka objednať Marian Kočner Pre neho mal Tóth organizovať aj sledovanie novinárov, medzi nimi aj Kuciaka.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky.

Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner je obžalovaný aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

© Autorské práva vyhradené

450 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Sylvia Volzová #kauza zmeniek TV Markíza