Dostál: 50-dňové moratórium bude absurdné a v zjavnom rozpore s ústavou

Päťdesiatdňové moratórium na prieskumy bude absurdné a v zjavnom rozpore s Ústavou SR. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS). Reaguje tak na návrh, aby sa zákaz zverejňovať prieskumy predĺžil zo súčasných 14 na 50 dní pred voľbami. O návrhu rokuje plénum.

28.10.2019 10:38 , aktualizované: 16:06
debata (32)

Video: Karol Farkašovský (SNS) obhajuje predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov volebných preferencií, Katarína Cséfalvayová (nezaradená) mu oponuje.

Video

Dostál si myslí, že návrh je nebezpečný, navyše je podľa neho zle pripravený z obsahového aj formálneho hľadiska. Poslanec na pondelkovej tlačovej konferencii upozornil na to, že Ústava SR presne vymedzuje, kedy možno obmedziť slobodné šírenie informácií a slobody prejavu. Ide napríklad o záujem bezpečnosti štátu, zdravia či morálky. Podľa Dostála je už súčasné dvojtýždňové moratórium v rozpore s ústavou. V prípade schválenia návrhu sa budú snažiť, aby sa táto problematika dostala na Ústavný súd (ÚS) SR.

Dostál upozornil aj na to, že tieto zmeny poslanci navrhli formou „prílepku“. Predĺženie moratória bolo totiž navrhnuté cez pozmeňujúci návrh, ktorým by sa mal meniť zákon o volebnej kampani. Návrh je však súčasťou novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Takýto postup je podľa Dostála v rozpore s rokovacím poriadkom parlamentu.

Dostál tiež skonštatoval, že občania budú ukrátení o tieto informácie, zatiaľ čo politické strany si budú aj naďalej robiť prieskumy a budú sa nimi riadiť pri svojich volebných stratégiách.

Podpredseda parlamentu Martin Klus (SaS) upozornil na to, že takéto zásadné zmeny by sa mali prijímať na základe konsenzu a tiež by sa nemali prijímať len štyri mesiace pred voľbami.

Plénum rokuje o zmenách v údajoch kandidátok a úprave moratória

Diskusiou k návrhu, podľa ktorého by na kandidátkach v údaji o zamestnaní nemuseli byť žiadne vlastné mená, začali poslanci Národnej rady (NR) SR deviaty rokovací deň 51. schôdze pléna. Návrh je súčasťou novely o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú predložili poslanci za Smer Marián Kéry a Martin Nemky.

Poslanci tiež budú rokovať o pozmeňujúcom návrhu, ktorým by sa predĺžilo moratórium na prieskumy z aktuálnych 14 na 50 dní pred voľbami.

Okrem pozmeňujúceho návrhu na predĺženie moratória by sa mali zákonodarcovia vyjadriť aj k návrhu na jeho skrátenie. Ten predložili nezaradení poslanci Katarína Cséfalvayová a Martin Fedor. Zákaz zverejňovania prieskumov chcú skrátiť na 48 hodín pred dňom konania volieb a počas neho. Argumentujú tým, že zákaz mimo tejto lehoty je porušením práv občanov na informácie.

Poslanci by tiež mali definitívne rozhodnúť napríklad o novele zákona o cestnej premávke. Jej súčasťou je aj pozmeňujúci návrh na zavedenie diaľničnej známky na 365 dní.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #moratórium na prieskumy