Poslanci budú o návrhu reformy nemocníc hlasovať až na nasledujúcej schôdzi

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú o návrhu reformy nemocníc hlasovať až na nasledujúcej schôdzi, oznámil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Uviedol, že hlasovanie sa presúva na návrh ministerky Andrey Kalavskej (nominantka Smeru). Ministerka však uviedla, že o stiahnutie zákonov ju požiadali niekoľko minút pred hlasovaním, nakoľko jej oznámili, že nie je dostatočná politická podpora tohto legislatívneho návrhu. K podrobnostiam sa ministerka vyjadrí v utorok.

28.10.2019 11:27 , aktualizované: 14:40
debata (7)

Danko si overil, či Kalavská súhlasí s presunom hlasovania

Predseda parlamentu Danko si pred rokovaním parlamentu overil, či ministerka Kalavská súhlasí s presunutím hlasovania. Pripustil, že by sa o návrhu mohlo rozhodnúť ešte v tomto volebnom období. „Ja som mal pred schôdzou telefonát s pani ministerkou, keďže mi bolo tlmočené, že predseda vlády aj ona sú s tým stotožnení, overil som si to. Pani ministerka súhlasila s presunutím hlasovania,“ povedal Danko. „Je to ťažký zákon, ešte nevieme, ako bude schválený,“ vysvetlil.

Poslanci SNS sa podľa jeho slov o stratifikácii zodpovedne rozprávali. „Určite je tá diskusia doplnená aj stanoviskami nášho štátneho tajomníka, ktorý má nejaké informácie, postrehy z regiónov,“ priblížil Danko.

Na otázku, či sa ešte dá reforma schváliť v tomto volebnom období, Danko odpovedal, že áno. Pripustil, že by snemovňa mohla zasadnúť ešte v januári, keď by sa mohli prípadne ostávajúce návrhy prerokovať. Vysvetlil, že je sám zvedavý, ako sa poslanci zachovajú v súvislosti s dohodou, že na poslednej schôdzi by už nemali byť poslanecké návrhy. „Nikomu nemôžete brániť. Nič sa nestane, bude januárová schôdza,“ skonštatoval.

Sulík: Stratifikácia je rozumná vec, odkladom hrozí strata jej podpory

Stratifikácia je rozumná vec, bola na nej zhoda v radoch odborníkov, poslanci sa dohodli na prípadnom odstránení prípadných nedostatkov. Preloženie hlasovania je zlyhaním premiéra Petra Pellegriniho (Smer), vyhlásili predseda SaS Richard Sulík a poslankyňa za stranu Jana Cigániková.

„Stratifikácia je rozumná vec. Dnes sa operuje všade všetko,“ poznamenal Sulík s tým, že reforma nemocníc by mala problematiku vyriešiť a zabezpečiť lepšiu starostlivosť. Skonštatoval, že preloženie hlasovania je tiež zlyhaním premiéra Pellegriniho. Sulík dodal, že posunutím hlasovania sa znížila šanca, že sa reformu podarí presadiť.

Cigániková pripomenula, že stratifikácia mala znížiť opakovanosť operácií a vyriešiť viaceré problémy. Poukázala na to, že odborníci súhlasia s tým, že reforma nemocničnej siete je potrebná. Dodala, že sa na tom zhodli opoziční aj niektorí koaliční poslanci, pričom boli ochotní v druhom čítaní pracovať na odstránení potrebných nedostatkov. „Po tom všetkom, čo ministerka absolvovala, stopol stratifikáciu šéf ministerky Kalavskej Peter Pellegrini,“ tvrdí Cigániková.

Stratifikácia nemocníc

Cieľom novej koncepcie ústavnej zdravotnej starostlivosti je zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Zmyslom Zdravej zmeny je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chce novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov majú byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc (lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá) so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov. V súčasnej platnej právnej úprave si zdravotná poisťovňa stanovovala kritéria pre uzatvorenie zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, teda určovala váhy pre materiálno-technické vybavenie a indikátory kvality. Ministerstvo navrhuje, že indikátory kvality budú ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným rezortom.

Diskusia v parlamente

Kalavská na pôde parlamentu poslancov vyzvala, aby pri reforme nemocníc nabrali odvahu. Keď niekto niečo kritizuje, musí to chcieť zlepšiť, povedala ministerka. „Počúvam, aké je slovenské zdravotníctvo zlé. Keď niečo kritizujete, potom to musíte chcieť zlepšiť. Keď nič iné nemáte, potom by ste asi mali zahlasovať za to, o čom je väčšina presvedčená, že to funguje,“ skonštatovala Kalavská po diskusii k návrhu v parlamente.

Šéfka rezortu zdravotníctva diskusiu poslancov ocenila. Podľa vlastných slov má pocit, že všetci chcú zmenu, no nemajú odvahu zahlasovať za zákon. „Mala som pocit, že po odbornej stránke nás nikto nenapádal, že by to bolo zle pripravené,“ povedala Kalavská a poukázala na to, že vyspelé krajiny už zmeny urobili.

Na otázku, či presvedčila poslancov, odpovedala, že urobila všetko, čo vedela a snažila sa im to vysvetliť po odbornej stránke. Ak návrh prejde do druhého čítania, vidí priestor na prípadné konštruktívne zmeny. „Už aj teraz máme vychytané tri-štyri ‚zlepšováky‘ od koaličných aj opozičných poslancov, ktoré sa budeme snažiť, ak to prejde prvým čítaním, zakomponovať v rámci pozmeňujúcich návrhov,“ uviedla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #druhé čítanie #Andrea Kalavská #stratifikácia nemocníc #reforma nemocníc