Čaputová: Informácie o komunikácii Glváča s Kočnerom sú závažné

Prezidentka Zuzana Čaputová vníma posledné dianie veľmi pozitívne. Verí, že justícia je v ozdravnom procese a že tento proces bude dokonaný. Povedala to v pondelok pri pripomienke 101. výročia vzniku Československej republiky v Bratislave.

28.10.2019 12:37 , aktualizované: 13:50
debata (77)

VIDEO: Pozrite, čo si prezidentka myslí o stave súdnictva aj kauze komunikácie Martina Glváča s Marianom Kočnerom.

Video

„To posledné dianie vnímam pozitívne. Jednak kroky, ktoré znamenali disciplinárne návrhy, ktoré umožnili prerušenie výkonnej funkcie sudcu, ale zároveň vnímam veľmi pozitívne aj hlasy zvnútra justície. Myslím aj od sudcov, aj od prokurátorov,“ uviedla Čaputová.

Poukázala na to, že sa ozývajú aj sudcovia menších okresných súdov, sudcovia Najvyššieho súdu. „A dnes viem, že zasadá komisia Súdnej rady. Ozýva sa rada prokurátorov, etická komisia prokuratúry a to je presne súčasť ozdravného procesu. Ja verím, že ten ozdravný proces bude dokonaný,“ povedala Čaputová.

V súvislosti s Martinom Glváčom (Smer), ktorý má čeliť odvolávaniu z funkcie podpredsedu parlamentu, podotkla, že informácie o ňom publikované sú závažné. „Očakávam, že strana Smer-SD, respektíve on sám, zaujme k tejto veci svoj postoj,“ doplnila.

Deň vzniku ČSR by mal byť podľa prezidentky štátnym sviatkom

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že 28. október by mal byť štátnym sviatkom. Pri 101. výročí vzniku Československej republiky si v pondelok uctila pamiatku kladením vencov na námestiach Tomáša Garrigua Masaryka a Miroslava Rastislava Štefánika v Bratislave.

„Je to hodné úvahy a je to legitímna úvaha. Bez tohto dátumu by sme zrejme dnes netvorili ani samostatný štátny útvar, takže je to jeden z najvýznamnejších dní, ktorý si treba pamätať a pripomínať možno aj týmto spôsobom,“ povedala prezidentka.

Zároveň dodala, že v histórii je unikát to, že sa dva blízke národy rozhodli vytvoriť celok, ktorý mal byť pilierom budúcej Európy.

Zdôraznila pritom, že už v tej dobe bolo Československo pokrokovým štátom, kde mali ženy volebné právo. Podľa nej je stále vo vrcholovej politike málo žien a dúfa, že aj jej zvolenie bude ženy motivovať, aby sa viac zapájali do verejného diania.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #Zuzana Čaputová #sms komunikácia Mariana Kočnera