Prieskum: Skôr ako moslima by Slováci vo svojej rodine prijali Žida

Slováci si nevedia predstaviť moslima ako člena svojej rodiny, osobu židovského etnika by boli ochotní medzi seba prijať skôr. Vyplýva to z prieskumu Pew Research Center, ktorý je zverejnený na stránke výskumného centra a ktorý ukázal výrazné rozdiely medzi západnou a východnou Európou.

28.10.2019 15:35

Na otázku, „či by boli schopní akceptovať moslima ako člena svojej rodiny“, odpovedalo áno 47% slovenských respondentov. V prípade židovského etnika kladne odpovedalo 73%. V krajinách bývalého východného bloku je všeobecne nižšia vôľa oproti západnej Európe akceptovať moslima v rodine. Konkrétne na Slovensku je však najvyššia v rámci krajín V4.

V Česku na rovnakú otázku odpovedalo áno najmenej respondentov, 12%. V susednom Poľsku by bolo ochotných prijať moslima do rodiny 33% respondentov a v Maďarsku 21%. Najvyššia miera akceptácie je v Holandsku (88%) a v škandinávskych krajinách v Nórsku (82%), Švédsku (80%) a Dánsku (81%).

Rozdielne výsledky sú v prípade židovského etnika. Väčšina respondentov z krajín V4 by Žida ako člena svojej rodiny akceptovala, no Slováci sú tejto možnosti otvorení najviac. Miera akceptácie je na Slovensku 73%, v Česku 51%, v Maďarsku a Poľsku 57%. Pre porovnanie, v Nemecku by Žida do rodiny prijalo 69% a v Spojenom kráľovstve 69%. Aj v tejto časti prieskumu vedú Holandsko (96%), Nórsko (95%), Dánsko (92%) a Švédsko (92%).

chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Pew Research Center