Fico hovorí, že stojí za svojimi v dobrom i zlom. Glváč: Nebudem uskutočňovať scenár Matoviča

Martin Glváč (Smer) odmietol výzvu opozície, aby odstúpil z postu podpredsedu Národnej rady SR. Urobil tak na spoločnom brífingu s predsedom Smeru Robertom Ficom po tom, ako poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, odvolávanie Martina Glváča z postu podpredsedu NR SR.

29.10.2019 12:03 , aktualizované: 19:03
debata (713)

VIDEO: Glváč a Fico o Kočnerovej Threeme a rozhodnutí Smeru. Pozrite si, čo povedali.

Video

Predseda Smeru Robert Fico bude stáť pri akomkoľvek rozhodnutí podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer). „Nemôžem súhlasiť s tým, že zodpovednosť sa vždy vyvodzuje len proti predstaviteľom strany Smer. Budem stáť za akýmkoľvek rozhodnutím, ktoré Martin Glváč príjme, či bude také, alebo onaké. Bol by som rád, aby sme to nechali na ňom, pretože by bolo nesprávne sa rozhodovať po tlakom médií a atmosféry,“ zdôraznil trojnásobný expremiér. Či bude Glváč na kandidátke strany v nadchádzajúcich parlementných voľbách povedať šéf Smeru nechcel.

Glváč vyzval všetkých, ktorí mali akýkoľvek kontakt s Marianom Kočnerom, aby sa vzdali svojich mandátov, a on v tom prípade urobí to isté. Svoje rozhodnutie v súvislosti s údajnou komunikáciou s Marianom Kočnerom povie podľa svojich slov čoskoro.

„Rozhodnem sa naozaj tak, ako to budem cítiť a dám vám v krátkom čase vedieť. Nechcem cez dušičky traumatizovať slovenskú spoločnosť. Nebudem ale uskutočňovať scenár pána Matoviča, ktorý si myslí, že to bude tak ako si on povie. Budem konať tak, aby som nepoškodil stranu Smer. Vyzývam všetkých, ktorí mali akýkoľek kontakt s Kočnerom, aby sa vzdali mandátu. Keď tak urobia, budem prvý, ktorý to do minúty urobí,“ vyhlásil Glváč.

Ten naďalej trvá na tom, že konverzácia sa používa protiprávne a jej pravosť nebola doteraz potvrdená. „Považujem ju za údajnú komunikáciu, ktorá mohla byť niekoľko mesiacov v rukách kohokoľvek, kto ju mohol vyrobiť alebo upraviť,“ zdôraznil. Priznal, že s Kočnerom sa pozná vyše dvadsať rokov a komunikoval s ním veľakrát, jednotlivé správy si ale podľa vlastných slov neuchováva a tie ktoré prenikli na verejnosť komentovať nechcel.

Baránek: Opakuje sa scenár s Paškom, ktorého vtedy Fico tiež podržal

Politický analytik Ján Baránek situáciu prirovnáva k odchodu vtedajšieho predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v novembri 2014 odišiel po prevalení kauzy predraženého tendra na CT prístroj pre nemocnicu v Piešťanoch. „Opakuje sa scenár s Paškom, ktorého vtedy Fico tiež podržal. Zrejme môžeme čakať niečo podobné, Glváč nakoniec sám skončí. Politicky to nedáva logiku, sú to možno až osobné veci. Dlhodobo je tiež viditeľný konflikt medzi Ficom a Pellegrinim, ktorý dáva najavo, že je iný typ politika. Ficov postoj chápem, ale nemusel to hnať až do krajnosti,“ zhodnotil Baránek.

Podľa sociológa Martina Slosiarika má strana Smer síce preferencie stabilizované nad 20 percentami, ale voliči sa pri narastajúcom počte negatívnych správ nakoniec môžu od strany odkloniť. „Z hľadiska možného vplyvu na preferencie si nemyslím, že takéto zaoberanie sa vnútornými problémami v strane je dobré pre voliča Smeru. Jednoducho sú to dôvody, ktoré voliča zneisťujú,“ uzavrel sociológ.

VIDEO: Dušan Jarjabek (Smer): Je to vec Glváča. Gábor Grendel (OĽaNO): Budeme to omieľať stále dookola. Pozrite si aj reakcie poslancov Antona Hrnka (SNS) a Evy Antošovej (SNS).

Video

Pravdivosť komunikácie medzi podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom (Smer) a Marianom Kočnerom môže podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Jaroslava Bašku (Smer) potvrdiť len Glváč. „Nie je doteraz isté a potvrdené, či prepisy, ktoré boli zverejnené, boli autentické. O tom určite vie môj kolega poslanec Glváč, čo z toho je pravda a čo nie,“ odôvodnil Baška svoj krok nepodporiť otvorenie schôdze. „Veľa vecí škodí strane, na toto by mal odpovedať sám podpredseda Glváč,“ reagoval Baška na otázku, či zverejnená komunikácia neškodí Smeru.

„Prečo by sme mali otvárať? Určite nie na nátlak opozície. Toto už je hon, čo robíte vy novinári a čo si, samozrejme, prihlúpla opozícia nedá ujsť, prečo by sme mali hrať podľa ich nôt?“ odpovedal poslanec Maroš Kondrót (Smer) na otázku, prečo nepodporil otvorenie mimoriadnej schôdze.

Poslanec za Smer-SD Dušan Muňko si myslí, že Glváč je konfrontovaný dostatočne a svoju komunikáciu podľa neho Glváč určite vysvetlí. „Kto s Marianom K. nekomunikoval?“ reagoval pred novinármi.

Poslankyňa parlamentu Eva Antošová (SNS) očakáva, že Glváč určité rozhodnutie urobí, ale je podľa nej na ňom, ako učiní. Podľa svojich slov je rada, že sa schôdza neotvorila, pretože sa tým poslanci vyhli nepríjemným atakom. „Každá takáto schôdza sa pretaví do vulgárnych, nepríjemných atakov na ľudí,“ skonštatovala.

Za schôdzu k odvolávaniu hlasovalo 67 poslancov, proti 47 a hlasovania sa zdržalo 23 poslancov.

Poslanci za Most-Híd sa pri hlasovaní zdržali, „aby pánovi Glváčovi dali šancu prijať zodpovedné rozhodnutie“, informovala TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Poslanec parlamentu Ladislav Balódi (Most-Híd) uviedol, že v prípade otvorenia schôdze by sa pri hlasovaní o odvolaní Glváča zdržal. „Myslím si, že musí vyvodiť osobné konzekvencie,“ do­dal.

VIDEO: Pozrite sa, čo povedal Pellegrini o osude Glváča.

Video

„Určite sa dnes stretneme na nejakom brífingu alebo dostanete stanovisko, pravdepodobne sa stretneme v popoludňajších hodinách,“ povedal dnes Glváč novinárom pred centrálou Smeru. Delegáti snemu Smeru v centrále na Súmračnej rokovali o zosúladení stanov strany s novelou zákona o politických stranách.

VIDEO: Glváča v parlamente zjavne neprekvapilo, že schôdza o jeho odvolávaní nebude.

Video

Stručne sa vyjadril, že ak by aj jeho komunikácia s dnes už obžalovaným podnikateľom Marianom Kočnerom bola autentická, „nie je v nej nič toxické“. Potvrdil však, že s Kočnerom komunikoval. „Samozrejme, ale nie tak, ako sa to uvádza v tých správach, mnoho z nich je prekrútených, vytrhnutých, mnohé tam chýbajú,“ vysvetlil svoju komunikáciu. „Ja nemám vedomosť, že som s ním komunikoval, keď bol obvinený,“ doplnil.

Na informáciu, že senát Špecializovaného trestného súdu povolil prepis údajnej komunikácie Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema ako dôkaz, Glváč reagoval, že je to „vec súdu“ a ešte to stále nemusí znamenať, že komunikácia je autentická.

Ku komunikácii podpredseda parlamentu zaujme stanovisko aj v prípade, že by sa mimoriadna schôdza na jeho odvolávanie neotvorila. „K tomu, čo môžem, určite zaujmem stanovisko,“ skonštatoval Glváč. Poslanci za Smer Marian Kéry a Dušan Jariabek potvrdili, že parlamentná schôdza o odvolávaní Glváča sa uskutoční.

VIDEO: Flašík: Kočnera som stretol iba na golfe. Fedor Flašík po rokovaní predstaviteľov Smeru v Bratislave odpovedal k jeho kontaktom a tiež k financovani­u Smeru.

Video

Pellegrini: Budeme musieť nájsť riešenie

„Bude vás informovať on a dozviete sa od neho priamo,“ povedal premiér Pellegrini po skončení mimoriadneho snemu Smeru k tomu, či sa vyjadrí ku kauze Glváča. Na otázku, či je spokojný s jeho (Glváčovým) rozhodnutím, povedal: „Ak vám oznámi to, čo očakávam, tak áno.“

Premiér Peter Pellegrini sa ešte pred začatím snemu Smeru vyjadril, že o záležitosti budú rokovať a že urobia všetko preto, aby Smer nebol spájaný so žiadnymi podozreniami.

„Budeme na to musieť nájsť riešenie, čím skôr, tým lepšie – my by sme mali hovoriť o tom, čo treba v krajine robiť a nie sa donekonečna venovať nejakej komunikácii a kauzám,“ povedal Pellegrini.

Podľa vicepremiéra a podpredsedu Smeru Richarda Rašiho chce strana vyhrať parlamentné voľby a preto „chceme eliminovať akékoľvek iné ako programové dôvody na predvolebný politický boj“. Dodal, že Glváč sa už mal vyjadriť, že by na kandidátku nešiel.

Europoslankyňa Monika Beňová (Smer) tvrdí, že by nikdy nebola na mieste Martina Glváča, pretože by s nikým obdobne nekomunikovala.

„Nie je to príjemné, čo čítame. Ja by som nikdy nebola na mieste pána Glváča, pretože by som s nikým obdobným spôsobom nekomunikovala. Ani s Marianom K.,“ povedala Beňová. Podľa jej slov má sám Glváč zvážiť ďalšie pôsobenie v politike. „Ďalší postup musí zvážiť on sám,“ dodala.

Známosťou s Marianom Kočnerom sa v minulosti netajila ani europoslankyňa. „Naše deti sa odmalička poznajú, bol priateľom môjho prvého manžela, sme veľmi dobrí známi,“ citoval v roku 2013 političku denník Sme.

VIDEO: Celá dnešná tlačová konferencia Fica a Glváča.

Martin Glváč

  • Do roku 2006 pracoval ako právnik, podnikový manažér a generálny riaditeľ viacerých súkromných spoločností. Odvtedy aktívne, trinásť rokov, pôsobí v politike za stranu Smer, ktorú pomáhal aj založiť. Glváč patril medzi ústredné postavy bratislavskej skupiny Smeru, ktorá sa sformovala okolo podnikateľa Fedora Flašíka – bývalého manžela europoslankyne Smeru Moniky Flašíkovej Beňovej, s ktorým aj podnikal. Je bratislavským krajským predsedom strany Smeru.
  • Štyri roky zastával post štátneho tajomníka na ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja. Po voľbách v roku 2010 sa opäť stal poslancom za v tej dobe opozičný Smer. Vo voľbách o dva roky neskôr uspel a až do roku 2016 sedel v kresle ministra obrany. Po posledných parlamentných voľbách získal funkciu podpredsedu Národnej rady.
  • Glváčovo meno sa začiatkom januára začalo spájať s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obžalovaná z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Zsuzsová mala na polícii vypovedať, že sa s politikom trikrát stretla, čo Glváč poprel. Do médií prenikli prepisy ich vzájomnej konverzácie, ktorá mala súkromný charakter. Tento mesiac líder OĽaNO Igor Matovič zverejnil komunikáciu Glváča s Marianom Kočnerom. Autenticita ani jednej z komunikácií nebola potvrdená.
713 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #komunikácia Mariana Kočnera #threema