Matovič: Sme hlboko sklamaní z toho, že odvolávanie Glváča neprešlo

Predstavitelia hnutia OĽaNO a strany SaS reagovali na to, že koaliční poslanci neschválili program mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Martina Glváča (Smer) z postu podpredsedu NR SR.

29.10.2019 15:26 , aktualizované: 15:57
debata (131)

Líder OĽaNO vyjadril hlboké sklamanie z toho, že odvolávanie Martina Glváča z postu podpredsedu parlamentu neprešlo. Vyzval Glváča, „aby našiel v sebe zbytky zbojníckej alebo mafiánskej cti a odstúpil“.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vyslovila presvedčenie, že človek s takým prepojením na mafiu nemôže zastávať funkciu podpredsedu parlamentu. „Nie sme tu trestný tribunál,“ povedala a dodala: „Nám je tu prakticky jedno, ako s ním Smer naloží, či bude pokladníkom alebo čestným predsedom, ale navonok je neprípustné, aby ako podpredseda parlamentu reprezentoval Slovensko navonok.“ Kriticky sa vyjadrila aj na adresu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS), ktorý hlasoval proti konaniu mimoriadnej schôdze.

Za schôdzu k odvolávaniu Glváča hlasovalo 67 poslancov, proti 47 a hlasovania sa zdržalo 23 poslancov.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od minulého pondelka (21. októbra). Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Marianom Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikáciu medzi Glváčom a Marianom Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil líder opozičného hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.

Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijak nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom Kočnerom sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian Kočner aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč #komunikácia Mariana Kočnera