Kalavská: Stratifikácia nabrala politické kontúry, materiál presúvať nebudem

Reforma nemocníc nabrala ku koncu politické kontúry, vyhlásila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) po stredajšom rokovaní vlády s tým, že materiál už presúvať nebude. Pripustila možnosť, že spojí hlasovanie o stratifikácii so svojím ďalším pôsobením vo funkcii ministerky. Požiadavku na stiahnutie reformy pred hlasovaním označila za neštandardnú a politicky nekorektnú. Žiadosť prišla podľa jej slov od predsedu Smeru Roberta Fica.

30.10.2019 12:55 , aktualizované: 13:55
debata (27)

„Na mnohých hlúpostiach sa slovenský parlament dokáže zhodnúť, ale na veciach, ktoré môžu reálne pomôcť slovenskému občanovi, hľadáte milión otáznikov,“ podotkla Kalavská. Dodala, že aj napriek kritike mohli poslanci reformu nemocníc posunúť do druhého čítania, kde by bol priestor na zmeny. „Ku koncu to začalo naberať politické kontúry, ktorým som nedokázala zabrániť a je mi to veľmi ľúto,“ skonštatovala.

Fico mal ministerke pred hlasovaním povedať, že novelu nepodporí SNS, Smer, ĽSNS a Sme rodina. Ak by to aj neboli celé kluby, Kalavská nechcela podľa svojich slov riskovať, že by materiál neprešiel ani v prvom čítaní. Dodala, že materiál už nebude viac presúvať. Trvá na tom, že v ňom nevidí odborné nedostatky. Ohradila sa voči kritike, označila ju za nepochopenie materiálu a zavádzanie. „Je mi ľúto, že pár lekárov, ktorí si ten materiál neprečítali, prezentujú takýto názor,“ poznamenala. Vyhlásila, že pokiaľ sa systematická zmena neurobí, slovenské nemocnice budú v mínuse.

Ministerka tvrdí, že aj napriek kritike reformy ju mohli politici posunúť do druhého čítania. V súčasnosti už viac podľa svojich slov urobiť nevie. Vládu podľa svojich slov presvedčila, nedokáže však presvedčiť všetkých 150 poslancov. Poukázala na to, že v rámci diskusie v pléne Národnej rady k novele zákona bolo vidieť podporu naprieč politickým spektrom.

Na otázku o svojej politickej budúcnosti odpovedala, že dostala viacero ponúk od iných strán. Žiadnu z nich však podľa svojich slov nezvažuje. Otázne je, či ešte ostane v politike, viackrát naznačila, že by sa rada vrátila k odbornej praxi.

Parlament mal reformu nemocníc na októbrovej schôdzi, napokon o nej však nehlasoval, presunul ju na ďalšie zasadnutie. O stiahnutie návrhu ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú požiadali preto, že návrh nemal dostatočnú politickú podporu.

Premiér Peter Pellegrini pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že ho mrzí, že sa nevie nájsť zhoda na podporu pre stratifikáciu v poslaneckom klube Smeru. Dodal, že ho tento postoj mrzí. S ministerkou budú hľadať kroky, ktoré možno podniknúť v rámci reformy nemocníc už teraz.

Stratifikácia nemocníc

Cieľom novej koncepcie ústavnej zdravotnej starostlivosti je zabezpečenie kvalitnej a dostupnej ústavnej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Zmyslom Zdravej zmeny je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych alebo operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rezort chce novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti. Kvalita a efektívne využitie zdrojov majú byť tiež podporené vytvorením úrovní nemocníc (lokálna, regionálna, národná, špecializované a kompetenčné centrá) so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov. V súčasnej platnej právnej úprave si zdravotná poisťovňa stanovovala kritériá pre uzatvorenie zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, teda určovala váhy pre materiálno-technické vybavenie a indikátory kvality. Ministerstvo navrhuje, že indikátory kvality budú ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným rezortom.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Politika #Andrea Kalavská