Kresák vystupuje z poslaneckého klubu Mosta-Híd

Poslanec Peter Kresák odchádza k 1. novembru z klubu Mosta-Híd. Dôvodom je avizované spájanie Mosta-Híd s určitými stranami. Cez víkend sa zúčastnil na sneme strany Dobrá voľba Tomáša Druckera a nevylúčil spoluprácu. Uviedol, že má viacero ponúk od politických subjektov. Členom strany Most-Híd nebol.

30.10.2019 10:07 , aktualizované: 12:10
Poslanec Peter Kresák Foto:
Poslanec Peter Kresák.
debata (20)

„Mám problém s niektorými politickými rozhodnutiami, ktoré sa v súvislosti s prípravou kampane udiali,“ povedal Kresák. „Ide napríklad o spájanie sa s inými menšinovými stranami, ktoré dlhé roky Most kritizovali a zrejme sú podporované aj zo zahraničia,“ dodal poslanec s tým, že Mostu-Híd drží palce a verí, že maďarská strana bude mať v parlamente po voľbách svoje zastúpenie.

Ako uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme, Kresák o svojom rozhodnutí informoval predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára v utorok (29. 10.). „Načasovanie odchodu Petra Kresáka nie je prekvapením, naznačuje zámer pána poslanca zaradiť sa medzi ďalších politických turistov, ktorí v tejto strane pristáli,“ dodala.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) bol pred stredajším rokovaním vlády podľa svojich slov zaskočený touto informáciou. Kresákov odchod považuje za stratu pre klub Mosta-Híd. „Je to autorita v oblasti, ktorej sa venuje,“ skonštatoval. Kresákovo koketovanie so stranou Dobrá voľba berie ako realitu v rámci toho, „čo všetko sa pred voľbami deje“.

Most-Híd rokoval s viacerými menšinovými stranami o predvolebnej spolupráci. Medzi nimi je aj mimoparlamentná SMK, pri ktorej sa spomína financovanie zo zahraničia. Predsedníctvo SMK napokon odmietlo predvolebnú spoluprácu s Mostom-Híd, ktorú predtým vyrokovali delegácie strán. Nateraz je vládna strana dohodnutá na spolupráci pred voľbami s neparlamentnou­ MKDA.

Klub Mosta-Híd opustili nedávno poslanci Martin Fedor a Katarína Cséfalvayová, ktorí sa pridali k Dobrej voľbe. Kresák bol na ustanovujúcom sneme tejto strany.

Koalícia má oficiálne podľa počtu poslancov zaradených v kluboch 74 hlasov (Smer-SD 48, SNS 15, Most-Híd 11, pozn.). Po Kresákovom odchode ich bude mať oficiálne 73. Dlhodobo ju však podporujú napríklad nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Peter Kresák #Dobrá voľba