Šéf lekárskej komory Kollár: Nie je tajomstvom, že Penta ovláda aj VšZP

Až 5-tisíc ľudí zomrie každý rok na Slovensku zbytočne. V takzvaných odvrátiteľných úmrtiach sme na chvoste krajín EÚ. Je riešením problémov v zdravotníctve reforma ministerky Kalavskej? A prečo rozdeľuje nielen politikov, ale aj odborníkov a lekárov? Hosťom Zuzany Martinákovej v relácii Ide o pravdu bol prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár.

31.10.2019 09:00
debata (168)
Video

Kým ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská hovorí, že proti reforme je iba pár lekárov, podľa šéfa lekárskej komory je ich naopak, iba zopár za. „My, ktorí sa pohybujeme priamo v teréne a vymieňame si informácie a máme skúsenosti, vieme, čo nám nový zákon môže priniesť a prinesie. A vieme toho ešte viac – čo by slovenské zdravotníctvo potrebovalo,“ uviedol Marian Kollár. Zdôraznil, že delegáti SLK sa na nedávnom sneme zhodli, že ministerský návrh nepomôže ani zdravotníctvu, ani pacientovi.

Kollár súhlasí, že je najvyšší čas zrevidovať reformu bývalého ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. „Voláme po tom už strašne dlho. Pätnásť rokov sa v zdravotníctve nič pozitívne nepohlo. Ak sa bavíme o reforme, sme za všetkými desiatimi a v niektorých veciach si myslíme, že je neskoro,“ povedal Kollár. Zároveň dodal, že vyhlásiť stratifikáciu za najväčšiu reformu zdravotníctva je prinajmenšom neetické. „Nie je to reforma. Je to rozvrstvenie a zadefinovanie jednotlivých nemocníc, lenže problémy sú niekde inde. V prvom rade vo financovaní,“ uviedol šéf SLK.

Podľa jeho slov je kameňom úrazu to, že poisťovne dostávajú neprimerané kompetencie bez sankcií v prípade, že ich nebudú plniť. Kollár upozornil, že môže nastať situácia, keď nemocnice v snahe nebyť stratové, začnú optimalizovať svoj biznis. „Kto potom bude robiť výkony, ktoré nebudú ekonomicky také zaujímavé? A musíme vedieť, kto v súčasnosti ovláda dve najväčšie poisťovne – Dôveru a VšZP. Nie majetkovo vlastní, ale ovláda. Dlhú dobu vieme, že je to finančná skupina Penta. Neprezradil som nič tajné,“ uviedol Marian Kollár. Podľa neho je rizikom, že poisťovňa nebude regulátorom, ale bude rozhodovať. „Problém s krížovým vlastníctvom je veľký a bude potrebovať nie štandardné riešenie. Alfa a omega je popasovať sa so zdravotnými poisťovňami a nastaviť financovanie tak, aby sa ideálne všetkých 100 percent financií v systéme využilo pre pacienta,“ povedal Kollár. Podľa neho to, že množstvo nemocníc prešlo do súkromných rúk, zdravotnú starostlivosť nezlepšilo.

Šéf lekárskej komory tiež upozornil na to, že odborníci už roky presadzujú nie minimálnu sieť nemocníc, ale optimálnu. Aj to je jeden z bodov, ktoré vyčítajú reforme ministerky Kalavskej. Základom je nedostatok špecialistov a všeobecných lekárov. Práve tam je totiž priestor chorobnosť zachytiť.

Kritike podrobil aj tzv. transformáciu nemocníc na iné typy. „Ak v danom regióne zatvorím nemocnicu a spravím doliečovák, znížim dostupnosť a tým aj kvalitu poskytovania. To je akoby sme tú nemocnicu zrušili,“ povedal Kollár.

A ako vníma prezident SLK to, že Slovensko je na chvoste krajín Európskej únie v počte odvrátiteľných úmrtí, keď tu ročne takpovediac zbytočne zomrie až 5-tisíc ľudí? Kollár za problém označil nedostatok financií v zdravotníctve a to aj v porovnaní s okolitými krajinami. „Musíme si otvorene povedať, čo politici neradi počúvajú, že na zdravotníctvo musíme dať viac peňazí,“ uzavrel Kollár. Kde však medzi pojmami ako reforma a stratifikácia stojí pacient? A čo postavenie lekárov a zdravotníckeho personálu? Viac sa dozviete v diskusnej relácii Ide o pravdu.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Kollár #reforma zdravotníctva #SLK #Ide o pravdu #stratifikácia nemocníc