Opozícia žiada premiéra o odchod Glváča, inak bude odvolávať jeho

Premiér Peter Pellegrini (Smer) má zabezpečiť odchod podpredsedu Národnej rady SR Martina Glváča z funkcie. Čas má do 7. novembra. Ak to nevybaví, opozícia iniciuje mimoriadne rokovanie, na ktorom mieni odvolávať predsedu vlády. Výzvu Pellegrinimu adresovali opoziční politici na čele s Igorom Matovičom (OĽaNO) a Richardom Sulíkom (SaS). Reagovali tak na čítanie komunikácie z Threemy medzi Martinom Glváčom a obžalovaným z vraždy Jána Kuciaka Marianom Kočnerom.

30.10.2019 18:13
debata (41)

„Vyzývame Petra Pellegriniho, aby konal,“ povedal Matovič s tým, že má premiér zabezpečiť, aby Glváč odišiel z vedenia NR SR. V prípade, že tak premiér neurobí, hodlá opozícia 8. novembra odovzdať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie Petra Pellegriniho.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) doplnila, že jediný, kto drží Glváča vo funkcii, je predseda Smeru Robert Fico. Odkázala mu, nech dá Glváčovi funkciu v strane. „Nech však pochopí, že takýto človek nemôže zastávať žiadnu funkciu v zákonodarnom zbore SR,“ doplnila. „Martin Glváč je hanba aj ako poslanec NR SR,“ uviedol Sulík, podľa ktorého kryje Glváča Pellegrini.

Na otázku voči Matovičovi a Sulíkovi, či nemajú tiež odísť z politiky vzhľadom na svoje vlastné stretnutia s Kočnerom, uviedli, že treba vnímať rozdiely. Podľa Sulíka nebolo na ich stretnutiach nič nelegálne a pripomenul, že si mal Kočner Sulíka nahrať. Taktiež doplnil, že ho mal Kočner nechať v minulosti sledovať, tak ako novinárov a tiež, že v komunikácii vyjadril obavu z toho, že by bol on alebo Daniel Lipšic v budúcej vláde. „Toto všetko sú jasné dôkazy, že som s ním nebol kamarát,“ uzavrel.

Matovič zase uviedol, že sa stretol s Marianom Kočnerom preto, že ho chcel Kočner informovať o trestnej činnosti. „Stretol by som sa aj s Černákom, keby mi zajtra napíše z basy a povie to iba mne ako poslancovi,“ spresnil.

Čaplovič: Uvedomujem si prehnitosť slovenskej politiky

Poslanec NR SR Dušan Čaplovič (SMER) zaujal stanovisko k tlačovej besede opozičných poslancov a vyzval ich, rovnako ako všetkých, ktorí udržiavali živú komunikáciu a stretávali sa s Marianom Kočnerom, aby odstúpili z parlamentných a straníckych funkcií.

Patrím k najstarším poslancom NR SR, nielen čo do veku, ale aj v službe v parlamente. Pozorne som si vypočul dnešnú tlačovku opozície pod vedením Igora Matoviča a Richarda Sulíka a ich požiadavku na predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, aby urobil konkrétne kroky k stiahnutiu Martina Glváča z funkcie podpredsedu NR SR.

Uvedomujem si prehnitosť slovenskej politiky, najmä tých politikov, ktorí mali akékoľvek kontakty s Mariánom Kočnerom či iným podivným „kšeftárom“. A dnes je jedno, či to bolo pred rokom, tromi, štyrmi či deviatymi. Za mnou, od roku 2000, keď som vstúpil aktívne do politiky, nikdy Kočner, ale ani žiadny iný „biznismen“ nechodil, ani ma nevyzýval k akýmkoľvek kontaktom, pretože vedel, že moje presvedčenie je vzdialené intrigám, podrazom a zákulisným machináciám a podvodom.

Človek sa stretáva so sebe rovným a to je jedno či pôsobí v politike, podniká, alebo je sudcom či prokurátorom. Pre mňa boli a vždy budú takéto persóny vo verejnom živote škodnou.

Vyzývam preto Martina Glváča, Richarda Sulíka, Igora Matoviča, Borisa Kollára, tých, ktorí s Kočnerom udržiavali živú komunikáciu, stretávali sa s ním, aby odstúpili z parlamentných a straníckych funkcií. A takto prejavili svoje presvedčenie v očiste politiky na Slovensku i s blížiacim sa 30. výročím historických politických zmien na ceste Slovenska k demokracii a občianskej spoločnosti.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Martin Glváč #Marian Kočner #Igor Matovič #Peter Pellegrini