Zvieracia ombudsmanka: Týranie zvierat sa na Slovensku ešte stále toleruje

Týranie zvierat je na Slovensku ešte stále tolerovaný jav, aj keď niektoré veci sa už podarilo zmeniť k lepšiemu. Tvrdí to zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. Za posledný rok sa podľa štatistík uskutočnilo 41 trestných konaní v prípade týrania zvieraťa, z toho v 19-tich prípadoch bolo vznesené obvinenie.

04.11.2019 12:14
pes Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

„Tieto štatistiky však podľa mnohých zistení nezodpovedajú realite. Väčšina podaní je totiž posudzovaná ako priestupok, alebo nie je riešená vôbec,“ konštatovala Stanová na sociálnej sieti. Dôvodom je najčastejšie chybná právna klasifikácia skutku alebo nedostatok dôkazov na vznesenie obvinenia.

Za týranie zvierat išlo na Slovensku od roku 2010 do väzenia šesť ľudí. Za zanedbanie starostlivosti o zvieratá nebol odsúdený nikto. Tieto štatistiky sú však podľa organizácie Zvierací ombudsman v ostrom protiklade s realitou, ktorej čelia útulky a občianske združenia na pomoc zvieratám.

Podľa Trestného zákona hrozí za týranie zvierat trest od jedného do päť rokov väzenia. „Z praxe vieme, že väčšina prípadov sa končí pre páchateľov len podmienkou. Takýto prístup úradov a spoločnosti vo všeobecnosti tak naďalej umožňuje kruté správanie, ktoré pričasto ostáva bez trestu,“ zdôraznila Stanová. Organizácia Zvierací ombudsman práve preto poskytuje právnu pomoc v prípadoch týrania zvierat, zastupuje poškodené strany, podáva oznámenia či odvolania.

Príkladom môže byť nedávny prípad utopených šteniatok v žumpe mesta Holíč. Po troch rokoch na súde padol rozsudok, ktorý uznal oboch obžalovaných metských policajtov vinnými z týrania zvierat a uložil im 16-mesačnú podmienku a zákaz výkonu činnosti. V tomto prípade mestskí policajti hodili päť asi trojmesačných šteniat do žumpy za mestom, kde sa utopili. „Podobne takto komunikujeme aj pri iných prípadoch týrania, kde je potrebná naša pomoc a právne skúsenosti,“ uviedla Stanová.

Zvieracia ombudsmanka pripomenula, že minulý rok sa podarilo zákonom zmeniť, že zviera už viac nie je označené len za vec, ale za cítiacu bytosť. Princíp „zviera nie je vec“, ktorý už je súčasťou Občianskeho zákonníka, by sa však mal podľa Stanovej premietnuť aj do Trestného zákona.

Zvierací ombudsman to žiada v hromadnej pripomienke k chystanej novele Trestného zákona. Pripomienku, ktorú podpísalo vyše 3 400 ľudí, už odovzdali. V pripomienke ochrancovia zvierat tiež žiadajú vyššie tresty za týranie zvierat na úroveň až osem rokov väzenia.

„Nie každý chápe skutočnosť, že zviera je vnímajúca a cítiaca bytosť, ktorú treba pred násilím chrániť rovnako ako kohokoľvek z nás. Násilie je len jedno a ten, kto je nebezpečný pre zviera, môže byť rovnako nebezpečný pre človeka,“ uzavrela Stanová.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie zvierat #zvieracia ombudsmanka