OĽaNO chce opätovne odvolávať Glváča

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chce opätovne odvolávať Martina Glváča (Smer) z postu podpredsedu parlamentu pre jeho komunikáciu s Marianom Kočnerom. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky. OĽaNO pôvodne chcelo žiadať schôdzu na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho (Smer), ak nezabezpečí Glváčov odchod.

05.11.2019 15:28
Glváč odvolávanie Foto: ,
Na snímke podpredseda parlamentu SR Martin Glváč (Smer).
debata (3)

Opozícia sa už pokúsila odvolať Glváča z funkcie 29. októbra. Parlament však neschválil program mimoriadnej schôdze. Glváč v reakcii na to v ten deň vyhlásil, že sa v krátkom čase rozhodne, či odstúpi sám. Zatiaľ však žiaden krok neoznámil. Glváčov stranícky šéf Robert Fico dnes vyhlásil, že bude rešpektovať akékoľvek Glváčovo rozhodnutie a kritizoval opozíciu vrátane Matoviča.

„Po dnešku je zrejmé, že Fico sa vo svojej nenávisti voči mne a Pellegrinimu zacyklil a bude držať Glváča ‚najust‘, ‚lebo Matovič‘ a ‚lebo Pellegrini‘. Zároveň je jasné, že premiér Pellegrini nemá dosť odvahy a ani sily, aby dokázal mafiánskeho sluhu Glváča upratať z obehu. Preto sme sa rozhodli Pellegrinimu ‚kamarátsky‘ pomôcť,“ priblížil v stanovisku Matovič.

Zároveň sa odvolal aj na Bélu Bugára, ktorý podľa neho prisľúbil, že už schôdzu o odvolaní Glváča nebude blokovať. „Verím, že predseda strany Smer Robert Fico po tomto kroku pochopí, že držať Glváča vo funkcii napriek vôli vlastných ľudí v strane Smeru vôbec neprospieva a škodnú ešte pred konaním schôdze z funkcie vyhodí,“ dodal Matovič.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od 21. októbra. Podpredseda parlamentu si v Threeme údajne s Kočnerom dohadoval biznis s pozemkami na Čiernej Vode a rozoberal, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu premiéra. Komunikácia medzi nimi cez Threemu mala prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ.

Ďalšiu údajnú komunikáciu medzi Glváčom a Kočnerom z rokov 2014 až 2016 cez aplikáciu Viber zverejnil práve Matovič. Glváč tvrdil, že ho zverejnená komunikácia nijako nediskvalifikuje ani nepoukazuje na žiadne porušenie zákona či zneužívanie postavenia verejného činiteľa. S Marianom K. sa vraj nestretol od roku 2012 a Matovičovi hrozil trestným oznámením. Marian K. aktuálne čelí obžalobe v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Denník N navyše v nedeľu informoval, že Glváč má súdny verdikt na kontakty s mafiou. Podľa portálu mal Glváč kontakty s Jozefom Svobodom, ktorý bol jedným z najvyššie postavených bossov bratislavského podsvetia. Rozhodnutie definitívne potvrdil krajský súd na jar tohto roka a je výsledkom sporu Glváča s Danielom Lipšicom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Glváč