Len hľadáte, ako nás okydať, odkazuje Pčolinský kiskovcom. Šeliga kontruje: Hlasujete so Smerom

V pondelok predseda NR SR Andrej Danko vyhlásil termín parlamentných volieb, 29. február, čím sa oficiálne spustila volebná kampaň, ktorá bude podľa odhadov stratégov jednou z najtvrdších v histórii Slovenska. Nájdu opozičné strany vôľu spolupracovať a budú schopné po voľbách zostaviť vládu, alebo je medzi nimi priveľa rozdielov a úloha opäť pripadne Smeru? Aj o tomto dnes v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu diskutovali podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga a podpredseda strany Sme rodina Peter Pčolinský.

07.11.2019 09:00 , aktualizované: 11:52
debata (75)
Video

Pokiaľ ide o vôľu dohodnúť sa, tento pondelok malo dôjsť okrem vyhlásenia dátumu volieb, aj k podpisu paktu o neútočení PS/Spolu stranou Za ľudí. To sa však z dôvodu neúčasti predstaviteľov koalície PS/Spolu nakoniec zrušilo, respektíve k nemu podľa medializovaných informácií malo dôjsť prostredníctvom kuriéra, čo strana Za ľudí odmietla s tým, že stretnutie presunuli na budúci týždeň.

„Myslím, že to bol komunikačný šum, chceli sme dohodu podpisovať osobne. Tak, aby sme sa stretli všetky tri, respektíve štyri strany. Všetci ale musíme byť opatrnejší, aj čo sa týka komunikácie a nie nudiť spoločnosť takýmito vecami,“ vysvetlil Šeliga. Podľa Pčolinského však ide len o „štandardné predvolebné tanečky“ a až po voľbách sa skutočne ukáže, ako bude vyzerať budúca vláda. Dodal tiež, že podľa všetkých prieskumov to vyzerá tak, že práve strana Sme rodina bude povestným jazýčkom na váhach pri jej zostavovaní.

Šeliga sa však na otázku spolupráce so stranou Sme rodina vyjadril zdržanlivo. Prekáža mu nepredvídateľnosť strany, pokiaľ ide o podporu, respektíve odmietnutie spolupráce so stranou Smer, keďže už niekoľkokrát za jej návrhy poslanci Sme rodina hlasovali a tiež nezhody strán v programových veciach, ako zastropovanie dôchodku či bankový odvod.

Na margo hlasovania so Smerom Pčolinský povedal, že tak postupujú aj iné opozičné strany a poslancom Sme rodina je úplne jedno, kto návrh predkladá, pokiaľ je „na osoh ľuďom“. Vládu so Smerom však po voľbách zásadne odmietol.

Obaja podporujú sprísnenie regulácií zdravotných poisťovní. Aké sú ich názory na návrh zákona „Lex Haščák“, s ktorým chce prísť líder strany SPOLU Miroslav Beblavý a ktorý by zakázal krížové vlastníctvo v zdravotníctve? Zatiaľ čo strana Za ľudí ho podľa jej podpredsedu plne podporuje, Pčolinský sa nechce stopercentne vyjadriť, kým neuvidí paragrafové znenie. Takýto postoj považuje Šeliga za nedostatočné vyhranenie sa.

Pčolinský napriek tomu politický postoj Sme rodina považuje za úplne jasný a výhrady Za ľudí pokladá za výmysel. „Ja mám z vás pán Šeliga a aj z pána Kisku pocit, že hľadáte dôvody na to, prečo s nami nespolupracovať a ako nás čo najlepšie okydať, pritom máte sami maslo na hlave,“ dodal.

Obaja diskutéri sa vyjadrili aj k téme komunikácie podpredsedu parlamentu Martina Glváča (Smer) s obvineným Marianom Kočnerom a k návrhu zákona o predĺžení predvolebného moratória na 50 dní. Vypočujte si, aké názory v relácii Ide o pravdu prezentovali.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Peter Pčolinský #Juraj Šeliga #Za ľudí