PS/Spolu prekladajú návrhy zákonov, ktoré majú obmedziť moc oligarchov

Predstavitelia PS/Spolu predložia v piatok do parlamentu dva zákony, ktoré majú obmedziť moc oligarchov. Nazývajú ich aj Lex Haščák. Lídri Michal Truban a Miroslav Beblavý o tom informovali na tlačovej konferencii.

08.11.2019 12:10
debata (27)

Prvý návrh zákona určuje, že jeden majiteľ nemôže naraz pôsobiť v oblasti zdravotných poisťovní, lekární a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Musí si jednu z nich vybrať,“ vysvetlil Beblavý. Od tohto opatrenia si podľa neho okrem iného sľubujú aj obmedzenie moci finančnej skupiny, ktorá dnes ovláda veľkú časť zdravotníctva.

Druhý návrh rieši konflikt záujmov v médiách. Všetky médiá s obratom nad milión eur by sa mali zapisovať do protischránkového registra, aby bolo možné zistiť ich skutočného majiteľa. Zaoberá sa tiež veľkými médiami s obratmi nad päť miliónov eur, ktoré obchodujú so štátom alebo pôsobia v zdravotníctve. „Buď sa vzdajú kontroly nad médiami alebo sa budú musieť vzdať štátnych peňazí,“ hovorí. Vyhodnocovať konflikt záujmov by mal protimonopolný ú­rad.

Zákony súborne nazývané Lex Haščák predkladajú do parlamentu spolu s nezaradenými poslancami Luciou Žitňanskou, Martinom Poliačikom a Alanom Suchánkom.

PS/Spolu zároveň zverejnili výsledky prieskumu, ktorý na ich objednávku uskutočnila na prelome októbra a novembra agentúra Focus na vzorke 1 020 respondentov. V ňom prejavilo skôr negatívny názor na finančnú skupinu Penta 32,9 percenta ľudí a veľmi negatívny 47,2 percent opýtaných. Skôr pozitívny prevládal u 8,6 percenta.

Opozičné zoskupenie si prieskum objednalo po zverejnení údajnej nahrávky z kauzy Gorila, v ktorej vystupuje spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák.

Respondentom boli položené otázky týkajúce sa ich názoru na finančnú skupinu Penta, či počuli o návrhu zákona Lex Haščák, a či by prípadné nepodporenie návrhu tohto zákona zo strany niektorej z opozičných strán bolo prejavom ich strachu z Penty, alebo to nie je možné takto vnímať. Z prieskumu vyplýva, že 6,6 percenta respondentov nikdy o Pente nepočulo.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #lex Haščák