Slovensko aj Česko trápia podobné problémy, zhodli sa Pellegrini a Babiš

Aktuálne európske otázky, spoločné problémy oboch krajín, ale aj energetické témy. Aj o tom sa rozprávali predstavitelia vlád Slovenskej a Českej republiky na spoločnom zasadnutí v českých Valticiach, ktoré sa uskutočnilo v pondelok. Išlo už o siedme spoločné rokovanie vlád oboch štátov. Český premiér Andrej Babiš na tlačovej konferencii po rokovaní skonštatoval, že išlo o krátke stretnutie, podľa neho by sa mohlo rokovať aj dlhšie.

11.11.2019 12:27 , aktualizované: 17:35
debata (18)

Predseda slovenskej vlády Peter Pellegrini (Smer) pripomenul, že v uplynulom roku bol opäť zaznamenaný rast obchodnej aj turistickej výmeny medzi Slovenskom a Českou republikou. Poďakoval sa aj za spoluprácu v daňovej oblasti rezortov financií. „Navzájom sme si inšpiráciou,“ skonštatoval. Zároveň uviedol, že SR a ČR veľmi dobre obstáli v hodnotení daňových systémov v rámci krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). „Svedčí to o tom, že s tými daňovými systémami v našich krajinách to asi nebude až také zlé, ako to často komentujú tí, ktorí dane v našich krajinách platiť musia,“ podotkol.

Babiš poukázal aj na aktuálnu situáciu v rámci Európskej únie (EÚ). „Jasne deklarujeme, že EÚ je úspešný projekt, sme aktívni v rámci Európy. Máme jasné predstavy o tom, ako by mohla nová Európska rada fungovať,“ povedal Babiš. Podľa neho by sa malo hovoriť o všetkom, nielen o vybraných problémoch. Zároveň tvrdí, že Vyšehradská štvorka (V4) by mala pomáhať novej Európskej komisii. Z pohľadu tvorby európskeho viacročného finančného rámca český premiér zdôraznil, že nie je možné akceptovať zníženie kohézie.


VIDEO: Vlády SR a ČR si na spoločnom zasadaní vo Valticiach pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie. Pozrite si príchod členov kabinetov na fotografovanie.

Video

Súčasne v súvislosti s neistým vývojom s dodávkami plynu cez Ukrajinu Pellegrini uistil, že v Slovenskej aj Českej republike je zabezpečená energetická bezpečnosť. „Tak Česká republika, ako aj Slovenská republika disponuje zásobami a je pripravená na zimnú sezónu tak, že nebude žiaden problém zásobovať našich podnikateľov, ale hlavne domácnosti plynom počas nasledujúcej vykurovacej zimnej sezóny,“ zdôraznil.

Babiš zagratuloval SR, že bude štátom s druhým najväčším podielom jadra v Európe. „Slováci, ako som sa dnes dozvedel, dokončia Mochovce a budú mať 65 percent jadra, a to je tiež stratégia Českej republiky,“ poznamenal s tým, že ČR v tomto smere „zaspala dobu“.

Súčasťou rokovania vlád bola aj téma spoločného verejného obstarávania v oblasti obrany. „Hovorili sme aj o možnosti recipročných nákupov, keďže Slovensko plánuje dovyzbrojiť armádu,“ povedal slovenský premiér. Podľa neho, ak budú obstarávať vojenskú techniku dve krajiny vo väčšom množstve, tak sa dokážu vyrokovať lepšie ceny, ako keby to riešila každá krajina samostatne, a môže to prispieť aj k väčšej transparentnosti.

Pellegrini: Výročie Nežnej revolúcie má na Slovensku a v Česku spájať

Obaja premiéri sa počas tlačovej konferencie dotkli tiež 30. výročia Nežnej revolúcie. Toto výročie má na Slovensku i v Česku spájať a nie rozdeľovať, povedal Pellegrini. Zároveň zdôraznil, že spoločné rokovanie vlád sa koná na prahu týždňa, keď si oba národy pripomenú jeden z najdôležitejších medzníkov spoločnej histórie oboch krajín, a to 30 rokov od pádu železnej opony a znovunastolenia demokracie. „V minulom roku osmičkových výročí, ktorý sme nazvali rokom československej a slovenskočeskej vzájomnosti sme sebe, Európe aj svetu pripomenuli výnimočný a úspešný príbeh dvoch stredoeurópskych štátov,“ poznamenal slovenský predseda vlády.

Český premiér Andrej Babiš vyzdvihol pretrvávajúce dobré vzťahy medzi oboma krajinami. „Naša história pokračuje aj tým, že sme spoločne vstupovali do NATO, do EÚ a, samozrejme, tento týždeň oslávime 30. výročie Nežnej revolúcie,“ poznamenal s tým, že je rád, že v rámci týchto osláv bude v Bratislave otvorený Český dom. Ten sa tak podľa jeho slov stane novým miestom pre stretávanie Čechov a Slovákov a tiež pre prezentáciu Českej republiky a jej kultúry či nadväzovanie obchodných kontaktov. Súčasne je rád, že výročie Nežnej revolúcie oslávia oba štáty spoločne. Pellegrini by sa podľa jeho slov mal zúčastniť na oslavách v nedeľu (17. 11.) dopoludnia a popoludní sa aj s českou delegáciou presunú do Bratislavy.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Česko #Andrej Babiš #V4 #17. november 1989 #Peter Pellegrini