Prípad Kuciak: Marček a Szabó s nižšími trestami?

Nižší trest a rozdelenie procesu? Miroslav Marček a Tomáš Szabó, ktorí sú obžalovaní z dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, môžu byť vyčlenení na samostatné konanie a odísť s nižším trestom, zatiaľ čo ich spoluobžalovaní Alena Zsuzsová a Marian Kočner ostanú sedieť pred súdom sami. Trestný právnik Ladislav Kuruc to pripúšťa. Vysvetlil, že každý obžalovaný má viacero možností, ako sa pokúsiť o zníženie trestu, vždy to však predpokladá priznanie viny.

11.11.2019 13:59 , aktualizované: 19:03
debata (12)

Za dvojnásobnú úkladnú vraždu hrozí všetkým obžalovaným doživotie. Jeden z obvinených Zoltán Andruskó, ktorý mal byť pri objednávke vraždy sprostredkovateľom, od začiatku spolupracoval s políciou a prokurátor preto súhlasil s dohodou o vine a treste. Tá Andruskóovi okrem vyčlenenia na samostatné súdne konanie priniesla aj návrh na mimoriadne zníženie trestu. V súčasnosti dohodu o vine a treste študuje súd a očakáva sa, že ak ju schváli, Andruskó by mohol obísť s trestom iba 11 rokov väzenia.

Hlavné pojednávanie so štyrmi zvyšnými obžalovanými by sa malo začať na začiatku nového roka. „Je možné, že oboch, Marčeka aj Szabóa, vyčlenia na samostatné konanie a na hlavnom pojednávaní zostanú len Kočner a Zsuzsová,“ cituje Nový čas údajný zdroj z vyšetrovania. Advokáti obžalovaných tieto informácie nekomentujú.

Trestný právnik Ladislav Kuruc vysvetľuje, že obžalovaný by musel priznať vinu a so samostatným konaním by musela súhlasiť aj špeciálna prokuratúra. „Môže dôjsť k situácii, že obžalovaný napíše na súd, že chce uzatvoriť dohodu o vine a treste a súd požiada o vykonanie náležitých procesných úkonov. Súd musí osloviť prokuratúru a ak tá zareaguje kladne, je aj v tomto procesnom štádiu možné uzatvoriť dohodu o vine a treste a vyčleniť takéhoto obvineného na samostatné konanie,“ priblížil Kuruc.

Prokuratúra však o takýchto krokoch obžalovaných nevie. „Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu. Spis je na súde, o takýchto informáciách prokurátor nemá vedomosť,“ reagovala jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

Podľa Kuruca budú mať obžalovaní ešte aj po otvorení hlavného pojednávania ďalšiu šancu na samostatné konanie, tiež to však predpokladá priznanie viny. „Aj pred samotným pojednávaním sa sudca musí opýtať obžalovaných a prokurátora, či sú ochotní uzavrieť takúto dohodu a súd ich následne vyčlení na samostatné konanie. Obžalovanému dá navyše sudca aj po prečítaní obžaloby na hlavnom pojednávaní možnosť vyjadriť sa k otázke viny. Ak sa prizná, dokazovanie ohľadom viny obžalovaného sa potom nevykonáva, ale len o výške uloženého trestu. V takom prípade by tiež súd mohol a nemusel konanie takéhoto obžalovaného vyčleniť samostatne,“ uzavrel právnik.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka #Alena Zs.