Získa Lubyová peniaze pre CERN?

Slovensko dlhuje prestížnej vedeckej inštitúcii peniaze na členských poplatkoch. Výsledkom toho je, že mnohí vedci a študenti tento rok nemohli vycestovať do CERN-u, Európskej organizácie pre jadrový výskum so sídlom v Ženeve. Šéfka školského rezortu Martina Lubyová žiada ministerstvo financií o peniaze navyše. To však zatiaľ nevie povedať ani to, kedy o tomto probléme bude s Lubyovou rokovať.

12.11.2019 11:00
debata (2)

Členom CERN-u je naša krajina od roku 1993. každý rok musí platiť poplatky, podľa tvrdení viacerých vedcov tie neboli tento rok uhradené vôbec alebo iba čiastočne. Školstvo peniaze nemá a žiada navýšenie rozpočtu.

„CERN v žiadnom prípade dlhy neodpúšťa. Pokiaľ nezaplatíme tento rok, dlh sa bude kumulovať a prinesie problémy ďalším vládam. Dlh sa jednoducho bude musieť uhradiť,“ uviedol jadrový fyzik Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV, ktorý vedie jeden z najúspešnejších tímov, ktoré Slovensko v organizácii má.

Viceprezidenta Európskej organizácie pre jadrový výskum Branislava Sitára mrzí fakt, že nezaplatenie členského spôsobilo, že mnohí naši vedci a študenti nemohli tento rok zatiaľ vycestovať do CERN-u a plniť si záväzky vyplývajúce z medzinárodných dohôd.

Poplatok na rok 2019 bol asi 5,1 milióna eur, polovica mala byť splatná v júni. Slovensko ju neuhradilo. „Rátam s tým, že do konca roka budú tieto záväzky vyrovnané,“ reagovala ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS), ktorá za najväčší problém považuje fakt, že náklady na členstvo rastú rýchlejšie ako suma, ktorú dostáva od ministerstva financií.

Z tohto poplatku sa podľa Sitára nefinancujú experimenty ani práca vedcov na experimentoch. Na tento účel bolo na ministerstve školstva schválené na roky 2016 až 2020 asi 800-tisíc eur ročne s rastom na 875-tisíc eur v roku 2020. Poznamenal, že toto číslo predstavuje minimum, za ktoré môžu naši vedci v organizácii pracovať. Celková suma, ktorú treba tento rok zaplatiť, tak narastie zhruba na 6 miliónov eur.

Denník Pravda oslovil ministerstvo financií s otázkou, kedy sa minister Ladislav Kamenický (Smer) stretne s ministerkou školstva a z akej položky jej presunie peniaze. Odpovede sme však nedostali. Hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová nás odkázala na video, v ktorom minister uviedol, že jeho cieľom je nestratiť členstvo v akejkoľvek významnej organizácii, no na druhej strane chce, aby suma, ktorú poskytnú alebo sa budú snažiť poskytnúť, bola čo najmenšia. Sitár však tvrdí, že ministerka žiadala o dofinancovanie už v apríli, no jej žiadosť bola zamietnutá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cern #Martina Lubyová