Obžalovaní z Kuciakovej vraždy ostávajú vo väzbe

Vo väzení zostanú už druhé Vianoce. Súd po niekoľkohodinovom pojednávaní rozhodol, že Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček, ktorí sú obžalovaní z dvojnásobnej úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice, budú aj naďalej vo väzbe. Netýka sa to však kľúčového svedka a spoluobžalovaného Zoltána Andruskóa, ktorý si vďaka spolupráci s políciou dohaduje zníženie trestu. Súd dohodu zatiaľ neschválil.

13.11.2019 13:21 , aktualizované: 19:06
debata (30)

„Senát rozhodol, že dôvodom väzby u obvinených T. Sz., M. M. a A. Zs. je aj naďalej daná obava z možného úteku, ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. Uznesenie vo vzťahu k obvinenému M. M. je právoplatné. Obvinení A. Zs. a T. Sz. podali proti všetkým výrokom uznesenia sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd,“ informovala Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu Špecializovaného trestného súdu.

VIDEO: Pred súd privádzajú Alenu Zsuzsovú.

Video

Špecializovaný trestný súd rozhodoval v Pezinku o predĺžení väzby obžalovaných na obdobie nasledujúceho súdneho procesu. Pôvodná štvorica obvinených je za mrežami od vlaňajšieho septembra. Marian Kočner, políciou považovaný za objednávateľa vraždy, je vo väzbe od júna minulého roka. Nie však kvôli vražde, ale v prípade falšovania zmeniek takmer za 70 miliónov eur.

Zoltán Andruskó je vďaka spolupráci s vyšetrovateľmi vyčlenený na samostatného konanie a s prokurátorom uzavrel dohodu, ktorá mu môže priniesť zníženie trestu na 11 rokov. „V uvedenej veci ešte nebola schválená dohoda o vine a treste a nie je ešte určený ani termín verejného zasadnutia,“ informovala Zuzana Zvalová z kancelárie predsedu Špecializovaného trestného súdu. Obvinený Zoltán začal s políciou spolupracovať od svojho zadržania a k činu, ktorý mu dávali za vinu, sa priznal. Vo viacerých svojich výpovediach viackrát uviedol aj informácie, ktoré vzbudzujú pochybnosti.

Ešte na jar bola medializovaná správa, že Alena Zsuzsová mala mať podiel aj na smrti reportérky RTVS Leony Kočkovičovej Fučíkovej. „V lete 2016 ho (Andruskóa, pozn. red.) Alena poprosila, aby ju zobral do lesa, kde zbierali muchotrávky zelené. Následne na konci roka 2016 bola podľa jeho vedomostí otrávená jedna novinárka, pani Kočkovičová,“ citovala v marci televízia JOJ z uznesenia o obvinení Mariana Kočnera.

Podľa Andruskóa mala byť novinárka otrávená, lekári však tvrdili, že smrť spôsobila akútna leukémia. Postup a závery lekárov potvrdil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý zároveň vylúčil potrebu vykonať pitvu. Tá už nebola neskôr ani možná, keďže telo novinárky bolo spopolnené.

Andruskóove informácie napriek tomu polícia overovala. Ako dnes informovala na sociálnej sieti, trestné stíhanie pre podozrenie z otravy bolo v novembri zastavené. „Zo znaleckého posudku jednoznačne vyplýva, že smrť nenastala v dôsledku požitia jedovatých látok. Zo záverov vyšetrovania tiež vyplýva, že sa redaktorka nevenovala témam, pre ktoré by sa mohli podozriví cítiť ohrození. Viedla usporiadaný rodinný život v harmonickom manželstve, nemala žiadne finančné problémy. Na základe týchto skutočností je nepochybné, že skutok sa nestal,“ uviedla polícia.

VIDEO: Alena Zsuzsová a ďalší z obžalovaných po odchode zo súdu.

Video

Andruskó tiež tvrdil, že zhruba pred rokom po vzatí Kočnera do väzby sa v Komárne stretol s Kočnerovým dôverníkom, bývalý šéfom kontrarozviedky SIS Petrom Tóthom a Alenou Zsuzsovou. Tá mala údajne Andruskóovi povedať, že Tóth má dôveru Kočnerovej rodiny a vie cez ňu vybaviť aj financie.

Tóth však tvrdí, že v Komárne bol naposledy v roku 2004 a so Zsuzsovou ani s Andruskóom sa nikdy nestretol. Na Andruskóa preto na konci októbra podal trestné oznámenie za krivú výpoveď a ohováranie a prokuratúru obvinil z nebezpečnej nedôslednosti, ktorá môže mať ďalekosiahle dôsledky pre celý prípad vraždy Jána Kuciaka.

Súdny proces v prípade Kuciakovej vraždy by sa mal začať na začiatku nového roka. Trestný právnik Ladislav Kuruc si myslí, že niektoré pochybné informácie Andruskóa ho ako svedka nespochybnia.

„Súd bude dôkazy hodnotiť jednotlivo aj súhrnne. Obhajcovia obžalovaných sa budú snažiť využiť na spochybnenie vierohodnosti svedka a jeho svedectva. Budú pravdepodobne tvrdiť, že aby dosiahol úľavu, začal si vymýšľať a klamať. Predpokladám však, že sú aj iné dôkazy, ktoré potvrdia informácie z jeho priznania," mieni Kuruc.

Dodal, že výpoveď Andruskóa nemusí byť do detailov zhodná so všetkými ďalšími dôkazmi, ale v základnej hierarchii dôkazov môže stačiť, aby bolo rozhodnuté o vine obžalovaných. "Jeho vierohodnosť bude napádaná, ale súd si o nej nakoniec spraví obraz sám. Nemyslím si, že by nejaké pochybné informácie od Andruskóa mali mať zásadné dôsledky na prípad vraždy Jána Kuciaka,“ zhodnotil Kuruc.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #vražda novinára Jána Kuciaka