Nehoda autobusu pri Nitre si vyžiadala 12 obetí, z toho štyri deti

Dvanásť ľudí vrátane štyroch maloletých prišlo v stredu o život pri nehode prímestského autobusu a nákladného auta naloženého kamením neďaleko Nitry. Ďalších 20 ľudí je zranených, z toho traja ťažko. Informovali o tom ministerky vnútra a zdravotníctva Denisa Saková a Andrea Kalavská, ktoré sú na mieste nešťastia. Na mieste je aj minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Pavol Nereča. Zranených rozviezli do okolitých nemocníc v kraji. Zranení sú vodiči autobusu aj nákladného auta.

13.11.2019 13:46 , aktualizované: 14.11.2019 09:21
debata (98)

VIDEO: Pozrite si, čo zostalo z autobusu. Autobus aj nákladiak pri Nitre v noci postavili a odtiahli.

Video

Nešťastie sa stalo na ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami neďaleko Malanty, čo je časť Nitrianskych Hrnčiaroviec, niekoľko kilometrov od krajského mesta Nitra.

Havarovaný autobus sa pomocou ťažkej vyslobodzovacej techniky podarilo okolo 18.00 hodiny dostať na kolesá, v najbližšej dobe by ho mali vytiahnuť na cestu, informujú o tom hasiči na sociálnej sieti. Počet obetí zostal nezmenený. Pri udalosti zasahovalo 63 príslušníkov HaZZ s 25 kusmi hasičskej techniky, uvádzajú hasiči. Taktiež poďakovali aj okoloidúcim vodičom, ktorí boli na mieste udalosti prví a s pomocou autolekárničiek asistovali pri množstve zranených až do príchodu ďalších záchranných zložiek.

VIDEO: Pozrite si zábery priamo z miesta tragickej nehody.

Video

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská o pol šiestej večer upresnila, že do nemocníc bolo prevezených 20 ľudí. „Najviac poranených (ôsmich, pozn. red.) prijala Fakultná nemocnica Nitra. Šesť prijali Nové Zámky, z toho jeden je zatiaľ stále v ťažkom stave. Nemocnica Levice prijala troch zranených pacientov, jeden je v ťažkom stave, dvaja v ľahšom stave. Jedného pacienta prijala Banská Bystrica, je mimo ohrozenia života. Dvoch pacientov prijala nemocnica Topoľčany, tiež by mali byť mimo ohrozenia života,“ priblížila Kalavská. V nitrianskej nemocnici skončil aj šesťročný chlapec, je mimo ohrozenia života.

Do Nových Zámkov previezol vrtuľník 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia. Bol v kritickom stave, záchranári ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Druhá letecká posádka previezla do nemocnice v Banskej Bystrici 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy.

Ministerka zdravotníctva vyjadrila nad situáciou „nesmiernu ľútosť“.


VIDEO: Pozrite výpoveď chlapca, ktorý vedel o tom, kto sa v autobuse viezol.

Video

Zranené osoby ošetrovali zdravotníci v spolupráci s hasičmi v evakuačnom autobuse HaZZ priamo na mieste. Na mieste príslušníci postavili nafukovací stan pre zasahujúce zložky a zranené osoby.

Príčiny nehody zatiaľ nie sú známe. Podľa neoficiálnych informácií nákladiak prešiel do protismeru. Hoci sa mu vodič autobusu snažil vyhnúť, zrážke nedokázal zabrániť. „Preťažený kamión schádzal dolu kopcom, rozkýval sa pod váhou a narazil do autobusu,“ povedala ministerka vnútra Denisa Saková. Nákladné auto narazilo do zadnej časti autobusu, ktorý odhodilo do priekopy. Nákladné auto bolo podľa polície naložené kamennou zmesou.

Podľa informácií denníka Pravda sa v autobuse viezlo asi 30 ľudí, pričom ani vodič si nepamätal, koľko lístkov presne predal.

Jediný cestujúci z autobusu bol podľa našich informácií schopný odísť „po vlastných“.


VIDEO: Ako konajú záchranné zložky po tragédii v Nitre

Video

Pellegrini: Vláda mimoriadne zasadne, rozhodne o štátnom smútku

Členovia vlády sa zídu vo štvrtok doobeda na mimoriadnom rokovaní. Na programe bude návrh na vyhlásenie piatkového (15. 11.) štátneho smútku v súvislosti s nehodou autobusu s nákladným autom pri Nitre, pri ktorej zahynulo 12 osôb. Potvrdil to premiér Peter Pellegrini, ktorý v stredu večer navštívil osobne miesto nehody. Pre tragédiu predčasne ukončil návštevu Cypru.

VIDEO: Premiér Peter Pellegrini sa prihovoril priamo z miesta nehody prímestského autobusu a nákladného auta neďaleko Nitry.

„Zajtra pravdepodobne na 11. hodinu zvolám rokovanie vlády SR, aby sme prerokovali vyhlásenie štátneho smútku, pretože pri takýchto udalostiach sme tak vždy spravili. Táto dopravná nehoda patrí k najhorším v našej novodobej histórii, a preto si myslím, že vyhlásenie štátneho smútku na piatok, aby sme si takto uctili obete dopravnej nehody, je na mieste,“ povedal Pellegrini. Verí, že to nebude vyvolávať diskusie.

Premiér poďakoval všetkým záchranárom za profesionálny zásah. Verí, že sa počet obetí nebude zvyšovať, aj keď viacero ľudí je vo vážnom stave.

Štátny smútok v SR vyhlasuje v zmysle zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na Slovensku, alebo mimo neho v prípade, že ich smrť otriasla celou spoločnosťou.

Na Slovensku bol doteraz vyhlásený štátny smútok deväťkrát. Naposledy to bolo v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča v roku 2016. Pri podobnom dopravnom nešťastí vyhlásila štátny smútok vláda naposledy v roku 2009, a to po tragickej havárii autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno. Pri zrážke autobusu s vlakom vtedy zahynulo 12 ľudí.

Arriva potvrdila, že šlo o spoj Nitra – Jelenec

Nákladné auto narazilo do prímestského autobusu na trase Nitra – Jelenec s časom odchodu autobusu z Nitry o 12:50 (linka 403431, spoj číslo 5).

„Rodinám pozostalých vyjadrujeme hlbokú sústrasť. Záchranným zložkám poskytuje naša spoločnosť maximálnu súčinnosť,“ uviedla spoločnosť Arriva na sociálnej sieti.

V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo krízové centrum

V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo improvizované krízové centrum, ktoré bude pomáhať zvládnuť situáciu po tragickej nehode. „Je to skutočne mimoriadna situácia. Zasahujú príslušníci polície záchranárskych zložiek i Slovenského Červeného kríža. Poskytli sme zberné autobusy i ďalšiu potrebnú techniku,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Nitre Karol Borik. Na mieste sú už aj policajní psychológovia, ktorí komunikujú s rodinnými príslušníkmi zranených i s pozostalými obetí nehody.

VIDEO: Primátor mesta Nitra Marek Hattas sa vyjadruje k tragickej dopravnej nehode autobusu a kamióna.

Video

Podľa svedka TV Markíza Mira sa malo nákladné auto čelne zraziť s autobusom. Ľudia dokonca museli pomáhať záchranárom. „Všetci sme na mieste odovzdávali lekárničky,“ dodal svedok Miro.

Pri nehode zasahovali dve posádky leteckých záchranárov

Pri tragickej nehode autobusu, ku ktorej došlo pri obci Malanta neďaleko Nitry, zasahovali dve posádky leteckých záchranárov. Vrtuľník z Nitry si po pristátí priamo na mieste prevzal 15-ročného chlapca s vážnym úrazom hlavy a ťažkou poruchou vedomia.

Záchranári mu zabezpečili základné životné funkcie a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol chlapec letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. Tam bol v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Druhá posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice si na mieste prevzala 61-ročného pacienta s podozrením na poranenie hlavy. Po ošetrení a podaní liečby bol v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, doplnila Hopjaková.

Ku tragickej zrážke autobusu a nákladného auta...
Ku tragickej zrážke autobusu a nákladného auta...
+26mapa, nehoda, autobus, Nitra

Na mieste nehody poskytli pomoc aj Modrí anjeli

Pomoc pri poskytovaní psycho-sociálnej podpory na mieste stredajšej tragickej nehody na ceste I/65 pri Nitrianskych Hrnčiarovciach poskytli aj Modrí anjeli, odborníci z pomáhajúcich profesií, ktorí poskytujú krízovú intervenciu. Potvrdil to Radovan Bránik z neziskovej organizácie Modrý anjel.

Na mieste budú pod gesciou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zasahovať najmenej štyria členovia tímu Modrých anjelov. „Našou úlohou bude základná stabilizácia pozostalých obetí tragickej nehody, aby boli schopní v rámci možností zniesť dôsledky nešťastia, ktoré zasiahlo ich blízkych a boli zároveň súčinní s políciou a záchrannými zložkami,“ uviedol Bránik.

Čaputová: Dúfame, že počet obetí už nebude narastať

Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila hlboký smútok zo správy o stredajšej tragickej nehode autobusu.

„Správa o zrážke autobusu s nákladným autom, ktorá mala také tragické následky, v nás všetkých vyvoláva hlboký smútok. V týchto chvíľach sme myšlienkami s rodičmi, ktorí prišli o svoje deti, o svojich drahých a blízkych. Myslíme tiež na zranených a na to, aby dostali najlepšiu možnú pomoc a opateru. Všetci dúfame, že počet obetí už nebude narastať,“ uviedla prezidentka v stanovisku, ktoré zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

„Po tejto hroznej tragédii prosím všetkých, jazdime opatrne a ohľaduplne, nech sa všetci šťastne vrátime k svojim rodinám,“ doplnila.

Danko: Je to strašná tragédia

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým tragickej havárie autobusu a nákladného auta v Nitrianskom okrese, kde prišlo o život najmenej 12 ľudí.

„Je to strašná tragédia, myslím na všetkých, ktorí dnes prišli o svojich blízkych. Modlím sa, aby už ďalšie obete nepribudli,“ povedal Danko.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #dopravná nehoda #nehoda autobusu