Tragédia pri Nitre: Ako mohlo dôjsť k zrážke?

V stredu popoludní sa neďaleko Nitry stala jedna z najzávažnejších dopravných nehôd v histórii Slovenska. Na ceste prvej triedy I/65 sa zrazil autobus s nákladným autom. Výsledkom je vysoký počet mŕtvych a zranených ľudí.

13.11.2019 15:41 , aktualizované: 18:39
debata (128)
Kabína nákladného aute je úplne zničená. Foto: Polícia SR/Facebook
dopravná nehoda Nitrianske Hrnčiarovce nákladné auto hasiči polícia záchranári Kabína nákladného aute je úplne zničená.

Nehoda sa stala v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce na rovnom a prehľadom úseku, v ktorom platí rýchlostný limit 90 km/h. Je jasné, že jeden z vodičov musel prejsť do protismeru, kde sa zrazil s oprotiidúcim vozidlom.

Na fotkách, ktoré zverejnilo Prezídium hasičského zboru krátko po nehode na Facebooku, je vidieť linkový autobus spoločnosti Arriva, ktorý skončil mimo cesty. Jeho predná časť nejaví známky čelnej zrážky.

Autobus skončil v priekope pri ceste. Jeho... Foto: HAZZ
autobus, sanitka, cesta, nehoda Autobus skončil v priekope pri ceste. Jeho predná časť nie je zničená.

Naopak kabína nákladného auta je takmer úplne zničená. S najväčšou pravdepodobnosťou do protismeru prešiel vodič nákladného auta, kde narazil do autobusu z bočnej strany. Autobus po náraze odhodilo mimo cesty.

Nákladný automobil po náraze ostal prevrátený na ceste. Dôvody, prečo jeho vodič prešiel do protismeru, sú aktuálne neznáme. Mohlo ísť o mikrospánok alebo defekt.

Nehoda sa stala neďaleko obce Malanta v... Foto: Pravda
mapa, nehoda, autobus, Nitra Nehoda sa stala neďaleko obce Malanta v katastri obce Nitrianske Hrnčiarovce.

V linkovom autobuse spoločnosti Arriva sa malo viezť podľa vodiča približne 30 ľudí. K vysokému počtu mŕtvych a zranených mohol prispieť aj fakt, že v autobusoch mnoho cestujúcich nepoužíva bezpečnostné pásy.

Cesta prvej triedy I/65 vedúca z Nitry do Zlatých Moraviec patrí dlhodobo k najrizikovejším úsekom na Slovensku. Nehody sa jej nevyhýbajú aj napriek tomu, že neďaleko nej vedie rýchlostná cesta R1. Podľa celoštátneho sčítania dopravy z roku 2015 po danom úseku cesty I/65 pri Nitrianskych Hrnčiarovciach denne prejde približne 8 700 automobilov.

Dopravný analytik Ján Bazovský

Dopravný analytik Ján Bazovský po zhliadnutí fotografií z miesta tragédie priznal, že si nevie predstaviť, čo sa mohlo stať. K nehode došlo na rovnej ceste. „Pri takýchto dopravných nehodách môže byť vinník jeden, vinník druhý, aj obidvaja. Samozrejme, prebehne veľa dokazovania, skúmania, od zdravotného stavu vodičov, cez technický stav vozidiel. Mohlo dôjsť k technickej poruche nákladiaka, čo potom malo za následok kolíziu alebo spôsob jazdy, keď sa vozidlo stáva neovládateľné,“ mieni analytik.

Podľa Bazovského je to vážna tragická dopravná nehoda a je jasné, že vyšetrovatelia využijú všetky svoje možnosti. „Od výsluchu svedkov, cez znalecké skúmania, vyjadrenia znalcov, expertízy. Lebo v konečnom dôsledku, pri takejto udalosti je to už klasifikované ako obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia, takže aj sankcie sú pomerne vysoké. Preto policajti pristupujú k takýmto nehodám mimoriadne dôsledne,“ dodal Bazovský s tým, že je to zložitá nehoda na vyšetrovanie a jej objasnenie bude zrejme trvať dlho.


VIDEO: Pozrite si zábery priamo z miesta tragickej nehody.

Video

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #nehoda autobusu