Slovensko si uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom

Slovensko si v piatok 15. novembra uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom. Bude trvať od 08.00 do 20.00 h. Rozhodla o tom vo štvrtok vláda na mimoriadnom rokovaní. Vlajky tak budú stiahnuté na pol žrde. Zatvorené budú herne a svoje aktivity obmedzí aj štátna lotériová spoločnosť Tipos.

14.11.2019 09:12 , aktualizované: 18:28
debata (47)

„Slovensko by malo zdieľať smútok s rodinami obetí a uctiť si ich pamiatku,“ vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

Predseda vlády zároveň uviedol, že medzi 12 obeťami stredajšej (13. 11.) nehody autobusu s nákladným autom pri Nitre je päť mladších ako 18 rokov. Najstaršia obeť je v seniorskom veku.

„Pri spustených vlajkách si v tichu spomenieme na všetkých, ktorí nás v stredu náhle opustili. Skúsme si to pretaviť do vlastných životov, aby sme sa vedeli tešiť z každej chvíle a ukážme spoločne pri tejto príležitosti našu súdržnosť, solidaritu a súcit,“ povedal predseda vlády. Pripomenul, že v stredu večer došlo k tragédii aj v Revúcej, kde pri záchrane zvierat z útulku strhol tri ženy silný prúd rieky Muráň. Pellegrini oznámil, že tieto tri ženy prišli o život.

VIDEO: Pozrite si, čo zostalo z autobusu. Autobus aj nákladiak pri Nitre v noci postavili a odtiahli.

Video

Pellegrini tvrdí, že ním nehoda autobusu s nákladným autom, ktorá sa stala v stredu na zlatomoraveckej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, hlboko otriasla. „Človeka až mrazí, keď pred niekoľkými hodinami sa domov viezli nič netušiaci ľudia a v zlomku sa ich život skončil alebo otočil úplne naruby. Boli medzi nimi aj deti, ktoré mali život pred sebou, mali svoje rodiny. V takýchto chvíľach si človek uvedomuje, ako nesmierne prchavý je ľudský život,“ povedal.

V mene vlády SR vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí a zraneným po nehode zaželal skoré uzdravenie. „Mladému chlapcovi, ktorý bojuje o život, prajem, aby sa mu to podarilo,“ podotkol Pellegrini. Vďaku vyjadril záchranárom, hasičom, policajtom i lekárom.

Premiér v stredu predčasne ukončil oficiálnu návštevu Cypru a priamo z letiska sa vybral na miesto nešťastia.

Na mieste tragickej dopravnej nehody premiér vyjadril sústrasť pozostalým a povedal, že drží palce tým, ktorí sú so zraneniami v nemocnici. Poďakoval sa aj všetkým záchranným zložkám, ktoré urobili maximum, aby zachránili všetkých tých, pri ktorých to bolo možné.

Video: Premiér Peter Pellegrini na mieste nešťastia.

Video

Program prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa v piatok (15. 11.) z dôvodu štátneho smútku upraví. Ráno o 8.00 h si v Nitre na strednej odbornej škole techniky a služieb pripomenie pamiatku obetí tragickej dopravnej nehody. Vo štvrtok to potvrdil jej hovorca Martin Strižinec. Prezidentka sa následne presunie aj na gymnázium v Nitre. „Spolu s premiérom Pellegrinim sa presunú aj do obce Kolíňany, odkiaľ pochádza najviac obetí,“ povedal Strižinec.

Herne budú zatvorené

Počas štátneho smútku zákon zakazuje prevádzkovanie hazardných hier. Svoje aktivity obmedzí v piatok (15. 11.) aj štátna lotériová spoločnosť Tipos. Informoval o tom hovorca spoločnosti Rastislav Čépe.

„Tipos, národná lotériová spoločnosť, upozorňuje hráčov, že v deň štátneho smútku vyhláseného na 15. novembra nie je možné v čase od 00.00 h do 20.30 h uzatvoriť stávky, overiť výhry a nie je možné ani vyplácanie výhier a ani vykonávať iné úkony súvisiace s prevádzkovaním hazardných hier,“ uviedol Čépe. Podľa hovorcu nebude možný ani predaj žrebov, registrácia pokladničných dokladov, dobíjanie kreditov a ani predaj paysafecard. V uvedený deň štátneho smútku nebude počas celého dňa možné overovanie a vyplácanie výhier ani v sídle spoločnosti Tipos.

Podľa zákona majú prevádzkovatelia hazardných hier zakázané vykonávať príjem vkladov, príjem stávok, vyplácanie výhier, iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry a ďalšie úkony, ktoré sa pri prevádzkovaní hazardných hier vykonávajú verejne alebo pri ktorých sa uskutočňuje komunikácia medzi hráčom a prevádzkovateľom hazardnej hry okrem zverejňovania výsledkov hazardných hier.

Štátny smútok v SR vyhlasuje v zmysle zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády. Kabinet tak môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na Slovensku alebo mimo neho v prípade, že ich smrť otriasla celou spoločnosťou. Na Slovensku bol doteraz vyhlásený štátny smútok deväťkrát.

Sumár štátnych smútkov

  • 6. apríla 2005 – Na Slovensku bol vyhlásený prvý štátny smútok v súvislosti s úmrtím pápeža Jána Pavla II., ktorý trval až do pohrebu hlavy katolíckej cirkvi 8. apríla. Nešlo však o oficiálne vyhlásenie štátneho smútku, štátne vlajky zostali na spustené na pol žrde na pokyn ministerstva vnútra.
  • 23. januára 2006 – Vláda vyhlásila 24-hodinový štátny smútok v súvislosti s leteckým nešťastím príslušníkov Ozbrojených síl SR. Štátny smútok trval od poludnia až do poludnia 4. januára. Slovenské vojenské lietadlo havarovalo vo večerných hodinách 19. januára 2006 na severovýchode Maďarska pri obci Télkibánya. Smerovalo z kosovského hlavného mesta Prištiny do Košíc a viezlo domov vojakov a inštruktorov, ktorí pôsobili v misii KFOR. Na palube lietadla bolo 43 osôb, z toho tri ženy. Tragédiu vojenského špeciálu prežil len jeden vojak.
  • 9. septembra 2008 – Vláda vyhlásila jednodňový štátny smútok za obete havárie autobusu pri chorvátskom Gospiči. Vlajky na pol žrde boli stiahnuté od poludnia až do poludnia 10. septembra. Štrnásť slovenských občanov 7. septembra 2008 zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb – Split medzi mestami Gospič a Lovinac. Autobus vo veľkej rýchlosti zišiel z cesty. V októbri a koncom novembra 2008 zomreli na následky zranení v Košiciach 79-ročná a 67-ročná žena.
  • 22. februára 2009 – Vláda vyhlásila jednodňový štátny smútok po tragickej havárii, ktorá si 21. februára 2009 pri obci Polomka v okrese Brezno vyžiadala 12 obetí. Smútok trval od 8. h do 20. h. Pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli 12 obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších zhruba 20 ľudí bolo zranených.
  • 12. august 2009 – Vláda vyhlásila 12-hodinový štátny smútok kvôli banskému nešťastiu v Handlovej, pri ktorom zahynulo 20 baníkov. Od 8. h boli stiahnuté štátne vlajky na pol žrde, televízie a rádiá upravili svoj program, viaceré denníky vyšli s čiernymi titulnými stranami. Štátny smútok sa skončil o 20. h.
  • 18. apríla 2010 – Vláda vyhlásila jednodňový štátny smútok v súvislosti s tragickou nehodou lietadla s poľským prezidentom Lechom Kaczyńskim. Vládny špeciál Tupolev Tu-154 sa zrútil 10. apríla ráno počas pristávania na letisku Severnyj pri meste Smolensk na západe Ruska. Nehodu nikto neprežil, zahynulo 96 ľudí. Pri havárii zahynula aj Kaczyńského manželka Maria. Poľsko stratilo prakticky celé armádne velenie i časť prezidentskej kancelárie.
  • 2. septembra 2010 – Vláda vyhlásila štátny smútok v súvislosti s krvavým masakrom v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Pietna spomienka na obete krvavého incidentu trvala od 8. h do 18. h. Strelec usmrtil sedem ľudí a ďalších pätnásť zranil. Nakoniec zomrel aj strelec, ktorý sa po zásahu z policajnej zbrane sám zastrelil.
  • 23. decembra 2011 – Vláda vyhlásila štátny smútok v súvislosti s úmrtím Václava Havla. Bývalý československý a český prezident Václav Havel zomrel 18. decembra vo veku 75 rokov. Václav Havel bol prvým demokraticky zvoleným československým prezidentom od prevratu vo februári 1948 a bol symbolom zásadných politických zmien, ktoré sa uskutočnili po novembri 1989 v bývalom spoločnom štáte Čechov a Slovákov.
  • 13. októbra 2016 – Vláda vyhlásila štátny smútok v súvislosti s pohrebom prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča, ktorý zomrel 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov. Štátny smútok trval od 8. h do 17. h.
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #nehoda autobusu