Z justície odchádza prvá sudkyňa pre Kočnerovu Threemu

Z justície odchádza prvá sudkyňa pre Threemu Mariana Kočnera. Informáciu priniesol spravodajský portál denníka Sme, pričom ide o sudkyňu Okresného súdu Bratislava I Miriam Repákovú. Sudkyňa to oznámila 13. novembra. Abdikačný list už doručila prezidentke Zuzane Čaputovej.

14.11.2019 09:31 , aktualizované: 15:23
debata (30)

VIDEO: Minister Gál o Jankovskej a ďalších sudcoch zasiahnutých Threemou.

Video

Miriam Repáková doručila v stredu oznámenie o vzdaní sa funkcie sudcu. Funkcia jej zanikne uplynutím novembra 2019,“ povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec pre Sme.

Repáková už dva týždne nesúdi, koncom októbra sama požiadala o prerušenie výkonu funkcie. Sudkyňou sa stala v roku 2010. Je to prvá sudkyňa, ktorá sa rozhodla dobrovoľne odísť z justície po tom, čo bola zverejnená jej komunikácia s Marianom Kočnerom v mobilnej aplikácii Threema. Polícia ešte v auguste tohto roka vzala Repákovej a ďalším sudcom mobil.

Gál: Sudcovia z Threemy by sa mali stiahnuť

Sudcovia dotknutí kauzou by sa radšej mali stiahnuť, aj keď sa cítia nevinní. Po rokovaní vlády to médiám povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Reagoval tak na odstúpenie Repákovej. Minister to označil za jej osobné rozhodnutie.

„V dnešnej dobe, keď prežívame celý ten marazmus stavu justície, by bolo lepšie, ak by každý, aj keď sa cíti nevinný, sa stiahol a nechal priestor jednak prešetriť niektoré vzťahy a prinavrátiť justícii dôveru verejnosti,“ povedal Gál. Tvrdí, že by bolo dobré, ak by sa aj iní dotknutí sudcovia aspoň dočasne stiahli. „Nebudeme váhať podávať disciplinárne návrhy u sudcov, o ktorých vieme, že je tam narušená dôvera a sudcovská spôsobilosť,“ dodal Gál.

Minister povedal, že musia počkať, kým bude Repáková odvolaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou, a potom budú pokračovať vyšetrovacie úkony v tomto smere. Repáková podľa Sme doručila oznámenie o abdikácii prezidentke v stredu 13. novembra.

Minister sa vyjadril aj k bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej. Tá sa odvolala proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu, ktorý jej ešte v októbri dočasne pozastavil výkon funkcie sudkyne. Podľa neho na to mala právo, pretože každý môže využiť všetky zákone prostriedky na svoju obhajobu.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #threema #Miriam Repáková