Jeden pacient je po nehode autobusu v ohrození života, 6 pustili domov

Po stredajšej (13. 11.) tragickej nehode autobusu s nákladným autom pri Nitre je jeden zo zranených v kritickom stave. Po štvrtkovom mimoriadnom rokovaní vlády SR to uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) s tým, že tento pacient má menej ako 18 rokov.

14.11.2019 10:10 , aktualizované: 15:44
debata (2)

Spresnila, že celkovo bolo po nehode prevezených do nemocníc 20 ľudí, šesť už bolo prepustených do domácej liečby a 14 ostáva naďalej hospitalizovaných.

„Najmladšia obeť mala 15 rokov a najstaršia 70 rokov,“ spresnila ministerka. Jeden zranený po nehode je v kritickom stave, ostatní zranení podľa jej slov nemajú ťažké poranenia. „Sú to drobné odreniny, cudzie telesá napríklad v oku, či ľahšie zlomeniny,“ povedala.

Pri mimoriadnej udalosti bolo celkovo nasadených 22 lekárov, 12 sestier, 8 sanitárov, 8 psychológov, 5 zamestnancov z hospodársko-technického odboru.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky prijala prvého pacienta, ktorý sa zranil pri zrážke autobusu s nákladným autom pri Nitre od leteckých záchranárov v kritickom stave. Pacient bol prijatý s veľmi vážnymi, mnohopočetnými poraneniami, okamžite bol prijatý na klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde podstúpil operáciu. Momentálne je v umelom spánku v ohrození života, potvrdil medicínsky riaditeľ novozámockej nemocnice Zoltán Danczi.

Ďalší piati prijatí pacienti majú stredné a ľahšie poranenia, sú stabilizovaní a mimo ohrozenia života. Nemocnica bezprostredne po oznámení nehody prijala potrebné opatrenia, na oddelenia povolala lekárov a sestry nad rámec plánovaných služieb. Prítomná bola aj psychologička.

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre bolo ošetrených 8 pacientov, traja boli s ľahkými zraneniami, ktoré nevyžadovali hospitalizáciu. Hospitalizovaných bolo päť pacientov s úrazmi hlavy, zlomeninami či tržnými ranami. Všetci podstúpili diagnostické vyšetrenia, pričom traja boli operovaní.

Všetci pacienti v nitrianskej nemocnici boli v stredu večer stabilizovanom stave. Dvaja boli prepustení do domácej starostlivosti. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra Tatiana Timková.

V Nemocnici Levice sa nachádza jedna pacientka vo vážnom, ale stabilizovanom stave. V opatere lekárov zostali aj ďalšie dve osoby, ktoré utrpeli menej vážne zranenia. Mimo ohrozenia života sú aj pacienti hospitalizovaní v Topoľčanoch a Banskej Bystrici.

Psychológovia pomáhajú príbuzným obetí i zasahujúcim policajtom

Príbuzným obetiam tragickej dopravnej nehody, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) približne o 13.00 h na zlatomoravskej ceste za Nitrou, naďalej pomáhajú policajní psychológovia. V kultúrnom dome v Jelenci vzniklo krízové centrum pre blízkych obetí a zranených, okrem psychológov im pomáhajú aj duchovní. Pri zrážke autobusu s nákladným autom zahynulo 12 ľudí, z nich deväť pochádza z obce Kolíňany a traja z Jelenca. Medzi obeťami boli aj tri dievčatá a dvaja chlapci vo veku od 15 do 17 rokov. Zranených bolo 20 ľudí, ktorí boli prevezení do okolitých nemocníc.

V autobuse sa viezli najmä mladí ľudia, ktorí sa vracali domov zo škôl. Na mieste boli od prvých chvíľ policajní psychológovia a Tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre. Po krátkom odpočinku sa aj dnes vrátili na miesto udalosti a pokračujú v pomoci postihnutým touto traumou. Psychologická pomoc bude v čo najkratšom čase poskytnutá aj zasahujúcim policajtom, potvrdila polícia.

V súvislosti s nešťastím vo štvrtok mimoriadne zasadla vláda SR, aby prerokovala vyhlásenie štátneho smútku. Návrh bol schválený a štátny smútok bude v piatok 15.novembra a bude trvať od 8.00 do 20.00 hodiny.

Lubyová navštívila hospitalizovaných žiakov

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS) bola v krízovom centre v Jelenci a následne vo večerných hodinách osobne navštívila všetkých žiakov, ktorí boli po nehode hospitalizovaní. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

„Dve deti sú v ošetrení na traumatológii v nemocnici v Nitre a tri na traumatológii v Nových Zámkoch. Ministerka koordinuje krízovú intervenciu a psychologickú pomoc pre školy, ktoré sú nehodou dotknuté,“ poznamenal rezort školstva. Lubyová pred rokovaním vlády uviedla, že niektoré deti boli po operácii v umelom spánku, preto sa stretla s ich rodičmi.

Psychologické tímy rezortných centier pedagogického a psychologického poradenstva sú už odvčera zmobilizované a koordinované cez Centrum psychologicko-poradenských služieb v Nitre. „Pracovníci sú v kontakte s riaditeľmi nitrianskych škôl a pracujú s nimi psychologické tímy, ktoré pomôžu deťom aj pracovníkom škôl vyrovnať sa so stratami,“ dodalo ministerstvo školstva.

Lubyová sa vo štvrtok dopoludnia zúčastní na mimoriadnom rokovaní vlády a následne podľa potreby navštívi dotknuté školy. Ako doplnila, malo by ísť najmä o jednu strednú odbornú školu v Nitre. „Sme v kontakte s pani riaditeľkou s tým, že či je vhodné a potrebné, aby sme išli priamo na miesto,“ dodala Lubyová. Zároveň potvrdila, že hovorila so všetkými riaditeľmi dotknutých škôl. „Pokiaľ budú potrebovať ďalšiu pomoc, sú s nami vo veľmi tesnom kontakte. Snažíme sa aspoň takto cez psychologickú pomoc deťom, spolužiakom a rodinám uľahčovať tieto ťažké chvíle,“ uzavrela.

UNIQA poskytne rodinám zasiahnutých dopravnou nehodou okamžitú pomoc

UNIQA poisťovňa po stredajšej (13. 11.) tragickej dopravnej nehode pri Nitre v snahe pomôcť pozostalým a zraneným pri riešení bezprostredných finančných potrieb, ktoré vyplývajú z tejto udalosti, sa rozhodla poskytnúť okamžitú finančnú pomoc vo forme zálohy na poistné plnenie.

Obe vozidlá, ktoré boli účastníkmi nehody, mali uzatvorené povinné zmluvné poistenie (PZP) v UNIQA poisťovni. Tá tak bude plniť všetky nároky vyplývajúce zo zodpovednosti za škodu, ktorá pri tejto dopravnej nehode vznikla.

Zraneným pri dopravnej nehode poskytne materiálnu pomoc vo výške 1000 eur a rodinám pozostalých, ktorí budú mať vyššie bezprostredné finančné náklady, okamžitú pomoc vo výške 2000 eur.

„Rodiny zranených a pozostalých sa snažíme v rámci možností kontaktovať. Pre poskytnutie okamžitej finančnej pomoci sa nás môžu obrátiť na čísle 02/32600100. Všetky ďalšie nároky vyplývajúce z PZP budú riešené a vyplatené až po stanovení rozsahu škôd a uzatvorení policajného vyšetrovania,“ informovala Beata Lipšicová z poisťovne.

Vyše 900 ľudí doteraz prispelo do zbierky na pomoc rodinám postihnutých tragickou dopravnou nehodou a povodňami

Verejnosť môže prostredníctvom portálu ludialudom.sk podporiť finančným príspevkom rodiny, ktoré v stredu pri tragickej dopravnej nehode v Nitrianskych Hrnčiarovciach prišli o svojich blízkych. Zbierka je určená aj obetiam povodní. Vyhlásili ju Zuzana Suchová a Juraj Petrovič. Doteraz prispelo viac ako 900 ľudí, najvyšší dar bol 1 000 eur.

„Nečakaná tragická udalosť nás mnohých môže dostať aj do existenčných problémov. Preto chceme uľahčiť pozostalým rodinám aspoň s nákladmi na poslednú rozlúčku. Darované peniaze rozdelíme na rovnaké čiastky pre rodiny obetí,“ uviedla na portáli k zbierke Zuzana Suchová.

Pomoc rodinám už prisľúbili aj viaceré ministerstvá.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #nehoda autobusu