Medzi obeťami sú študenti aj manželia

Susedné obce Kolíňany a Jelenec sa vo štvrtok prebúdzali do ťaživého rána. Dvanásť obetí stredajšej nehody pri Nitre pochádza od nich, až deväť bolo z Kolíňan. Identifikované boli v stredu neskoro v noci.

14.11.2019 12:40 , aktualizované: 18:36
debata (4)

"Pánboh mal v nebi málo anjelov, tak si povolal ľudí od nás z Kolíňan,“ povedala staršia pani so slzami v očiach.

Alene (+57), Alexovi (+16), Erike (+45), Mariane (+21), Ladislavovi +(63), Martinovi (+17), Adriane (+40), Dušanovi (+42) a Barbore (+70) horia na obecnom úrade sviečky. Od rána tam chodili priatelia a rodiny, aby si uctili ich pamiatku a porozprávali sa so psychológmi, ale aj s pracovníkmi úradu práce a Sociálnej poisťovne.

"Sme veľmi krátko po tragédii. Mená obetí sme sa dozvedeli až niekedy krátko po polnoci a v živote našej obce je to obrovská tragédia. Ani si nespomínam, kedy sme naraz v jednom dni stratili deväť našich spoluobčanov, je to veľmi ťažké,“ uviedol vo štvrtok starosta Kolíňan Róbert Balkó. Dodal, že obecný úrad vytvoril pietne miesto, aby tu ľudia mohli vyjadriť sústrasť.

Tragická nehoda autobusu v stredu 13. novembra...
Koliňany, kondolencie, nehoda autobusu Tragická nehoda autobusu v stredu 13. novembra pripravila obec Koliňany o deviatich obyvateľov.

Starosta poznal každého jedného zo zosnulých. Medzi nimi je aj manželský pár, rodičia dvoch dcér. Tento prípad už rieši sociálna kuratela. "Aj my sa spojíme s rodinou a ponúkneme im v rámci našich možností pomoc,“ doplnil Balkó. Či sa pohreby uskutočnia v jeden deň, zatiaľ jasné nie je.

O Alene (+57) miestni hovoria ako o vychýrenej kuchárke. "Akákoľvek akcia v obci bola, vždy bola ochotná, prišla, navarila,“ smútia Kolíňania. Najmladšia obeť z dediny, iba 16-ročný Alex bol obľúbený, ľudia o ňom hovoria ako o mimoriadne talentovanom fotografovi.

Mariana (+21) robila v obci barmanku. Doma ju čakala jej mladšia, iba 16-ročná sestra. Keď sa Mariana nevracala ani nezdvíhala telefón, vybrala sa ju hľadať. Žiaľ, už sa dozvedela iba zdrvujúcu správu. Ladislav (+63) bol známy ako pestovateľ zeleniny, do Nitry chodieval na bicykli. Martin (+17) bol športovec a člen obecného klubu taekwondo. Najstaršia obeť Barbora (+70) mala dve dcéry, bola vášnivá folkloristka.

Najmladšie obete nehody chodili do jednej školy

Najmladšie obete nehody Natália (+15), Martin (+17), Denisa (+17) a Veronika (+17) navštevovali Strednú odbornú školu techniky a služieb v Nitre. Pred školou horia sviečky a pribudla pamätná tabula s nápisom „Slovami sa nedá opísať zármutok a smútok, ktorý naplnil naše srdcia po tragickej dopravnej nehode zo dňa 13. 11. 2019. V týchto chvíľach myslíme na všetkých žiakov, spolužiakov, rodičov, príbuzných a vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám a známym všetkých obetí. Modlíme sa za smútiacich a za uzdravenie ranených.“

Stredná odborná škola techniky a služieb v... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
nitra nehoda autobusu študenti pietne miesto tabuľa Stredná odborná škola techniky a služieb v Nitre prišla naraz o 4 študentov, pred školou pripravili pietne miesto.

Riaditeľka školy Dana Kročková vraví, že v stredu celý večer sledovala situáciu okolo nehody. "Vedela som, že sú tam naši žiaci, pretože máme väčšinou deti z okolitých obcí. Ráno som sa dozvedela, že ich bolo osem a z toho, bohužiaľ, štyri deti neprežili. Vyslovujem hlbokú a úprimnú sústrasť rodičom, pozostalým, kamarátom, spolužiakom, je mi to nesmierne ľúto. Akúkoľvek pomoc by potrebovali, môžu sa obrátiť na školu,“ povedala riaditeľka.

Momentálne majú v škole tím psychológov z pedagogicko-psychologickej poradne, ktorí sa so žiakmi rozprávajú, hlavne z tých tried, odkiaľ boli obete. "Budú komunikovať aj s inými, pretože to zasiahlo všetkých,“ uzavrela riaditeľka.

Najťažšie zranený študent školy leží v novozámockej nemocnici, v nemocnici je aj ďalšia žiačka školy, ktorá nehodu prežila, ale obaja jej rodičia v autobuse zahynuli.

Prezidentka si uctí obete nehody

Program prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa v piatok (15. 11.) z dôvodu štátneho smútku upraví. Ráno o 8.00 h si v Nitre na SOŠ techniky a služieb pripomenie pamiatku obetí tragickej dopravnej nehody. Vo štvrtok to potvrdil jej hovorca Martin Strižinec.

Prezidentka sa následne presunie aj na gymnázium v Nitre. „Spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer) sa presunú aj do obce Kolíňany, odkiaľ pochádza najviac obetí,“ povedal Strižinec.

Hovorca prezidentky uviedol, že telefonovala s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou (nominantka Smeru) a ministerkou vnútra Denisou Sakovou (Smer) a zaujímala sa o aktuálnu situáciu po stredajšej tragickej dopravnej nehode. „Zaujímala sa aj o stav zranených a zároveň sa poďakovala všetkým záchranným zložkám, teda policajtom, hasičom aj zdravotníkom, za ich profesionálny prístup,“ dodal.


Video: Pozrite sa, čo ostalo z autobusu, ktorý v stredu postavili a odtiahli
Video

Agentúrnu správu sme doplnili o autorský článok denníka Pravda.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #nehoda autobusu #Zuzana Čaputová