Slovensko smúti, Čaputová a Pellegrini si uctili obete tragédie

Počas dnešného štátneho smútku si Slovensko pripomína 12 obetí tragickej dopravnej nehody pri Nitre. Od 08.00 do 20.00 h sú štátne vlajky spustené na pol žrde. Pamiatku obetí si uctili prezidentka Zuzana Čaputová a predseda vlády Peter Pellegrini v Kolíňanoch pri Nitre, odkiaľ pochádzalo deväť obetí tragédie. Stretli sa tu aj s pozostalými, ktorí prišli o svojich najbližších.

15.11.2019 08:57 , aktualizované: 18:44
debata (25)
VIDEO: Čaputová a Pellegrini prišli do Kolíňan.
Video

Predtým prezidentka a premiér zapálili sviečky v SOŠ techniky a služieb a v Gymnáziu na Párovskej ulici v Nitre, do týchto škôl chodilo päť študentiek a študentov, ktorí sa už do školských lavíc nevrátia. Jedna zo zranených žiačok prišla o oboch rodičov.

„Chcela som sa pokloniť pamiatke tých, ktorí zahynuli, a zároveň vyjadriť spoluúčasť pozostalým. Je to mimoriadne smutná udalosť, nehovoriac o tom, že zomreli deti. Tento týždeň bol mimoriadne tragický, pretože zomreli ľudia nielen tu, na tejto ceste, ale aj na iných miestach Slovenska. Sme všetci s nimi. Mysľou som s pozostalými, pretože prísť o blízkeho človeka je najväčšia bolesť, aká sa dá v živote zažiť,“ povedala prezidentka Čaputová pred obecným úradom v Kolíňanoch po emotívnom stretnutí s blízkymi obetí.

Premiér Pellegrini uviedol, že spolu s pozostalými smúti celý národ. „Ťažko je vyjadriť pocity, ktoré v sebe máme, sme s pozostalými, ktorí prežívajú asi najťažšie chvíle v živote, a ja môžem ako predseda vlády garantovať, že sa snažíme maximálne pomôcť vo všetkom, čo tieto rodiny a pozostalí potrebujú. Spolu s pani prezidentkou držíme palce všetkým tým, ktorí sú ešte v nemocniciach,“ dodal premiér, ktorý požiadal Slovákov, aby si dávali pozor na cestách.


VIDEO: Sviečku za študentov v Nitre zapálila prezidentka aj premiér.
Video

Smútiace stredné školy navštívila aj ministerka školstva Martina Lubyová. Pri odchode zo SOŠ techniky a služieb povedala, že žiaci náročnú situáciu zvládajú relatívne dobre, škola má k dispozícii desať psychológov. Pôvodne mala mať škola dnes riaditeľské voľno, ale napokon padlo rozhodnutie, že budú prežívať situáciu spoločne v kolektíve.

Študenti už od skorého rána prichádzali k dverám školy, aby si tu zapálením kahancov uctili pamiatku spolužiakov, ktorí pri nehode zahynuli. „Atmosféra je tu smutná, deti to veľmi prežívajú, všetkým sa to určite hlboko vryje do pamäti. Máme tu psychológov a veľmi pomáhajú deťom aj kolegom. Pretože aj učitelia to veľmi prežívajú, predsa len boli s deťmi dennodenne v kontakte,“ povedala riaditeľka SOŠ Dana Kročková.

Študenti už od skorého rána prichádzali k... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
nitra nehoda autobusu sviečky smútok Študenti už od skorého rána prichádzali k dverám školy v Nitre, aby si tu zapálením kahancov uctili pamiatku spolužiakov, ktorí pri nehode zahynuli.

Ľudia cez zbierku pomáhajú rodinám obetí

Krátko po udalostiach vznikla na portáli LudiaLuďom.sk výzva na pomoc tým, ktorých zasiahla tragédia. Vyzbierané peniaze budú rozdelené rodinám obetí dopravnej nehody autobusu pri Nitre a pozostalým po troch ženách z Revúcej, ktoré odniesla rieka pri snahe zachrániť opustené psy z miestneho útulku zasiahnutého povodňou. „Nečakaná tragická udalosť nás mnohých môže dostať aj do existenčných problémov, preto chceme pomôcť pozostalým aspoň zmierniť náklady spojené so stratou ich blízkych. Darované peniaze rozdelíme rovným dielom. Sila je v spájaní sa,“ uviedla autorka výzvy Zuzana Suchová. Podľa výkonnej riaditeľky Ľudia ľuďom Elly Šingliarovej reagovali darcovia okamžite. Za dve a pol hodiny od jej zverejnenia podporili pozostalých sumou viac než 10 000 eur, do teraz je to už 47 000 eur.

Počtom mŕtvych ide o najhoršiu nehodu autobusu na Slovensku od roku 2009. Polícia v súvislosti s ňou začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Nehoda si nakoniec vyžiadala životy Alexa (16), Martina (17), Mariany (21), Adriany (40), Dušana (42), Eriky (45), Aleny (57), Ladislava (63), Barbory (70) z obce Kolíňany a Natálie (15), Denisy (17) a Veroniky (17) zo susedného Jelenca. Do nemocníc navyše previezli ďalších 20 ľudí s rôznymi zraneniami. Najvážnejšie zranený 15-ročný chlapec bojuje o život vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Nových Zámkoch. Ako informoval hovorca nemocnice Ján Baček, jeho stav zostáva stále kritický. Tínedžer je v umelom spánku.

Za obete bol na piatok vyhlásený štátny smútok, začal sa ráno o 8. h a trvá do 20. h. Prvé pohreby v Kolíňanoch budú už zajtra v sobotu, ďalšie v nedeľu, pondelok a v utorok. V Jelenci sa so zosnulými rozlúčia 17. novembra.

Počas štátneho smútku sa štátna vlajka spustila na pol žrde. Platí to aj pre ďalšie vlajky, ktoré môžu byť súčasťou vlajkovej výzdoby, napríklad samosprávnych krajov, miest, obcí, škôl. Čierna vlajka sa na Slovensku nepoužíva.

Ministerstvo vnútra odporučilo zvážiť konanie verejných akcií, ktoré by mohli narušiť dôstojný priebeh štátneho smútku. Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha. O takýto krok požiadalo Ministerstvo kultúry SR všetky organizácie v jeho pôsobnosti.

V čase trvania štátneho smútku platí zákaz prevádzkovania hazardných hier. Svoje aktivity preto obmedzí aj štátna lotériová spoločnosť Tipos.

Slovenské televízie v súvislosti so štátnym smútkom zmenili vysielanie. Stanice nebudú vysielať zábavné programy, potvrdili RTVS, Markíza aj Joj.

Štátny smútok sa dotkne aj zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy. Hokejisti si uctia obete minútou ticha po úvodnej štátnej hymne a tiež čiernymi páskami na rukávoch.

V dejinách Slovenska bol doteraz štátny smútok vyhlásený deväťkrát. Naposledy to bolo v roku 2016 v deň štátneho pohrebu prvého prezidenta SR Michala Kováča. V súvislosti s tragickými udalosťami bol napríklad v roku 2010, keď si Slovensko pripomenulo obete streľby v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves, alebo v roku 2009 po havárii na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno, kde zahynulo 12 ľudí.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny smútok #Peter Pellegrini #nehoda autobusu #Zuzana Čaputová