Politici na oslavách. Čaputová a Zeman otvorili Český dom

Tretí novembrový víkend bude na celom Slovensku patriť oslavám a pripomenutiu pádu socializmu. Vrcholoví politickí predstavitelia sa zúčastnia na spomienkových podujatiach, väčšinou však každý podľa svojho harmonogramu. Premiér Peter Pellegrini a predseda parlamentu Andrej Danko budú mať príhovory vo verejnoprávnej RTVS. Český prezident Miloš Zeman spolu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou otvorili v Bratislave Český dom. O jeho zriadenie sa snažil Zeman až šesť rokov.

16.11.2019 12:00 , aktualizované: 14:29
debata (97)
VIDEO: Pozrite si otvorenie Českého domu v Bratislave
Video

Traja najvyšší ústavní činitelia sa stretnú v nedeľu na večernom podujatí v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave. Slávnostný galaprogram 30 rokov slobody veľkolepo zakončí celodenné oslavy výročia nežnej revolúcie. V priamom prenose ho bude vysielať RTVS. Vystúpia napríklad speváčka Katka Knechtová, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, skupina IMT Smile či spevácky zbor Lúčnica.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) predtým v nedeľu poobede položí veniec k pamätníku Brána slobody pod hradom Devín. Na pietne miesto príde aj prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), každý však v inom čase. Danko bude klásť vence aj na Vrakunskom cintoríne. V nedeľu po večerných správach vystúpi s prejavom vo verejnoprávnej RTVS, po ňom Pellegrini.

Zuzana Čaputová má cez spomienkový víkend nabitý program. Dnes jej spoločnosť robil prezident Českej republiky Miloš Zeman. Spolu sa zúčastnili spomienky na bratislavský študentský pochod, položili veniec k pamätnej tabuli pred budovou Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí. Potom otvorili Český dom na Prepoštskej ulici v Bratislave.

Čaputová Zeman Český dom
Zuzana Čaputová a Miloš Zeman otvorili Český...
+1Zuzana Čaputová a Miloš Zeman otvorili Český...

Na jeho vznik tlačil český prezident až šesť rokov. Český dom má zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ako aj gastronomickú prevádzku. Bude symbolickým kontaktným bodom a prinesie možnosti aktivít Čechov i českého veľvyslanectva na Slovensku.

Vo večerných hodinách prezidentka symbolicky zapáli sviečku na novopremenovanom Námestí Nežnej revolúcie a zúčastní sa diskusie s Ivanom Havlom v Starej tržnici. Prejav k výročiu revolúcie avizovala v sobotu večer na galakoncerte Ďakujeme, že môžeme v starej budove SND. Na druhý deň bude na odovzdávaní ocenení Biela vrana v novej budove SND.

Opozícia je skôr revolučne naladená. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič si ešte v júli rezervoval bratislavské Námestie SNP, aby podľa jeho vtedajších slov zabránil fašistom a komunistom obsadiť ho. Námestie si tak zabezpečil od 14. do 19. novembra. Na oslavy nežnej revolúcie spolu so SaS pozval všetkých demokraticky cítiacich ľudí bez ohľadu na politickú orientáciu. Podujatie nazval Verejnosť za spravodlivosť.

V nedeľu budú na námestí vystupovať politickí lídri a osobnosti revolúcie. Zahrá skupina Tublatanka, ktorá protestujúcim v novembri 1989 požičala aparatúru na demonštrácie. Účasť potvrdil líder SaS Richard Sulík aj predseda strany Za ľudí Andrej Kiska. Volebný líder PS/Spolu Michal Truban usporadúva 17. novembra Beh slobody z Devína na Cyklomost slobody.

VIDEO: November 89 na múroch Bratislavského hradu. Pozrite si multimediálnu šou.

Video

Fasáda Hradu na jednu noc ožije

Stena Bratislavského hradu v rámci osláv nežnej revolúcie ožije emóciami z čias socializmu aj revolúcie. Priestorová ilúzia sa tu vytvorí vďaka veľkoplošnej 3D projekcii „video mapping“. Na Slovensku sa použije prvýkrát.

Príbeh projekcie nadväzuje na výstavu N89 Cesta k slobode, ktorú vo štvrtok otvorilo Slovenské národné múzeum. Zatiaľ čo výstava bude trvať do 21. novembra, video mapping bude možné vidieť iba v nedeľu.

Čo to vlastne video mapping je? „Je to sofistikovaná veľkolepá prezentácia, ktorá využíva tvary, detaily a charakteristiky reálneho objektu. Vytvára dokonalú priestorovú ilúziu a jednotlivé scény sa zobrazujú pomocou 3D efektov.“ uviedol Peter Matuška, riaditeľ Ústavu technológií a inovácií, ktorý toto svetelné divadlo pripravil.

Projekcia prevedie návštevníkov emóciami občanov ČSSR v komunizme až po pád režimu a oslobodenie národa. Video mapping sa bude premietať na budove Bratislavského hradu 17. novembra o 18. hodine, 19. a 20. hodine. Záujemcom bude sprístupnený vonkajší priestor areálu Hradu, aby mali dobrý výhľad. Vstup na toto podujatie je voľný.

(abe)

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989