Prezident Zeman si v Bratislave splnil sen, chýba mu však "hospůdka"

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Miloš Zeman v sobotu slávnostne prestrihnutím pásky otvorili Český dom v Bratislave. Český dom má priniesť možnosti ďalších aktivít krajanov i veľvyslanectva ČR na Slovensku.

17.11.2019 19:45
debata (65)
Video: Pozrite si otvorenie Českého domu v Bratislave.
Video

Český prezident Miloš Zeman sa dočkal a splnil si sen. V sobotu spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Bratislave otvorili Český dom.

„Človek si má občas splniť sen. Jedným z mojich snov bolo otvorenie Českého domu v Bratislave,“ začal príhovor Zeman a poďakoval veľvyslancovi ČR na Slovensku Tomášovi Tuhému, ako aj českej ministerke pre miestny rozvoj Kláre Dostálovej a ministrovi priemyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi.

Po úvodných slovách si však neodpustil poznámku, že realizácia trvala až päť rokov a stretol sa s množstvom výhovoriek, prečo to nie je možné. Až teraz sa vraj našlo viacero spriaznených duší, ktoré pomohli otvoriť prvý Český dom na Prepoštskej ulici v Bratislave. Ide o tretiu takúto inštitúciu na svete. Doteraz bol Český dom iba v Moskve a Jeruzaleme.

Prezidentka považuje otvorenie za symbolické, pretože 17. november a všetky zmeny, ktoré za ním nasledovali, boli spoločným víťazstvom občanov vtedajšieho Československa. „Bola to ukážka, ako spolupráca a solidarita môžu viesť k veľkej zmene. Napriek tomu, že sa naše národy rozišli a vytvorili sa dva samostatné štátne celky, myslím si, že dodnes sme zostali najbližšími partnermi a priateľmi a verím, že Český dom k tejto blízkosti iba prispeje,“ povedala Čaputová.

Na slávnostné prestrihnutie pásky sa prišiel pozrieť aj bývalý slovenský prezident Ivan Gašparovič.

Zeman si želá, aby sa toto nové české centrum stalo miestom stretnutí a priateľstva. Česká republika si štvorposchodovú budovu v centre mesta prenajíma od firmy miliardára Tomáša Chreneka. Slovensko prispeje sumou 376-tisíc eur. Do novootvoreného stánku kultúry by mali pribudnúť i agentúry CzechTrade a CzechTourism a v budúcnosti by tam mala pôsobiť aj agentúra CzechInvestor a ďalšie, ktoré budú mať záujem.

Momentálne je v priestoroch inštalovaná výstava k výročiu nežnej revolúcie. Český dom v Bratislave by postupne mal zahŕňať multifunkčnú sálu, galériu, kancelárske a malé ubytovacie zázemie, ktoré sa teraz po otvorení začnú pomaly zapĺňať. „Hospůdka“, ktorú dlhodobo Zeman presadzoval ako súčasť Českého domu, v ňom nakoniec nebude, pretože v okolí je ich viac než dosť a nedostatok priestorov v budove to neumožňuje.

Čaputová Zeman Český dom
Zuzana Čaputová a Miloš Zeman otvorili Český...
+1Zuzana Čaputová a Miloš Zeman otvorili Český...

Slovenský dom v Prahe

Od roku 2014 je v Prahe na Soukenickej neďaleko Prašnej brány otvorený Slovenský dom. Ide o prepojené priestory na dvoch podlažiach domu s neobarokovou fasádou. Slovenský dom zriadil Slovensko-český klub, ktorý ho zakúpil a rekonštruoval s podporou oboch štátov na základe dohody prezidentov. Riaditeľom je Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí. Priestory zahŕňajú aj multifunkčnú sálu, do ktorej sa vojde 110 ľudí, ďalej galériu a prijímaciu recepciu, foyer, kancelárske priestory, knižnicu a archív. Často sa tam konajú rôzne výstavy, vernisáže, divadelné predstavenia, diskusie, prednášky či literárne podujatia.

Slovenský dom v Prahe. Foto: Pravda
05 slovensky dom 2x Slovenský dom v Prahe.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Český dom #Zuzana Čaputová