Kočner na ďalšej nahrávke hovorí o tajnej dohode s Ficom

Na verejnosť sa dostala ďalšia nahrávka z „dielne“ Mariána Kočnera. V nej má byť viackrát spomínaný predseda Smeru a expremiér Robert Fico. V rozhovore s podnikateľom Michalom S. Kočner tvrdí, že kým bude vo vláde Robo, on bude mať svätý pokoj. Chváli sa dokonca tým, že vďaka nemu vyhral voľby, pričom predtým rozoštval bývalú premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ) s predsedom parlamentu Richardom Sulíkom (SaS). Hovorca Smeru Ján Mažgút tvrdí, že ide o obyčajné krčmové reči.

18.11.2019 10:53 , aktualizované: 18:53
debata (1274)

Rozhovor, ktorého zvukový záznam uverejnil Denník N, si mal Kočner nahrať v septembri 2015. V ten deň si od neho podnikateľ v IT mal pýtať peniaze za to, že Finančná správa Kočnerovi nebude kontrolovať dane. Naznačuje pritom, že štátu ukradol 4,2 milióna eur, a ak chce mať pokoj, musí zaplatiť. Kočner súhlasí, no nie je ochotný dať veľa, lebo má vraj dohodu s vtedajším premiérom.

Stretnutie sa malo odohrať na parkovisku na Kolibe, konkrétne pred reštauráciou Koliba, o pol deviatej večer. "Kedysi som Robovi povedal, z očí do očí, jednu vec – urobil som, čo som urobil, aby vyhrali voľby. Pokiaľ táto vláda bude vládnuť, chcem mať svätý pokoj. Nechcem, aby sa do mňa nejaký k…t navážal. Či to bude policajt, daňový úrad alebo prokuratúra. A on mi hovorí: Budeš ho mať. A ja mu vravím, keď nie, ty nebudeš premiér. A on hovorí, ja to viem,“ opísal Kočner údajný dialóg medzi ním a Ficom.

Kočner spomenul aj nahrávku Gorila. „Som jediný človek na svete, ktorý vlastní originál, a všetci to vedia,“ pýšil sa. "Nikdy v živote to neuzrie svetlo sveta, kým ja budem mať svätý pokoj. A tak som sa kedysi s Robom dohodol a on si pamätá, že v tej vláde je dnes preto, lebo ja som rozoštval bývalú premiérku a predsedu parlamentu,“ tvrdí Kočner.

Smer odmieta „krčmové reči“ niektorých médií

Na zverejnenú komunikáciu reagoval hovorca Smeru Ján Mažgút slovami, že penťácky denník Sme a eseťácky Denník N sa otvorene hlásia k cieľu zničiť Smer. „Na tento účel často klamú, bezdôvodne obviňujú a neváhajú proti Smeru a jeho predsedovi použiť akékoľvek krčmové reči,“ uviedol. Spomínané denníky, ktoré vraj vo svojej straníckej centrále nazývajú Pat a Mat, musia podľa neho dobre vedieť, že Kočner bol za ekonomickú trestnú činnosť stíhaný dávno pred vraždou novinára a jeho priateľky. „Išlo o skutky, ktoré spáchal počas vlády Ivety Radičovej, čo absolútne vyvracia už spomínané krčmové reči, ktorým sa Pat a Mat tak potešili,“ doplnil Mažgút.

Finančnú správu informácie súvisiace s nahrávkou pobúrili. Ak by sa vraj potvrdila ich pravosť, naznačovali by, že takýmto spôsobom by ktokoľvek mohol zneužívať jej meno. „Absolútne vylučujeme, že by nejaký externý subjekt dokázal mať vplyv na procesy na Finančnej správe týkajúce sa výkonu kontrol. Od postupov zmienených v nahrávke sa jednoznačne dištancujeme,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová s tým, že orgánom činným v trestnom konaní sú pripravení poskytnúť potrebnú súčinnosť.

„Zároveň prezidentka Finančnej správy požiadala v tomto prípade o preverenie,“ podotkla Skokanová. Upozornila, že informácia o daňovom subjekte, ktorá sa získa pri správe daní, je daňovým tajomstvom. „Nemôžeme teda informovať o žiadnych konkrétnych procesoch Finančnej správy, ktoré uplatňuje voči daňovým subjektom a využíva na zabezpečenie plnenia si povinností jednotlivých daňových subjektov. To platí aj pre naše interné postupy – ich verejné komentovanie by bolo kontraproduktív­ne,“ tvrdí.

V prípade tridsiatky firiem Mariána Kočnera si podľa Skokanovej finančná správa plnila svoje povinnosti zodpovedne, pričom tam vykonali 71 daňových kontrol s celkovým nálezom niekoľko miliónov eur.

Líder SaS Richard Sulík pre Pravdu povedal, že s Kočnerom sa naposledy videl začiatkom decembra 2010, čiže pred deviatimi rokmi. „S Ivetou Radičovou som mal po celú dobu vládnutia korektný pracovný vzťah, ktorý sa zhoršil, až keď padla vláda. Vtedy na tlak Mikuláša Dzurindu, úplne zbytočne, spojila dve hlasovania. To sa ale stalo až v októbri 2011, teda o rok neskôr. Preto vplyv Kočnera na môj vzťah s Ivetou Radičovou bol logicky minimálny,“ tvrdí. Expremiérka vraj vedela aj o tom, že sa s Kočnerom niekoľkokrát stretol, o čom ju Sulík sám informoval.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Marian Kočner #nahrávka