Znalec z Čiech má na banské nešťastie v Handlovej iný názor

Kto je vinný za smrť dvadsiatich baníkov a banských záchranárov z Handlovej z augusta 2009? Ani po viac ako desiatich rokoch to nie je jasné. Aj keď Okresný súd v Prievidzi v roku 2015 poslal trojicu obžalovaných do väzenia na 5 až 8 rokov, teraz musí ten istý sudca rozhodnúť opäť. Na dnešnom pojednávaní nastal zvrat. Výpoveď znalca z Čiech vyvrátila posudky ostatných expertov.

20.11.2019 12:28 , aktualizované: 18:39
Martin Štemberka handlová znalec Foto: ,
Znalec, súčasný predseda českého banského úradu Martin Štemberka, tvrdí, že za výbuch nemohlo otvorenie dverí.
debata (5)

Súdne pojednávanie sa po druhýkrát blíži k svojmu záveru. V stredu na súde vypovedali poslední dvaja znalci. Kým jeden, zo Slovenska, potvrdil, že k výbuchu dopomohlo otvorenie dverí, ktoré nariadilo vedenie bane, druhý znalec, z Čiech, sa proti takémuto záveru ohradil. Podľa neho otvorenie dverí nemalo na explóziu žiadny vplyv.

Znalec Ľudovít Jelemenský, profesor chemického inžinierstva a špecialista na závažné priemyselné havárie, skúmal príčiny nešťastia z hľadiska fyzikálno-chemického. „Vytvoril som jednoduchý matematický model, mal som presné rozmery chodby. Ten ukázal, ako sa mení prietok vzduchu pri zmene prepojenia chodieb. Ukázalo sa, že keď sa chodba otvorí, má to vplyv na prietok vzduchu v kľúčovej chodbe, pretože sa znížia prietoky a rýchlosti prúdenia vetra,“ konštatoval znalec. Dodal, že po otvorení dverí do banskej chodby, kde v tom čase horelo, nastal výbuch a ľudí, čo stáli v spojovacej chodbe, tlaková vlna zhodila. Tí, čo boli bližšie k epicentru explózie, boli usmrtení. Z pohľadu chemika bolo teda príčinou nešťastia to, že v bani sa vytvorila výbušná atmosféra a z lokálnych zahorení sa inicioval výbuch.

Energetický obsah v chodbe, ako mieni Jelemenský, musel byť vytvorený oxidom uhoľnatým a metánom, takže energetická sila tam bola. „Ten iniciačný zdroj sa nachádza v bani často, býva tam lokálne zahorenie, to tam bolo aj vtedy, bola to súhra okolností,“ myslí si Jelemenský.

Nedostatočne zahasená zápara

Martin Štemberka, ktorý je od roku 2015 predsedom českého banského úradu, tvrdil presný opak. Bol v handlovskej bani osobne, mal k dispozícii prevádzkovú dokumentáciu, telefonické rozhovory pred nešťastím, havarijný plán, interné predpisy, výpovede svedkov aj technologické postupy. Podľa neho výbuch spôsobil otvorený oheň. „Príčinou otvoreného ohňa bola nedostatočná likvidácia zápary,“ konštatuje Štemberka s tým, že pracovník, ktorý záparu hasil, ju nezahasil správne, a tá sa opakovane rozhorela.

„V priebehu likvidácie požiaru došlo k nahromadeniu výbušných plynov nad záchranármi, a tie sa dostali do kontaktu s ohňom,“ vysvetľuje Štemberka, ktorý nesúhlasí s tvrdením obžaloby, podľa ktorej za výbuch môže príkaz z vedenia otvoriť dvere v chodbe. Podľa obžaloby sa potom otočili vetry a nastala smrtiaca explózia. „Žiadny zásah, ktorý tam bol urobený, nemohol spôsobiť zmenu prúdenia vetrov, k tejto zmene nemohlo dôjsť otvorením dverí, to nie je fyzikálne možné,“ argumentoval znalec. Doplnil, že otočenie vetrov a výbuch spôsobilo to, že prehorela drevená výstuž, ktorá podopierala strop chodby, spadla a spolu s ňou spadla aj hornina.

Znamenalo by to teda, že za tragédiu nenesie zodpovednosť nik z vedenia bane, lebo žiadny príkaz, ktorý obžalovaní vydali, nemal na tragickú udalosť vplyv. Postup likvidácie havárie bol podľa Štemberku v poriadku a nemyslí si, že by sa malo postupovať inak alebo opatrnejšie.

„Krajský súd jasne povedal, že pokiaľ nebudú odstránené rozpory, tak potom je rozhodnutie jasné. Verím, že v tejto veci padne zákonné rozhodnutie a za také považujem oslobodenie mojich klientov spod obžaloby,“ reagoval na vývoj obhajca Peter Filip. Vdovy po baníkoch poukazujú na to, že kým všetci znalci sa vyjadrili, že za vznik výbuchu môže nesprávne rozhodnutie otvoriť dvere, jediný znalec zo zahraničia tvrdí presný opak. Boja sa, že celý proces sa skončí verdiktom, že trojica sediaca na lavici obžalovaných je nevinná a za smrť dvadsiatich mužov môže nešťastná súhra okolností. Ďalšie pojednávanie je naplánované na február budúceho roka, keď sa očakáva aj vynesenie rozsudku.

K najväčšej slovenskej banskej tragédii došlo 10. augusta 2009 v Bani Handlová. V dôsledku výbuchu banských plynov tu zahynulo dvadsať baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Explózia vznikla v čase, keď sa baníci snažili uhasiť požiar, ktorý vznikol v bani zo zápary.

V roku 2015 sudca odsúdil trojicu mužov na tresty od 5 do 8 rokov odňatia slobody, Ladislava H. za to, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom nemohli pri hasení požiaru použiť z vodovodu vodu. Dalibora R. poslal za mreže za to, že neodvolal baníkov z podzemia, nezamedzil tam prístup ďalším osobám, nevykonal evidenciu osôb, ktoré sa v bani nachádzali a nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici. Jozef T. podľa samosudcu nezabezpečil fungovanie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí a nemyslel na to, že môže dôjsť k zmene smeru vetrov a k prípadnému výbuchu. Krajský súd v Trenčíne v roku 2017 zrušil rozsudok a vrátil vec okresnému súdu s tým, aby ju znovu prerokoval.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #banské nešťastie #baňa Handlová