Ústavný súd posúdi ústavnosť novely zákona o politických stranách

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu prijal na ďalšie konanie návrh na posúdenie ústavnosti novely zákona o politických stranách a politických hnutiach, ktorá je v účinnosti od 1. januára 2019. Na ÚS SR ho podala skupina 31 opozičných poslancov NR SR. Ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení ÚS nevyhovel.

20.11.2019 15:11
debata (8)

Novela zákona, ktorú iniciovala koaličná SNS, upravila fungovanie politických strán a stanovila minimálny počet ich členov pre voľby do NR SR či Európskeho parlamentu. Právna norma tiež zakazuje mená lídrov v názve. „Za jeden z najvýznamnejších zásahov do ústavných práv občanov považujeme povinnosť politickej strany odovzdávať Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán na jej požiadanie evidenciu členov strany na plnenie úloh podľa zákona o politických stranách,“ uviedli opoziční poslanci v podaní.

Novelu po jej prvom schválení vlani vrátil do parlamentu vtedajší prezident SR Andrej Kiska. Upozorňoval, že viaceré ustanovenia zákona neprimerane a neodôvodnene zasahujú do ústavného práva občanov SR zakladať politické strany a politické hnutia a združovať sa v nich. Jeho námietky však NR SR odmietla.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #Ústavny súd