Pellegrini zvolá v kauze Naďa bezpečnostnú radu. Naď: Nič tajné som nevyzradil

Premiér Peter Pellegrini chce zvolať na piatok ráno stretnutie s predstaviteľmi bezpečnostných zložiek, teda vybranými členmi Bezpečnostnej rady SR. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič si myslí, že v prípade vypočúvania Naďa vyšetrovateľom NAKA ide o pomstu.

20.11.2019 16:12 , aktualizované: 17:54
debata (544)

**,,Vstupom do politiky som sa stal nepriateľom štátu." povedal Jaroslav Naď. **

Video

Na Bezpečnostnej rade majú diskutovať majú o oblastiach utajovaných skutočností a obrany štátu, na ktorých sa mal podieľať Jaroslav Naď. Podľa premiéra ide o viacero oblastí, ktoré vzbudzujú vážne podozrenia.

„Rozhodol som sa na piatok zvolať mimoriadne rokovanie niektorých členov Bezpečnostnej rady SR, aby sa oboznámili s kompletnou informáciou a mohli v prípade potreby konať vo svojich rezortoch,“ povedal premiér.

Na stretnutí sa majú zaoberať rozsahom toho, na čom všetkom mohol Jaroslav Naď participovať a aké aktivity vyvíjal. Pellegrini považuje za potrebné sa o situácii rozprávať, pretože to podľa jeho slov zasahuje aj do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenska. Zdôraznil, že v súčasnosti nemôže bližšie hovoriť o kauze. „Naozaj ide o podstatne väčší rozsah jeho aktivít rôzneho typu, o ktorých teraz nemôžem hovoriť,“ povedal premiér s tým, že po piatkovom stretnutí bude o situácii bližšie informovať.

Zároveň vysvetlil, že informácie nemá z policajného spisu, ale od spravodajských služieb. „Ako premiér mám právo sa oboznamovať s informáciami Vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby,“ skonštatoval.

Polícia v utorok (19. 11.) na sociálnej sieti informovala, že vyšetrovateľ NAKA obvinil Jaroslava Naďa z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti. „Podľa vyšetrovateľa mal J. N. žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám,“ napísala polícia. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič uviedol, že v prípade Naďa ide o pomstu zo strany šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara, o ktorom Naď zverejnil informácie, že záhadne vlastní desiatky nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť ich nadobudnutie.

Obvinený Jaroslav Naď sa považuje za nepriateľa štátu, lebo prináša rôzne kauzy

Obvinený Jaroslav Naď, ktorý je tieňovým ministrom obrany hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyhlásil, že je tŕňom v oku, lebo prináša kauzy. Ako povedal na dnešnej tlačovej konferencii, vstupom do politiky sa stal nepriateľom štátu. Reagoval tým na skutočnosť, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ho v utorok obvinil z trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti.

Podľa vyšetrovateľa mal Naď žiadať utajované skutočnosti na ochranu záujmov Slovenskej republiky a následne ich vyzradiť ďalším osobám. Ako zverejnila polícia SR na svojom Facebooku, dôvody tejto jeho „aktivity“ sú predmetom ďalšieho vyšetrovania, preto zatiaľ nie je možné poskytnúť viac informácií. Naď je presvedčený o tom, že neporušil žiadny zákon a že nikde neposúval žiadne utajované skutočnosti.

„Dňom môjho vstupu do politiky boli nasadené všetky možné prostriedky na diskreditáciu mojej osoby. Vstupom do politiky som sa stal nepriateľom štátu,“ vyhlásil Naď. Zdôraznil, že ako jeden z mála bol preverený najvyšším stupňom bezpečnostnej previerky. „Tieto kroky voči mne sú však ďalším dôkazom zlyhania štátu, keďže ide o zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj. Chcem však zdôrazniť, že v odhaľovaní káuz neprestanem,“ uviedol. Zároveň potvrdil, že po porade so svojím právnikom Danielom Lipšicom v utorok odovzdal polícii za účelom vyšetrovania svoj mobilný telefón.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič v tejto súvislosti uviedol, že pravdepodobne ide o primitívnu pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Práve o ňom mal Naď zverejniť závažné informácie, že záhadne vlastní desiatky drahých nehnuteľností a nevie hodnoverne vysvetliť spôsob ich nadobudnutia. „Pán Balciar vedzte, že vo svojej činnosti neprestanem a týmto ma nezastrašíte,“ povedal Naď.

544 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Bezpečnostná rad