NAKA má vyšetriť podozrenia okolo zničenia originálu Gorily

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v liste Svetovému združeniu bývalých politických väzňov uvádza, že oznámenie združenia, podľa ktorého neexistoval relevantný dôvod na zničenie originálu nahrávky Gorila, bolo odstúpené na ďalšie konanie na Národnú kriminálnu agentúru.

20.11.2019 18:28
debata (19)

Občianske združenie trvá na trestnoprávnom postihu osôb, ktoré sú zodpovedné za skartáciu originálu nahrávky. Vychádza pritom z informácie, ktorú priniesla RTVS v spravodajstve s názvom Kauza Gorila, originál nahrávky už neexistuje zo dňa 17. 10 2019.

RTVS v spravodajskej relácii uviedla, že nahrávku, ktorú dostali viaceré médiá, sa už zrejme s pôvodným zvukovým záznamom tzv. Gorily záznamom nepodarí stotožniť. A to napriek tomu, že viaceré časti sa so spisom, ktorý unikol pred ôsmimi rokmi na verejnosť, zhodujú. Pracovníci SIS totiž originál nahrávky ešte v roku 2012 na základe rozhodnutia Ústavného súdu zničili. Potvrdil to riaditeľ tajnej služby Anton Šafárik.

Šafárik po zasadnutí parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS 17. októbra povedal, že materiál z kauzy Gorila je skartovaný. „Nariadením súdu je už niekoľko rokov definitívne skartovaný celý materiál, nosiče, ktoré tvorili súčasť originálu,“ priblížil. Na otázku, či je zverejnená nahrávka teda overiteľná, neodpovedal, podľa vlastných slov necháva túto otázku otvorenú. Zdôraznil, že súčasné vyšetrovanie je stále živé.

Na otázku, či môže byť nahrávka použitá ako dôkaz, Šafárik odpovedal, že určite bude podrobená starostlivému skúmaniu. „IT technológie už od roku 2006 pokročili. Počkajme si, či sa nenájde ešte nejaká ďalšia nahrávka,“ doplnil.

Viaceré redakcie slovenských médií dostali mailom link na zvukovú nahrávku, na ktorej má byť údajne zachytená kauza Gorila. Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len SIS, povedal to v stredu (16. 10.) v pléne.

Nahrávku Gorily našla polícia v decembri 2018 v dome podnikateľa Mariana K. Jej autenticitu potvrdil pre viaceré médiá odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #gorila #Dušan Kováčik