Obvinenie Naďa má súvisieť s kauzou agenta Skripaľa, oznamovateľom je Balciar

Trestné stíhanie Jaroslava Naďa z OĽaNO súvisí s kauzou Skripaľ, oznamovateľom údajného ohrozovania utajovanej skutočnosti je šéf Vojenského spravodajstva Ján Balciar. Informoval o tom sám obvinený po výsluchu na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) s tým, že v rámci vyšetrovania ho odpočúvali, preverovali mu aj účty.

21.11.2019 12:10 , aktualizované: 18:26
debata (450)

VIDEO: Naď tvrdí, že len položil otázku ku kauze Skripaľ. Pozrite si, ako vysvetlil ďalšie okolnosti a súvislosti prípadu hneď po tom, ako vypovedal na polícii.

Video

Trestného činu ohrozovania utajovanej skutočnosti sa mal Jaroslav Naď dopustiť pýtaním sa niekoho z „bezpečnostného prostredia“ otázku súvisiacu s kauzou bývalého dôstojníka ruskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa. Odpoveď nedostal. Svoje obvinenie považuje za absurdné a nepodložené. „Mne je kladené za vinu to, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, som musel vedieť, že je taká informácia tajná,“ priblížil Naď. Tvrdí, že práve tým, že mal previerku na najvyšší stupeň utajenia, by nikdy nekládol otázky, ktoré by boli porušením zákona. Tvrdí aj to, že videl klamstvá vo výpovediach svedkov.

Druhé trestné stíhanie má byť založené na podozrení z korumpovania novinára v čase, keď Naď pôsobil ako riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. „Jeden novinár editoval texty učebníc, publikácií a internetových výstupov, za čo si pravidelne z času na čas vystavoval faktúry rádovo v stovkách eur. Podľa podania som ho korumpoval, aby o mne písal v dobrom. Ja tam nevidím ani náznak trestnej činnosti,“ priblížil Naď s tým, že novinár v inštitúte pracoval pred ním aj po ňom.

Člen OĽaNO za oboma trestnými stíhaniami vidí pomstu šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara, ktorý má byť v oboch veciach oznamovateľom. „Zo spisu vyplýva, že niekomu vadí, že sa nepodarilo urobiť obchod Vydra za 400 miliónov a obchod Zetor za 400 miliónov. Všetky tieto procesy sa rozbehli po tom, ako sme urobili tlačovku o Balciarovi,“ zhodnotil Naď, ktorý pripomenul dve kritizované a neúspešné obstarávania stoviek štvor- a osemkolesových obrnených transportérov na ministerstve obrany.

O stanovisko sme požiadali aj samotného Balciara, ten sa nevyjadril. Reagoval rezort obrany. „Vojenské spravodajstvo naplnilo ustanovenia zákona tým, že informácie, ktoré v zmysle príslušných ustanovení zákona získalo pri plnení svojich úloh, postúpilo dňa 11. septembra 2019 orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedlo ministerstvo.

Jeho obhajca Daniel Lipšic považuje za zvláštne, že z rok trvajúceho odposluchu nevzišla žiadna trestnoprávna skutočnosť. Vzápätí dodal, že v spise sú iba zvukové nahrávky bez prepisov, bez ktorých sa nedajú odposluchy použiť ako dôkaz v trestnom konaní.

Lipšic tiež poznamenal, že trestné oznámenia Balciara „v mnohých veciach vôbec nekorešpondujú so zabezpečeným dôkazným materiálom“. Myslí si preto, že premiér Peter Pellegrini (Smer) by mal byť obozretný pokiaľ ide o to, čo mu Balciar ukázal ako spravodajské výstupy.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) túto stredu vyhlásil, že kvôli Naďovi v piatok zvolá vybraných predstaviteľov bezpečnostnej rady vlády, keďže rozsah jeho aktivít podľa premiéra zasahuje do bezpečnosti a dôveryhodnosti Slovenska.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný tieto trestné stíhania odmietol hodnotiť, pretože sú zatiaľ známe iba z hodnotenia samotného Naďa. „Podľa mňa je v tom niečo vážnejšie, lebo kvôli takejto hlúposti by ho neobvinili. Neviem si v tejto situácii po všetkých personálnych zmenách, keď sú všetci v polícii pod drobnohľadom, predstaviť, že by si NAKA trúfla na politicky motivované trestné stíhanie. Tiež ma však zarazilo, prečo sa chce bezpečnostná rada vlády pliesť do trestnoprávnej veci pána Naďa, ktorá vôbec nespadá do jej pôsobnosti,“ uzavrel Žitný.

© Autorské práva vyhradené

450 debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #Jaroslav Naď #trestný čin #ján balciar