Mimoriadny snem Slovenského rybárskeho zväzu odvolal z funkcie tajomníka rady Javora

Delegáti mimoriadneho Snemu Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) odvolali na sobotnom zasadnutí v Žiline z funkcie tajomníka Rady SRZ Ľuboša Javora. Za jeho odvolanie hlasovalo 207 z 243 delegátov snemu.

23.11.2019 13:00 , aktualizované: 18:32
debata (3)

Podľa viceprezidenta SRZ za Trenčiansky samosprávny kraj Jozefa Lauša, ktorý na zasadnutí zdôvodňoval návrh na odvolanie Javora, hlavným dôvodom odvolania bol podpis nevýhodnej zmluvy o predaji rybárskeho hospodárstva v Považskej Bystrici. Majetok prešiel na list vlastníctva nového majiteľa bez toho, aby prišli peniaze na účet SRZ.

„Rozhodujúce dôvody boli, že nedodržal ustanovenia v zmluve o budúcej zmluve, nedokázal ich zakomponovať do kúpnej zmluvy a porušil dve uznesenia Rady SRZ a organizačný poriadok sekretariátu. Javor mal čas, aby pozastavil prevod nášho majetku na katastrálnom úrade v Považskej Bystrici, keďže vedel, že peniaze za predaj neprišli na účet,“ zdôraznil Lauš.

Ako dodal, rozhodujúcim momentom úsilia, ktoré problematike venoval, je hlasovanie delegátov snemu, ktorí veľkou väčšinou odvolali Javora z funkcie. „Dnešný deň beriem iba ako štart k celkovej rekonštrukcii SRZ. Stále sú tu ešte snahy o konzerváciu tohto stavu, ale toto je prvý krok, aby sme dokonale zmenili stanovy, upravili vnútorné predpisy a dostali sa do stavu, že celá organizácia bude transparentná,“ uzavrel viceprezident.

Javorovi dočasne pozastavila výkon funkcie tajomníka disciplinárna komisia SRZ po tom, ako vyšlo najavo, že podpísal zmluvu o predaji rybochovného hospodárstva v Považskej Bystrici, ktorá bola v porovnaní so zmluvou o budúcej zmluve zmenená. Zmeny ukladali SRZ zabezpečiť 102 dodatočných dokumentov, bez ktorých kupujúci nebol povinný vyplatiť SRZ zmluvnú cenu 3,4 milióna eur. Z funkcie ho mohol odvolať iba snem, ktorý ho pred rokom do funkcie zvolil.

Podpis nevýhodnej zmluvy vyšetruje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline, polícia začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„Do dnešného dňa nebolo vo veci vznesené obvinenie konkrétnej osobe, vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony za účelom získania dôkazného bremena pre ďalšie meritórne rozhodnutie,“ informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Novým tajomníkom SRZ sa stal Ján Kohút

Novým tajomníkom Rady Slovenského rybárskeho zväzu sa stal 55-ročný Ján Kohút. Do funkcie ho zvolili v sobotu delegáti mimoriadneho Snemu SRZ po tom, ako odvolali z funkcie doterajšieho tajomníka Ľuboša Javora. Kohút uspel už v prvom kole voľby, keď v konkurencii ďalších troch protikandidátov získal 128 z 232 platných odovzdaných hlasovacích lístkov.

O post tajomníka sa uchádzala pätica kandidátov, okrem Kohúta kandidoval aj 58-ročný Pavel Korčok, 48-ročný Róbert Kadnár, 45-ročný Peter Beleš a 66-ročný Juraj Staško, ktorý sa ešte pred samotnou voľbou kandidatúry vzdal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #Ľuboš Javor #Slovenský rybársky zväz