Ministerstvo obrany dostalo ďalšiu tisíc-eurovú pokutu

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložil Ministerstvu obrany SR ďalšiu, v poradí už druhú tisíc-eurovú pokutu. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa úradu Janka Zvončeková a dodala, že rezort medzičasom pokutu uhradil. Ministerstvu vymerali pokutu za to, že stále nepredložilo príslušné dokumenty v prípade nákupu nových stíhacích lietadiel F-16.

25.11.2019 12:33
stíhačka, F-16 Foto: ,
Stíhačky F-16
debata (5)

Úrad okrem toho kontroluje aj tender na armádne transportéry 4×4 a aj väčšie 8×8. Ministerstvo obrany SR sa bráni v stanovisku tým, že stíhačky boli obstarávané cez medzivládny kontrakt so Spojenými štátmi americkými, na ktorý sa vzťahuje výnimka a nie prostredníctvom zákona o verejnom obstarávaní. Stanovisko poskytla hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

„Úrad uložil Ministerstvu obrany SR v poradí už druhú poriadkovú pokutu za to, že aj naďalej neplní povinnosť vyplývajúcu mu z rozhodnutia o prerušení konania úradu nedoručil kompletnú dokumentáciu v originálnom vyhotovení v súvislosti s aplikáciou výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní pri uzatváraní zmluvy na dodanie 14 lietadiel F-16 Block 70/72 z 12. decembra 2018. Pokutu vo výške tisíc eur úrad uložil dňa 4. novembra tohto roka. Kontrolovaný pokutu zaplatil v lehote,“ uviedla Zvončeková.

Ministerstvo tvrdí, že všetky relevantné dokumenty poskytlo. „Ide o pokutu vo výške tisíc eur, v rovnakej veci ako v prípade predchádzajúcej pokuty (zmluvné dokumenty k F-16). Ministerstvo obrany SR totiž s predmetným rozhodnutím ÚVO o udelení poriadkovej pokuty nesúhlasí z dôvodu, že Úradu pre verejné obstarávanie poskytlo relevantnú dokumentáciu. V súčasnosti analyzujeme zákonné možnosti procesnej obrany v predmetnej právnej veci,“ uviedla Capáková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #ministerstvo obrany #pokuta #nákup stíhačiek