Lex Haščák podporili Za ľudí i KDH, SaS chce o podpore návrhu rokovať

Návrh zákona Lex Haščák koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu na stretnutí opozičných subjektov podporili aj zástupcovia strán Za ľudí a KDH. SaS má o podpore v prvom čítaní ešte rokovať. Predstavitelia strán o tom informovali na tlačovom brífingu po stretnutí.

25.11.2019 16:40
debata (47)

Podľa lídra PS Michala Trubana je potrebné na veľký problém a veľkú finančnú skupinu použiť „veľkú palicu“ a tou je práve Lex Haščák. „Lex Haščák je odvážny, a pritom realistický a vykonateľný návrh na osekanie moci oligarchov, ktorí svoju moc a peniaze roky zneužívajú proti verejnému záujmu,“ uviedol. Programový líder koalície PS-Spolu Miroslav Beblavý pripomenul, že v druhom čítaní môžu prísť zmeny v pôvodnom návrhu. „Sme otvorení pripomienkam, ktoré neohrozia hlavný cieľ zákona – obmedzenie moci oligarchov,“ spresnil.

Líder KDH Alojz Hlina potvrdil, že kresťanskí demokrati návrh podporia v prvom čítaní. „Ak bude potrebné niečo doladiť, budeme súčinní,“ dodal.

Podľa Juraja Šeligu, ktorý tlmočil stanovisko strany Za ľudí, by mohla byť v druhom čítaní na doladenie návrhu vytvorená expertná skupina zo zástupcov všetkých strán, ktoré návrh podporujú. „Návrh však ako východisko principiálne podporujeme,“ vyhlásil.

Podporu nevylúčil ani šéf liberálov Richard Sulík. Vyjadril však obavu, aby zákon nebol „ľahko ,obíditeľný' a nehrozila z neho SR arbitráž“. „Dohodneme sa preto, ako sa bude v prvom čítaní o návrhu hlasovať,“ oznámil.

Koalícia PS-Spolu na rokovanie vyzýva aj predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD), poukazuje pritom na to, že vo svojich vyjadreniach sa premiér nepostavil proti zámeru obmedziť moc finančných skupín. „Dnes preto pošleme list premiérovi Pellegrinimu, aby s nami rokoval o podpore pre Lex Haščák,“ povedal Truban.

Návrh zákona o osobitných opatreniach na usporiadanie konfliktu záujmov v oblasti zdravotníctva, inak nazývaného aj zákon o tzv. krížovom vlastníctve v zdravotníctve, predložili nezaradení poslanci Miroslav Beblavý, Lucia Žitňanská, Martin Poliačik, Viera Dubačová a Alan Suchánek.

„Predkladaný návrh zákona zakazuje súčasné vlastníctvo alebo efektívnu kontrolu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v oblasti inej ako lekárenskej starostlivosti, poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v lekárenskej oblasti a zdravotnej poisťovne,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Finančná skupina Penta návrh označila za protiústavný, predstavujúci neprimeraný a neodôvodnený zásah do vlastníckych práv. Podľa hovorcu Penty Gabriela Tótha to majú vo svojej analýze konštatovať aj tri advokátske kancelárie, na ktoré sa spoločnosť obrátila.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Za ľudí #lex Haščák #SASKA