Slovensko sa pripojí ku kampani upozorňujúcej na násilie páchané na ženách

Slovensko sa pripojí k celosvetovej kampani 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách. Informovala o tom manažérka komunikácie národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie Viera Böttcher z Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR), ktorý v utorok odštartovala kampaň Zastavme násilie na ženách.

26.11.2019 10:06
čaputová prezidentka ženy ochrana násilie... Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) prijala zástupkyne a zástupcov mimovládnych organizácií pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti násiliu páchanému na ženách 25. novembra 2019.
debata (28)

„Kampaň sa bude šíriť prostredníctvom sociálnej siete, kde bude mať verejnosť možnosť umiestniť na svoju fotku tematický rámček a zdieľať bannery a fakty o postavení žien, ktoré čelia násiliu,“ spresnila. Pripomenula tiež, že pondelkový (25.11.) Medzinárodný deň za odstránenie násilia páchaného na ženách vyhlásený OSN, rovnako i kampaň IVPR podporila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. „Je to vôbec po prvýkrát, keď slovenská hlava štátu takto vyjadrila podporu ženám zažívajúcim násilie a uznanie práci mimovládnych i verejných inštitúcií, ktoré sa snažia odstrániť násilie zo života žien,“ upozornila Böttcher.

Zuzana Čaputová prijala v pondelok v Prezidentskom paláci zástupcov mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú tejto oblasti. „To, čo naša krajina potrebuje, je pokračovať v systémových riešeniach jednotlivých inštitúcií, to, aby to bolo predmetom medzirezortného uvažovania a riešení,“ uviedla s tým, že potrebná je aj práca s verejnou mienkou. Upozornila, že tretina Slovákov považuje násilie na ženách za prípustné. Diskutované témy považuje za mimoriadne dôležité aj v kontexte vraždy, ktorá sa stala minulý týždeň v Bratislave.

„Chcem im touto cestou poďakovať za celé úsilie, že sa tejto téme venujú, že šíria osvetu a robia konkrétne kroky pre nápravu,“ skonštatovala hlava štátu. Témami stretnutia boli podľa nej rôzne aspekty násilia a diskriminácie na ženách, či už to je sexuálne alebo fyzické násilie, s ktorým má skúsenosť každá tretia žena, alebo nezákonné sterilizácie, pracovné podmienky a podobne.

Stretnutia sa zúčastnili Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby, Janka Debrecéniová z Občan, demokracia a zodpovednosť, Vanda Durbáková z Poradne pre občianske a ľudské práva, Dušana Karlovská z Fenestry, Zuzana Piešťanská zo Slovensko-českého ženského fondu, Ivan Rác, zástupca romologických štúdií Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Ingrid Kosová z Quo Vadis.

Koordinačno-metodické centrum (KMC) IVPR pre prevenciu násilia otvorilo tohtoročnú kampaň pondelkovou verejnou diskusiou v Bratislave, na záver 16-dňovej kampane pozýva KMC verejnosť na stretnutie 11. decembra o 18.00 h do Prešova. „Bude tam uvedený švajčiarsky dokumentárny film Female Pleasure spolu s odbornou diskusiou o právach žien a násilí, ktoré zažívajú pre snahu žiť slobodne a v súlade so svojimi snami,“ dodala Böttcher.

Koordinačno-metodické centrum pre prevenciu násilia sa už od roku 2016 venuje rozvoju systémového vzdelávania v tejto oblasti, primárnej prevencii násilia, multiinštituci­onálnej spolupráci a odbornému výskumu v oblasti násilia na ženách. „Každá piata žena na Slovensku má skúsenosť s násilím zo strany súčasného alebo bývalého partnera. Sexuálne násilie zažilo na Slovensku 4,9 percenta žien, čo tvorí približne 100 000 žien na Slovensku,“ pripojila pripája fakty zástupyňa IVPR.

Inštitút pre výskum práce a rodiny okrem KMC zabezpečuje aj úspešné fungovanie Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212, ktorá funguje už takmer päť rokov, je bezplatná a poskytuje svoje služby nonstop. Počas kampane poradkyne na linke očakávajú zvýšený počet hovorov a sú na ne pripravené. "Naše vyškolené poradkyne odpovedajú na otázky týkajúce sa sociálnej a právnej pomoci a asistujú ženám pri hľadaní ďalšej účinnej pomoci v mieste ich domova. Poradkyne sú pripravené poskytnúť pomoc aj tretím osobám, či už rodinným príslušníkom ženy zažívajúcej násilie, prípadne jej kolegom a priateľom, uviedla vedúca Národnej linky pre ženy zažívajúce násilie Mária Víteková.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #násilie na ženách #Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanom na ženách