Fico: Kalavská nemá patent na rozum

Reforma nemocníc, ktorú do parlamentu predložila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru), má neistý osud. Stále totiž nemá oporu v poslaneckom klube Smeru. Hlasovať sa o nej bude budúci utorok. "Uvidíme, čo prinesie schôdza, rada by som došla na koniec tejto tortúry," konštatovala na začiatku včerajšej parlamentnej schôdze ministerka Kalavská. Dodala, že ak zdravotnícke zákony prejdú, je pripravená bojovať aj o januárové stretnutie parlamentu, aby sa zmeny dotiahli do konečnej podoby. Kalavská pôvodne chcela, aby Národná rada o jej návrhoch hlasovala včera, poslanci sa však rozhodli inak.

27.11.2019 06:00
debata (246)

VIDEO: Pozrite si, aké slová Fico najnovšie adresoval ministerke Kalavskej a čo od nej v súvislosti s nemocnicami chce.

Video

„Budeme ešte o ňom rokovať na ďalšom klube strany, v programe je to zaradené, všetko je na dobrej ceste,“ reagoval po včerajšom rannom rokovaní poslaneckého klubu Smer premiér Peter Pellegrini.

Šanca, že za reformu bude Smer hlasovať, je zatiaľ nízka. Šéf strany Robert Fico naďalej trvá na tom, že zmena prinesie len rušenie nemocníc. „Nechceme dva mesiace pred parlamentnými voľbami hrubú politickú chybu,“ vyhlásil Fico s tým, že klub sa bude touto témou ešte raz zaoberať. „Pani ministerka by si mala uvedomiť, že nemá patent na rozum. A že poslanci Národnej rady nie sú jej sluhami a že nebudeme robiť, čo si pani ministerka len tak zaumieni,“ povedal Fico o nominantke vlastnej strany.

Minulý mesiac Kalavská legislatívu stiahla z parlamentu pre nedostatočnú podporu. Odvtedy absolvovala kolo rokovaní so všetkými politickými stranami. Zároveň poslancom poslala list a brožúrku, kde vysvetľovala princípy, zámer a dôležitosť reformy nemocníc. Varovala, že ak zákon neprejde, situácia v zdravotníctve sa bude zhoršovať. „Štát sa dnes musí pozerať na to, ako si súkromný investor vyberá to, čo mu vyhovuje, vyberá hrozienka a ostatné necháva štátu, čo sa mi nepáči,“ mieni Kalavská. Pripomenula, že zmena neprinesie žiadne zatváranie nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrea Kalavská #reforma nemocníc