Vláda prvýkrát rokovala v Bratislave

Rokovanie vlády sa po prvý raz presunulo na pôdu bratislavského magistrátu. Ministri a ministerky zasadli v prítomnosti primátora Matúša Valla a starostov mestských častí. Výsledkom je niekoľkomiliónová finančná pomoc od štátu pre hlavné mesto. Výjazdové rokovania vlády nie sú ničím výnimočným, vždy sa však konali regiónoch. Bratislava je v tomto smere novinkou. Súčasný predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) to odôvodnil tým, že hlavné mesto má byť výkladnou skriňou, a preto si aj ono zaslúži pozornosť.

27.11.2019 09:16 , aktualizované: 16:37
Bratislava, Vláda, Peter Pellegrini, Matúš Vallo Foto: ,
Primátor Bratislavy Matúš Vallo (vľavo) a predseda vlády SR Peter Pellegrini prichádzajú na rokovanie 186. schôdze vlády do Zrkadlovej sály Primaciálneho paláca v Bratislave 27. novembra 2019.
debata (71)

Video: Premiér Pellegrini oznámil, že vláda tento rok finančne podporí mesto Bratislava špeciálnym príspevkom 10 mil. eur, plánuje tak aj v nasledujúcich rokoch.

Video

Členovia vlády sa v Primaciálnom paláci dohodli, že Bratislava dostane na budúci rok zo štátneho rozpočtu 10 miliónov eur. Okrem toho sa hlavnému mestu odpustí ďalších desať miliónov eur, ktoré si požičalo od vlády v rokoch 2014 a 2015. „Zároveň sme prijali rozhodnutie o investovaní niektorých prostriedkov nad rámec týchto vecí, ktorých pôvodná výška 3,7 milióna presiahla v konečnom dôsledku až úroveň 5 miliónov eur. Tie sme postupne rozdelili na základe požiadaviek jednotlivých mestských častí,“ priblížil premiér.

Vláda zvýšila dotáciu pre farnosť Katedrály sv. Martina z pôvodných 150-tisíc na 650-tisíc eur, peniaze budú použité na rekonštrukciu tejto významnej pamiatky. Ak bude mesto spolufinancovať dokončenie rekonštrukcie Námestia slobody, vláda na tento účel uvoľní ďalších 500-tisíc. Poskytne tiež dotáciu bratislavskému Novému Mestu 300-tisíc eur na rekonštrukciu základnej školy v areáli Národného futbalového štadióna. Štát má záujem prispieť aj na vybudovanie národného kultúrno-spoločenského kongresového centra, ktoré podľa Pellegriniho v súčasnosti Bratislave chýba.

„Bratislava je hlavné mesto nás všetkých. To nie je len mesto, kde žijú Bratislavčania, ale je vstupnou bránou do našej krajiny a je prvým dotykom cudzincov s našou kultúrou. Bratislava by mala byť výkladnou skriňou, a preto by nám malo záležať na tom, ako vyzerá,“ zdôraznil premiér.

Primátor Matúš Vallo doplnil, že sa vďaka vláde dohodli so štátnymi Lesmi SR na obmedzení ťažby dreva v lesoch v okolí Bratislavy. „Máme pripravený materiál, vytypujeme najproblematic­kejšie miesta, ktoré najviac zasahujú do toho, čo my považujeme za priestor pre šport a rekreáciu, a budeme s nimi o tom rokovať a podpíšeme s nimi zmluvu,“ ozrejmil Vallo. Ako doplnil, za peniaze od vlády sú vďační, nie je to však suma, ktorá by vyriešila dlhodobé podfinancovanie hlavného mesta. Avizuje preto v krátkom čase prípravu novely zákona o meste Bratislava, ktorá by mala priniesť napríklad to, že Bratislava by dostala vlastnú kapitolu v štátnom rozpočte. Tá by zabezpečila každoročný príspevok pre hlavné mesto, ktorý by mohol byť vyšší ako schválených 10 miliónov eur.

Finančnú injekciu od štátu chce Vallo použiť vo všetkých mestských častiach, a to na zeleň, lesy, miesta na oddych a verejný priestor. „Budeme sa usilovať tých desať miliónov použiť tak, aby ich bolo vidieť,“ sľubuje primátor.

Mesto plánuje vysadiť 10-tisíc stromov, revitalizovať Sad Janka Kráľa, nakúpiť nové autobusy, rekonštruovať električkové trate na Americkom námestí a v Rači, opravovať cesty a posilniť bezpečnosť v Bratislave, hlavne zvýšiť počet mestských policajtov.

Z podporených projektov pre mestské časti magistrát spomenul nákup vybavenia nového zariadenia opatrovateľských služieb v bratislavskom Starom Meste, obstaranie architektonického návrhu a projektu novej plavárne a rekonštrukcie hokejového štadióna v Ružinove, vytvorenie „Zeleného srdca Biskupíc“ – revitalizácie zeleného pásu na uliciach Komárovská, Biskupická, Padlých hrdinov v Podunajských Biskupiciach a zriadenie novej mestskej sociálnej služby krízovej intervencie vo Vrakuni.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vláda SR #richard raši