Fico žiada presun zlata z Bank of England na Slovensko a spochybňuje spojencov

Investičné zlato, ktoré má Slovensko uložené v britskej Bank of England, by sa malo vrátiť na Slovensko. Ide o 31,7 tony zlata v hodnote približne 1,3 miliardy eur. Avizoval to predseda Smeru Robert Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii.

28.11.2019 14:04 , aktualizované: 16:53
debata (686)

Návrh uznesenia, ktorým požiadajú o prípravu tohto procesu zo strany Národnej banky Slovenska (NBS), by mali predložiť cez 30 poslancov na mimoriadnej schôdzi. Dôvodom je podľa Fica hroziaca finančná kríza, ale aj nestabilita vyplývajúca z brexitu.

VIDEO: Predseda Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii vyslovil požiadavku na vrátenie zlata z britskej Bank of England späť na Slovensko.

Video

Miera zhodnotenia v britskej banke je zároveň podľa neho veľmi nízka. Pohybuje sa od 0,2 % do 0,4 %. „Čo je nič, v podstate to nemá absolútne žiadny význam,“ dodal. Fico tvrdí, že sa nemôžeme spoľahnúť ani na najbližších spojencov. Argumentuje históriou a zradou Československa v Mníchove v roku 1938.

Zlato si z Británie odviezli aj Poliaci

Z Británie už stiahlo časť svojho zlata aj Poľsko. Z Londýna odviezlo 100 ton zlata. Uviedol to počas týždňa guvernér poľskej centrálnej banky Adam Glapiński. Krajina chce mať rezervy uložené na niekoľkých miestach a vyhnúť sa prípadným geopolitickým rizikám. Varšava v posledných dvoch rokoch zlato prikupuje a podľa Glapińského je možné, že jeho pomer na celkových rezervách sa zdvojnásobí. Poľsko teraz disponuje objemom 228,6 tony zlata, čo predstavuje zhruba desať percent jeho celkových rezerv.

Krajiny ako Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a Rumunsko podľa Fica sa už rozhodli zlato z Anglicka stiahnuť pod vlastnú kontrolu. Tieto krajiny tak podľa neho spravili pre brexit a aj preto, že už príliš neveria Británii v tom, ako sa správa pri brexite. Zároveň je podľa Fica dôvodom aj to, že chcú diverzifikovať uloženie investičného zlata.

Bank of England – Madurovi robila problémy

Britská centrálna banka (Bank of England) je tradične považovaná za bezpečného strážcu depozít. Navyše sídli v Londýne, kde funguje najväčší svetový trh so zlatom. Zlato odtiaľ podľa agentúry Reuters ale v posledných rokoch repatriovali aj Nemecko alebo Rakúsko.

Problémom však môže byť, keď sa zmení geopolitická situácia. Bank of England odmietla začiatkom roka venezuelskému prezidentovi Nicolasovi Madurovi vydať zlato jeho krajiny v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Informovala o tom v tom čase agentúra Bloomberg s odvolaním sa na svoje zdroje, banka sa k tomu nevyjadrila.

Maduro sa podľa Bloombergu snažil niekoľko týždňov získať späť venezuelské zlato, banka to však odmietala na žiadosť USA, ktoré sa snažili odrezať autoritársku venezuelskú vládu od aktív v zahraničí a pomôcť tak šéfovi venezuelského parlamentu Juanovi Guaidóvi usporiadať demokratické voľby.

Transfer môže byť komplikovaný

Sú tam však viaceré otázniky. Fico skonštatoval, že ide o komplikovaný transfer z Anglicka na Slovensko. „Po druhé, musíme rátať s tým, že toto zlato môže byť súčasťou rôznych obchodných transakcií, ktoré sú urobené, preto treba rátať s tým, že NBS by musela viesť vážne rokovania, aby sme ukončili rôzne zmluvy, ktoré existujú medzi Slovenskom a Veľkou Britániou,“ zdôraznil. Otáznikom podľa neho môžu byť aj vhodné skladovacie priestory na uloženie zlata. Fico však verí, že NBS takéto priestory má.

Situácia podľa neho „naberá na obrátkach“. To, ako sa vyrieši brexit, sa podľa jeho slov nedá odhadnúť. Fico chce preto zatlačiť na NBS. „Sme pripravení predložiť návrh uznesenia cez 30 poslancov, cez, znie to príliš tak vážne, cez mimoriadnu schôdzu, ale chceme ten bod programu dostať na rokovanie, a to je najrýchlejší spôsob,“ priblížil Fico. Týmto uznesením chcú požiadať NBS, aby urobila všetko pre návrat investičného zlata naspäť na Slovensko. Mala by zabezpečiť všetky právne, technické kroky, zabezpečiť prevoz aj uloženie zlata.

Návrh uznesenia pripravia ešte vo štvrtok popoludní. „To bude aj výzva k národnej banke, nejaká žiadosť, podpíšu to poslanci národnej rady a dáme to pánovi predsedovi národnej rady,“ opísal Fico. Táto schôdza by mohla byť niekedy na budúci týždeň s tým, že riadna schôdza sa na pár minút preruší a zaradí sa tento bod. Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko podľa Fica o tejto iniciatíve vie. S predsedom Mosta-Híd Bélom Bugárom bude hovoriť vo štvrtok, keď bude návrh pripravený.

„Ak sa pozeráme na okolité krajiny, my nevidíme žiadny dôvod na váhanie a na akési predlžovanie tohto procesu,“ vyhlásil s tým, že Smer-SD vidí na tento krok „racionálne dôvody“ ešte viac ako inokedy.

Hovorca NBS Peter Majer v reakcii uviedol, že národná banka počká na žiadosť parlamentu a bude sa ňou zaoberať. „S uloženým zlatom v Bank of England Národná banka aktívne obchoduje,“ dodal Majer.

686 debata chyba
Viac na túto tému: #Bank of England #investičné zlato