Pre bojkot testovania piatakov hrozí riaditeľovi odvolanie

Spor medzi hlavnou školskou inšpektorkou a riaditeľom bratislavskej školy sa vyostruje. Ján Papuga, ktorý vedie Základnú školu s materskou školou na Riazanskej, plánuje zaniesť petíciu proti svojmu odvolaniu hlavnej školskej inšpektorke Viere Kalmárovej. Práve ona totiž navrhuje, aby zriaďovateľ školy odvolal Papugu z funkcie. Dôvodom je to, že ešte v roku 2017 vyzýval rodičov, aby v deň celonárodného testovania piatakov nechali deti doma.

28.11.2019 16:58
debata (8)

„Ide o šikanózny návrh na moje odvolanie. A nedá sa proti nemu brániť. Je to precedens, čo hlavná inšpektorka Kalmárová spáchala. Poprekrucovala legislatívu. Momentálne mi hrozí odvolanie, keďže pritlačila môjho inak skvelého zriaďovateľa. Mňa však nenastraší, ide mi o oveľa vyšší princíp, ktorým sa vymaním z osudu handry,“ tvrdí Papuga.

V petícii, ktorú podpísalo vyše 1 000 rodičov a priateľov školy, sa píše, že Kalmárová prekročila svoju právomoc a chce dostať z postu riaditeľa, ktorý podľa nich dlhodobo poukazuje na problémy v školstve. Uvádza sa v nej tiež, že proti Kalmárovej je podaná žaloba. „No v tomto čase je zriaďovateľ nútený riaditeľa odvolať,“ tvrdia petičiari.

Hlavná inšpektorka pre Pravdu povedala, že svoje právomoci neprekročila. Objasnila, že po zistení vážnych nedostatkov jej zákon dáva za úlohu predložiť zriaďovateľovi návrh na odvolanie riaditeľa. „Návrh na jeho odvolanie padol hneď po tom, čo riaditeľ vyzval rodičov, aby ignorovali testovanie. Zriaďovateľ ho však nerešpektoval, ja som ho zopakovala, pretože Štátna školská inšpekcia vyhrala súdny spor s pánom Papugom,“ vysvetlila hlavná školská inšpektorka Viera Kalmárová.

Krajský súd Bratislava v júni skonštatoval, že testovanie nie je dobrovoľná aktivita, je súčasťou riadneho vzdelávania a riaditeľ má podľa toho aj konať. Na súd sa obrátil vo februári Papuga, ktorý napadol výsledok školskej inšpekcie, ktorý mal viesť k jeho odvolaniu. Súd dal však za pravdu inšpekcii. „Obsahom povinnosti základnej školy je aj zabezpečiť externé testovanie a logicky aj účasť žiakov na ňom, pretože žiaci sú povinní sa ho zúčastni,“ zdôraznil súd vo verdikte.

V roku 2017 neodmietol testovanie piatakov len riaditeľ Ján Papuga. Pravda vtedy informovala o tom, že podobný názor mali aj pedagógovia zo Spoločenstva učiteľov a priateľov slovenčiny. Rodičov dokonca vyzvali, aby deti v deň testovania neposlali do školy. Tvorcovia výzvy okrem iného tvrdili, dva veľké testy v jeden deň odporujú zásadám psychohygieny, keďže žiaci majú málo času na oddych a výsledky možno považovať za skreslené.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #monitor piatakov #školská inšpekcia