Zohrali farmári divadlo?

Zásah policajtov, ktorí z tlačovej konferencie museli násilím vyviesť nespokojných farmárov, môže mať dohru. Poľnohospodári považujú zákrok policajtov za fyzický útok, jeden z nich sa sťažuje na zranenia. Polícia to odmieta a poukazuje na to, že protestujúci urobili chybu, keď nerešpektovali výzvy mužov zákona. Bývalý kriminalista Ján Bazovský, ktorý videl videozáznam z tlačovky, považuje zákrok polície za mierny.

28.11.2019 19:21
debata (21)

Spoločnosť Esin Group chcela v stredu novinárov informovať o spore s predsedom novozaloženej strany Máme toho dosť Františkom Oravcom. Obe strany sa obviňujú z korupcie, podvodov a trestných činov pri získavaní a užívaní poľnohospodárskej pôdy. Zástupcovia Esinu zorganizovali v bratislavskom hoteli Crowne Plaza tlačovú konferenciu, kde mali predložiť proti Oravcovi aj dôkazy. „František Oravec vonkoncom nie je obeť poľnohospodárskej mafie. Práve naopak. Sám využíval korupčné správanie, podvody, kontakty v NAKA, súdnictve, ale aj podsvetí, a v jeho prospech páchali ľudia násilnú trestnú činnosť,“ avizovala spoločnosť.

Na stretnutie s médiami prišiel aj samotný Oravec s podpredsedom strany Patrikom Magdoškom. Obaja boli tvárami letných protestov východoslovenských poľnohospodárov, keď organizovali jazdu traktorov do Bratislavy či blokádu bratislavského Mosta SNP. Na tlačovke rozprestreli transparenty a uniesli pozornosť prítomných novinárov. Po zhruba polhodine zasiahla privolaná policajná hliadka a Oravca s Magdoškom vyzvala na opustenie hotela. Tí to nerešpektovali, agresívne sa bránili. Policajti ich zadržali a museli pritom použiť aj silu.

Na videu, ktoré natočili novinári, vidieť ako sa policajti s pomocou hotelovej bezpečnostnej služby snažia oboch farmárov upokojiť a odviesť. Tí s nimi zápasia, trhajú sa, kričia a snažia sa zo zovretia oslobodiť. Po pár minútach ich policajti spacifikovali a nasadili im putá. Jedného z farmárov museli doslova odniesť, pretože zadržaný napriek tomu, že hovoril, že pôjde dobrovoľne, odmietol kráčať.

„Na mieste sa nachádzali viaceré osoby, ktoré aj napriek nesúhlasu organizátora narúšali priebeh podujatia hlučným správaním. Na výzvy organizátora nereagovali. Policajti na mieste v súlade so zákonom tieto osoby vyzvali, aby upustili od svojho konania, tie však ani na opakované výzvy polície nereagovali. Policajti preto využili zákonné oprávnenie: keďže muži so zasahujúcimi policajtmi nespolupracovali, na opakované výzvy polície nereagovali a zároveň kládli pasívny odpor, za použitia donucovacích prostriedkov ich obmedzili na osobnej slobode,“ opísala na sociálnej sieti incident bratislavská krajská polícia, ktorá postup hliadky považuje za oprávnený.

Policajti zadržali celkovo štyroch mužov, troch preto, lebo nerešpektovali ich výzvy, jedného, aby podal vysvetlenie. "Tieto osoby boli predvedené za účelom realizácie ďalších úkonov na príslušné policajné oddelenie,“ doplnila polícia. Všetkých policajti vypočuli a potom prepustili.

Strana Máme toho dosť deklaruje, že jej zástupcovia Jaroslav Jánoš, Patrik Magdoško, Mária Paľová, František Oravec prišli na tlačovú konferenciu, aby mohli konfrontovať konateľov firmy a aby novinári vedeli položiť otázky obom stranám. "František Oravec, ako aj Patrik Magdoško sa budú brániť všetkými zákonnými možnosťami a po zdravotnom vyšetrení urobia aj patričné právne kroky,“ avizovala strana na sociálnej sieti.

Spoločnosť Esin narušenie konferencie považuje za vopred vykalkulovaný ťah. „Novinári prítomní na tlačovej konferencii mali konečne na vlastné oči možnosť vidieť spôsob jednania Františka Oravca – krik, provokácie, divadlo, nepríčetné scény. My sme tomu museli čeliť roky. Slušní ľudia nevtrhnú na tlačovú konferenciu oponenta, aby mu krikom zabránili vyjadriť sa,“ reagoval na incident predseda predstavenstva firmy Tomáš Kukučka.

Magdoško postup polície považuje za fyzické napadnutie a chce sa brániť cez právnikov. Deklaruje viaceré vážne zranenia, ktoré zdokumentoval aj fotografiami. Hovorí o úraze krčnej chrbtice, ku ktorému mal prísť pri zákroku policajtov. Z hotela ho odviezla záchranka. Podľa portálu tvnoviny.sk farmárovi pri vyšetreniach v jednej z nemocníc v Starom Meste nezistili žiadne vážne poranenia.

Zranenia však podľa hovorcu bratislavskej krajskej polície Michala Szeiffa utrpel aj jeden zo zasahujúcich príslušníkov Policajného zboru.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozorňuje, že ak predvádzaný kladie odpor, policajti môžu byť aj tvrdší. „Ak človek kladie aktívny odpor, policajti ho môžu zložiť na zem, skrútiť mu ruky dozadu a nasadiť mu putá a odviesť ho na stanicu. Ak dôjde pri takomto zásahu k zraneniu, je to v prvom rade chyba zadržaného, ktorý kládol odpor. Občan je za každých okolností povinný sa na výzvu podriadiť policajnému úkonu,“ zdôraznil Žitný.

Za pravdu mu dáva aj bývalý kriminalista Ján Bazovský, ktorý zásah zachytený na kamery považuje vzhľadom na správanie zadržaných za mierny. „Každý je povinný poslúchnuť výzvu policajta. O spôsobe zákroku rozhodne policajt. Hmaty a chmaty patria ešte medzi miernejšie prostriedky. Policajti spravodlivosť zjednať musia a čím je odpor väčší, tým tvrdšie prostriedky môžu použiť, napríklad úder obuškom, zbraňou, či dokonca použitie služobného psa. Služobný zákrok musí smerovať k prekonaniu odporu a čím je väčší, tým viac sily musia použiť. Čo ich mali tí policajti prosiť na kolenách? Ja by som povedal, že policajti zasiahli ešte celkom miernym spôsobom,“ uzavrel Bazovský.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #farmári #Máme toho Dosť!