Obvinených z Tiposu pustil sudca na slobodu

Šéf národnej lotériovej spoločnosti Tipos Ján Barczi a vedúci IT odboru spoločnosti Miloš Prelec, ktorých tento týždeň počas razie v priestoroch štátnej akciovky zadržala NAKA, budú stíhaní na slobode. Po viac ako siedmich hodinách pojednávania o tom rozhodol sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici.

29.11.2019 09:50 , aktualizované: 19:16
debata (36)
VIDEO: Špecializovaný trestný súd nezobral do väzby Jána Barcziho a Miloša Preleca.
Video

Obidvaja muži sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zo zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Poškodeným by podľa polície mal byť práve Tipos.

Barcziho a Preleca priviezli na súd do Banskej Bystrice na dvoch policajných autách krátko po deviatej ráno. Barczi si pri vstupe do budovy súdu zakrýval tvár hárkom papiera, Prelec kráčal pokojne, bez akéhokoľvek „maskovania“. Kým ich sudca zavolal do pojednávacej miestnosti, obvinení muži čakali na chodbe. V tom čase si už Barczi tvár nezakrýval. Pojednávať sa začalo po desiatej hodine, rozhodnutie padlo až krátko po sedemnástej. Obvinení vyšli z budovy súdu a slobodne odišli domov. Ani jeden z nich sa k situácii nevyjadril.

„Sudca pre prípravné konanie nevyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a rozhodol tak, že osoby Jána B. a Miloša P. prepustil zo zadržania, nakoľko nezistil existenciu dôvodov väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd,“ informovala krátko nato hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

Prelecov obhajca Martin Krakovský je s rozhodnutím sudcu spokojný. „Prokurátor podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd budúci týždeň 5. decembra,“ povedal Krakovský. Objasnil, že prokurátor dáva obidvom mužom za vinu, že nenahlásili podozrivé operácie, na základe ktorých malo dochádzať k páchaniu trestnej činnosti. „To sme vyvrátili. Obaja klienti iniciovali trestné oznámenia na Finančnú spravodajskú jednotku. O ich obvineniach vyšetrovateľ rozhodol tak, že ich zamietol. Tipos sa s tým neuspokojil a voči tomuto zamietnutiu podali aj sťažnosť. Napriek tomu dozorujúci prokurátor potvrdil zamietnutie, a teraz vyrukoval niekto s tým, že oni niečo nenahlásili,“ pokračoval Krakovský. Tvrdí, že aj sudca pre prípravné konanie povedal, že je absurdné, že nemožno niekoho druhýkrát stíhať za niečo, čo už sám inicioval, aby sa odhalilo. „A teraz, po dvoch rokoch, ich postavia do pozície obvinených, keď vtedy boli samotní oznamovatelia na skutočnosti nasvedčujúcich páchaniu trestnej činnosti,“ podotkol obhajca.

Na otázku, či teda v Tipose páchal trestnú činnosť niekto iný, reagoval stručne. „Ak k niečomu dochádzalo, v zmysle platného zákona, oni nemohli zadržiavať prostriedky na účte vkladateľa, takže možno tam bolo legislatívne neošetrenie,“ povedal Krakovský. „Od marca 2018 sa prijali kroky, že vklady môžu byť len do výšky dvetisíc eur, čiže už nemôže dochádzať k páchaniu tejto trestnej činnosti a je na orgánoch činných v trestnom konaní, ktoré vtedy nezačali trestné stíhanie, aby to teraz obnovili. Alebo aby sa dozorujúca prokuratúra vysporiadala s tým, prečo pred dvomi rokmi, keď títo páni iniciovali vyšetrovanie, sa toto vyšetrovanie neuskutočnilo,“ doplnil Krakovský.

Obaja obvinení boli zadržaní v utorok ráno, keď sídlo národnej lotériovej spoločnosti Tipos na bratislavskej Kolibe obsadili desiatky kukláčov Národnej kriminálnej agentúry. Barcziho, ktorý Tipos riadi od roku 2015, a šéfa IT odboru spoločnosti vtedy polícia odviedla v putách. Ani vtedy sa pred prítomnými novinármi ani jeden k okolnostiam zadržania nevyjadril.

Polícia ich nasledujúci deň obvinila a prokurátor vzápätí podal návrh na väzobné stíhanie. Polícia preveruje, či nebola národná lotéria zneužívaná na pranie špinavých peňazí, respektíve na vyhýbanie sa zdaneniu. Tvrdí to portál aktuality.sk, podľa ktorého elektronický stávkový systém spoločnosti Tipos umožnil hráčom dobíjať si hráčske kontá cez predplatené karty zakúpené za hotovosť a následne peniaze preposielať na súkromné účty bez toho, aby aj reálne stávkovali. Údajne takto štátnou akciovkou pretieklo až 20 miliónov eur.

Na obchádzanie hráčskych pravidiel sa však prišlo ešte na začiatku minulého roku, keď mal Tipos na základe monitorovania sporných operácií s používaním predplatených kariet obmedziť ich využitie. Možnosť zneužitia distribučného systému Tiposu mal následne v marci 2018 potvrdiť aj vydavateľ týchto predplatených kariet. Tipos dokonca podal aj trestné oznámenie, ktoré však bolo vo februári 2019 odmietnuté Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Bratislave a po podaní sťažnosti toto rozhodnutie polície potvrdila aj Okresná prokuratúra Bratislava III.

Cez 142 odhalených a vzápätí Tiposom zrušených hráčskych kont malo podľa prepočtov štátnej akciovky pretiecť zhruba 260-tisíc eur, podľa portálu aktuality.sk ale mohlo ísť až o 20 miliónov eur. Tipos žiadal uhradiť škodu od dodávateľa deravého informačného systému a česká spoločnosť Easit tak spolu s úpravou systému zaplatila 7,9-tisíca eur.

Podozrenia preverovali aj kontrolóri z ministerstva financií. V záverečne správe podľa portálu aktuality skonštatovali, že hráči si podvodným spôsobom poslali na svoje účty vyše pol milióna eur. Utorňajšia razia v sídle Tiposu môže naznačovať, že polícia z účasti na podvodoch podozrieva aj najvyšších predstaviteľov spoločnosti.

Na súd v Banskej Bystrici prichádzajú obvinení v kauze Tipos (Video: Eva Štenclová).

Video

Čudný asistent a mediálne služby

Obvinený šéf Tiposu navyše čelí podozreniam, že od apríla 2017 podvodne zamestnáva osobného asistenta. Zamestnanci spoločnosti ho údajne v práci nikdy nevideli a aj ministerstvo financií malo v záverečnej správe konštatovať iba formálne vedenie jeho dochádzky.

Polícia má podľa portálu aktuality.sk preverovať aj zmluvu na mediálne služby s agentúrou Unimedia, ktorú vlastnia Ján Kasper a Ivan Kmotrík. Zmluva z roku 2011 bola uzavretá mimo zákona o verejnom obstarávaní a v roku 2012 ju preto Národný kontrolný úrad nariadil zrušiť. Tipos však tender na novú zmluvu vyhlásil až v roku 2018 a aj ten bol zrušený Úradom pre verejné obstarávanie pre diskriminačné podmienky tendra. Zmluvy so spoločnosťou Unimedia tak platí 2 až 3 milióny eur ročne až doteraz s tým, že odmena agentúry bola iba znížená zo 7 percent na 5,75 percenta.

Čo robí Tipos

Tipos, národná lotériová spoločnosť, a.s., Bratislava vznikla v januári 1993. Jediným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika zastúpená ministerstvom financií. Venuje sa prevádzkovaniu lotériových a hazardných hier, prostredníctvom siete on-line obchodno-prevádzkových miest a aj prostredníctvom internetu. Celkové výnosy spoločnosti dosiahli v roku 2018 výšku 479,3 milióna eur. Po odpočítaní odvodov vo výške 44,2 miliónov eur a zaplatení 3,4 miliónov eur na daniach vykázala spoločnosť za rok 2018 zisk vo výške viac ako 8 miliónov eur. Ku koncu roka 2018 mal Tipos 154 zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Tipos #Ján Barczi #Miloš Prelec