Finančná polícia má dôsledne preveriť majetok Balciara, poslanci podávajú podnet

Finančná polícia by mala preveriť majetkové pomery riaditeľa Vojenského spravodajstva (VS) Jána Balciara. Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia OĽaNO podajú v tejto súvislosti podnet na finančnú políciu. Informoval o tom poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) na tlačovej konferencii.

29.11.2019 12:03 , aktualizované: 14:22
debata (32)

„Zákon o preukazovaní pôvodu majetku hovorí, že ak existuje podozrenie, že majetok občana nezodpovedá jeho legálnym príjmom, polícia má oprávnenie v takejto veci konať alebo môže konať na základe podnetu,“ priblížil Grendel s tým, že Balciar nemohol legálne na základe jeho príjmu nadobudnúť svoj majetok, ktorý je podľa medializovaných informácií v hodnote troch miliónov eur.

Argumentuje tým, že rozdiel medzi výpočtom jeho príjmu a reálnou hodnotou majetku je priveľký, a aj preto sa rozhodli podať podnet na finančnú políciu, aby sa ním zaoberala.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger doplnil, že majetkovým pomerom Balciara sa venoval aj osobitný kontrolný výbor NR SR, ktorému predsedá, a jeho členovia ho vyzvali, aby svoj majetok vysvetlil. Keďže tak neurobil, OĽaNO vyzvalo Balciara, aby odstúpil z funkcie. „Mal odstúpiť, aby nepošpiňoval dobrú povesť VS,“ podotkol Heger.

Podnet podávajú poslanci aj preto, lebo doteraz nemali informácie o postupe preverovania políciou v tejto veci. „Zmyslom podnetu je, aby sa preverovanie nezamietlo pod koberec,“ dodal Grendel s tým, že ak ich podnet zamietnu, uvidia dôvody, prečo tak polícia urobila.

Polícia už v minulosti preverovala medializované informácie o majetkoch šéfa VS. Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) ešte v septembri po rokovaní kontrolného parlamentného výboru informoval o tom, že Balciar majetok nadobudol legálne. Podľa medializovaných informácií mal Balciar získať niekoľko apartmánov na Táľoch podozrivým spôsobom. V prípade troch apartmánov a aj chaty v Nízkych Tatrách má ísť o nehnuteľnosti, ktoré v minulosti patrili človeku, ktorý má byť podľa medializovaných informácií prepojený s mafiánskou skupinou černákovcov. Informáciu priniesol portál Aktuality.sk.

Riaditeľ Vojenského spravodajstva uviedol, že finančnej polícii, poskytol pri preverovaní svojho majetku maximálnu súčinnosť, vrátane poskytnutia podkladov ku všetkým formám úverov. Ceny nehnuteľností boli podľa neho v článku portálu aktuality.sk, na ktorý sa poslanci OĽaNO odvolávajú, účelovo nadhodnotené vzhľadom na nadobúdacie ceny. „V niektorých prípadoch až päťnásobne," uzavrel Balciar.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Gábor Grendel #Eduard Heger #ján balciar