Zima sa ohlási už cez víkend

Už v noci na sobotu sa posunula hranica sneženia, biela perina by v najbližších dňoch nemala obísť ani nížiny. Mráz, ľadový vietor a sneh však vydržia približne do polovice budúceho týždňa.

30.11.2019 09:00
debata (2)

Pozrite si vo videopredpovedi TV Pravda, aké počasie predpovedá meteorológ Daniel Cibula na víkend, s výhľadom až do utorka.

Video

Končiaci sa november bude mať dva prívlastky: mokrý a nadnormálne teplý. V ostaných dňoch napršalo aj na východnom Slovensku, kde v predchádzajúcom období nemali veľa zrážok. „Mesačné úhrny zrážok tak aj na niekoľkých meteorologických staniciach východného Slovenska dosiahnu vyše sto milimetrov,“ hovorí klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave. Zrážkové úhrny tohtoročného novembra budú vysoké. Napríklad v Lome nad Rimavicou od 1. do 28. novembra dosiahnu 230 mm. Vyššie budú v oblasti Tatier, v Jasnej sa mesačný úhrn blíži k hodnote 500 mm.

Faško podotýka, že padnú aj teplotné rekordy. „Napríklad v Kamenici nad Cirochou bol doteraz najteplejší november v roku 2010, keď priemerná mesačná hodnota dosiahla 8,6 stupňa. Tohtoročná bude mať približne 9, možno o nejakú desatinu stupňa viac,“ upozorňuje. Podobne je to aj v Piešťanoch, kde v novembri 2010 dosiahla priemerná novembrová teplota 8,5 a teraz bude takmer 9 stupňov. Normál je však takmer o päť stupňov nižší. Podľa dlhodobej priemernej mesačnej teploty za obdobie rokov 1989 až 2010 by v novembri mala priemerná mesačná teplota v Kamenici byť len 3,8 a v Piešťanoch 4,6 stupňa.

Začínajúci sa víkend však bude znamenať koniec nadnormálnemu teplu. Situácia sa začala zásadne meniť už v noci na sobotu. „Začala sa prestavba riadiacich tlakových útvarov a ochladzovanie bude pokračovať počas oboch voľných dní,“ vysvetľuje Faško s tým, že chladno až ľadovo bude až do polovice budúceho týždňa.

Podľa klimatológa už v sobotu musia severné regióny rátať s celodenným mrazom. Začne fúkať nepríjemný až ľadový vietor. „Pokojne by som mu dal prívlastok ľadový,“ dodáva Faško. Pripomína, že na trhy v prvú adventnú nedeľu sa treba dobre obliecť. „Cez okno to môže vyzerať veľmi príjemne, pretože v sobotu aj v nedeľu bude svietiť slnko, ale vzduch už bude mať iné teplotné parametre ako doteraz. Namiesto juhovýchodného bude fúkať severozápadný až západný vietor,“ vysvetľuje.

Cez víkend sa budú vyskytovať snehové prehánky alebo občasné sneženie najmä na severe, pričom hranica sa už v noci na sobotu posunie nižšie. V noci na pondelok a počas pondelka sa očakáva sneženie aj v nížinách. „Počasie začne ovplyvňovať oblačnosť, ktorá sa k nám bude dostávať od juhu. V studenom vzduchu tejto oblačnosti začne snežiť, čo sa môže v nížinách zmeniť na dážď so snehom alebo dážď. Teplota sa však bude pohybovať okolo nuly, takže sa musíme pripraviť aj na vysoké riziko poľadovice,“ varuje Faško. Za rizikový považuje najmä pondelok ráno, keď bude po víkende veľa áut na cestách.

Aj denné teploty sa budú pohybovať okolo nuly alebo tesne nad nulou. Vo vyšších nadmorských výškach alebo severných regiónoch treba počítať s celodenným mrazom. „V nedeľu bude mrznúť aj v nížinách, bude to naozajstný zimný pozdrav,“ pokračuje klimatológ. Snehová pokrývka sa môže vytvoriť aj v nižších polohách, dokonca sa môže udržať aj niekoľko dní. V piatok ráno 29. novembra bola snehová pokrývka iba vo vysokohorských polohách – na Chopku namerali 10 a na Lomnickom štíte 68 cm.

Približne v polovici budúceho týždňa však môžeme opäť očakávať oteplenie. Podľa Faška to však ešte koniec zimy nebude. „Vyzerá to tak, že v polovici decembra sa môže zasa ochladiť,“ uzatvára.

Ako bude

  • Sobota 30. novembra – Prevažne malá, na severe prechodne aj zväčšená oblačnosť, miestami snehové prehánky. V polohách do 400 m aj dážď alebo dážď so snehom. Ráno najmä na severe poľadovica. Ochladenie. Denné teploty 2 až 7 stupňov, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami okolo nuly.
  • Nedeľa 1. decembra – Od juhozápadu postupné pribúdanie oblačnosti, výnimočne slabé sneženie alebo mrholenie s možnosťou tvorby poľadovice. Nočné teploty –3 až –8, v údoliach miestami –10, denné –4 až 4 stupne.
  • Pondelok 2. decembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom, na západe miestami dážď. Ojedinele tvorba poľadovice. Nočné teploty 0 až –5, na juhozápade do 2, denné –2 až 3, na juhozápade do 5 stupňov.
  • Utorok 3. decembra – Jasno až polooblačno, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, ojedinele snehové prehánky. Nočné teploty –2 až –7, pri zmenšenej oblačnosti a snehovej pokrývke –9, denné –2 až 4 stupne.
  • Streda 4. decembra – Jasno až polojasno. Ojedinele hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Nočné teploty –3 až –8, v údoliach miestami okolo –10, denné –1 až 5 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #predpoveď počasia