Kauza zmenky: Rusko sa na pojednávanie opäť nedostavil, údajne je hospitalizovaný

Od pondelka do stredy (2. - 4. 12.) pokračuje hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza. Obžalovaný z falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti Pavol Rusko sa opätovne nedostavil. Súdu ešte v piatok písomne oznámil, že je hospitalizovaný na neurologickom oddelení. Vypovedať má aj vdova po Ernestovi Valkovi.

02.12.2019 09:28 , aktualizované: 15:55
debata (50)

Rusko sa môže zúčastniť pojednávania v kauze televíznych zmeniek bez ohrozenia života a zdravia. Podľa právnika Markízy Daniela Lipšica to tvrdí zdravotnícky odbor Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Rusko sa na pondelkové pojednávanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) opätovne nedostavil, dôvodom je hospitalizácia, udelil ale súhlas na konanie v neprítomnosti.

Jeho prítomnosť na hlavnom pojednávaní by nijako neohrozila jeho zdravotný stav, uviedol Lipšic. Obhajoba však vyžaduje, aby zdravotný stav obžalovaného posúdila neutrálna strana.


VIDEO: Pozrite si vyjadrenie právneho zástupcu TV Markíza ku zdravotnému stavu Pavla Ruska.
Video

Tento súhlas je vynútený a vždy to bude súhlas udelený pod nátlakom a strachom, povedal obžalovaný na margo udelenia súhlasu na konanie v neprítomnosti, ktorý dodatočne udelil. Podmienil ho však tým, že sa nebudú vypočúvať znalci, ktorí skúmali sporné zmenky. Súhlas udelil podľa vlastných slov preto, že sa bojí, že senát vyhovie prokurátorovi Úradu špeciálnej prokurátorovi Jánovi Šantovi, ktorý pre Ruska žiada väzbu. Odmieta, že by svoju diagnózu simuloval.


VIDEO: Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta má podľa svojich slov na obštrukcie Pavla Ruska pripravené účinné, efektívne a zákonné alternatívne riešenia.
Video

Obžalovaný nemá žiadne právo podmieňovať, čo sa má a nemá vykonať, reagoval Šanta. Na toho nadviazal Lipšic, ktorý opätovne žiadal súd, aby vydal zatýkací rozkaz, vyjadrenie Ruska považuje za psychologické vydieranie súdu.

Obhajca obžalovaných Michal Mandzák považuje situáciu za priaznivú. „S pánom prokurátorom a so splnomocnencom máme opačné názory na dôkazný stav. Myslíme si, že je tá situácia pre nás priaznivá,“ tvrdí Mandzák. Na to, či sa naozaj Rusko zo zdravotných dôvodov nemôže zúčastniť na pojednávaní, reagoval s tým, že nie je lekár.

Pojednávanie v kauze zmeniek pokračuje čítaním listín. Plánovaní znalci vypočutí zatiaľ nebudú.

Niekdajší riaditeľ CME Klinkhammer o zmenkách údajne nevedel

Niekdajší výkonný riaditeľ materskej spoločnosti Markízy CME Frederic Thomas Klinkhammer nemal o sporných zmenkách žiadnu vedomosť. Vyplýva to zo svedeckej výpovede, ktorú pred senátom ŠTS čítal prokurátor Šanta. Obžalovaný Kočner tvrdí, že Klinkhammer vo výpovedi klamal.

Nemal som vedomosť o existencii týchto zmeniek až do začiatku roka 2018. Ak by takéto zmenky boli, tak by som mal určité povinnosti ako pracovník CME, uviedol vo svojej svedeckej výpovedi Klinkhammer. Tú na pojednávaní Šanta číta, pretože Klinkhammer nežije na Slovensku. Predseda senátu ŠTS Emil Klemanič pred čítaním svedeckej výpovede vyhlásil, že je svedok pre súd nedosiahnuteľný, a teda sa povoľuje jej čítanie.

Klinkhammer vo svojej svedeckej výpovedi taktiež uviedol, že by musel zmenky nahlásiť v USA vzhľadom na to, že je CME americká spoločnosť, kótovaná na burze v New Yorku. Ich nenahlásenie by mohlo spôsobiť aj vyšetrovanie americkou FBI.

On s touto spoločnosťou nemal vôbec nič spoločné, uviedol v reakcii na Klinkhammerovu výpoveď obžalovaný Kočner. Ten ju spochybnil v tom, že podľa neho Klinkhammer nemal v spoločnosti STS, s. r. o., (prevádzková firma licencie TV Markíza) žiadnu funkciu. O zmenkách preto nemal odkiaľ vedieť.

STS mala zriadenú radu zástupcov, ktorej bol pán Klinkhammer predsedom. Táto rada zástupcov dohliadala na chod STS a Markíza bola vlastne len držiteľom licencie, reagovala zástupkyňa Markízy Lucia Tandlich. Tá doplnila, že Klinkhammera citoval ako svedka, ktorý o zmenkách vedel, aj Rusko ešte v civilnom konaní.

Na snímke vpravo obžalovaný Marian Kočner a... Foto: TASR, Jakub Kotian
súd zmenky Kočner pojednávanie Mandzák Na snímke vpravo obžalovaný Marian Kočner a vľavo jeho advokát Michal Mandzák počas hlavného pojednávania v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave, 2. decembra 2019.

Na ďalšie pojednávacie dni sú predvolaní manželia Vargovci, ktorých navrhla obhajoba obžalovaných. Pavol Varga v minulosti vstúpil spolu s manželkou Katarínou do spoločnosti Gamatex (cez firmu A.D.A.M.), ktorá mala s Markízou známy spor. Ten podľa obhajoby obžalovaných vyústil do podpísania sporných zmeniek. Predvolaný je aj niekdajší štátny úradník Ivan Beňačka.

Vdova po zavraždenom advokátovi Ernestovi Valkovi Oľga Valková by mala svedčiť v stredu (4. 12.). Práve na osobu Ernesta Valka odkazujú viackrát obžalovaní ako na človeka, ktorý riešenie cez sporné zmenky vymyslel. To dlhodobo spochybňuje obžaloba aj s obhajcami Markízy, ktorí poukazujú na to, že obžalovaní opakovane odkazujú na ľudí po smrti.

Počas hlavného pojednávania neboli zatiaľ ani raz obžalovaní Pavol Rusko a Marian Kočner spolu prítomní. Para nevylúčil, že ide o taktiku.

Obžalovaní Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza televízne zmenky